Άνοια: Με αυτό τον τρόπο θα γλυτώσουν οι 70ρηδες

Nice Elderly Woman Standing With Eye Patches
Κοινοποίηση

Μπορεί η άσκηση να απομακρύνει τον κίνδυνο της άνοιας στους 70ρηδες; Νέα νορβηγική μελέτη δείχνει τα οφέλη της άσκησης στην τρίτη ηλικία που η απειλή της γνωστικής εξασθένησης και της απώλειας μνήμης μεγαλώνει

Kαλύτερες επιδόσεις  στην επίλυση των γνωστικών προβλημάτων φαίνεται πως έχουν τα άτομα άνω των 70 ετών που ασκούνται, ενώ παράλληλα έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν γνωστική εξασθένιση, σύμφωνα με νέα νορβηγική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Sports Medicine.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να προστατεύσει από την ήπια γνωστική εξασθένιση στους ηλικιωμένους» τονίζει η Ekaterina Zotcheva, επικεφαλής της μελέτης από τη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας. 

Τρία πρόσφατα επιστημονικά άρθρα του νορβηγικού πανεπιστημίου διαπραγματεύονται το πόσο σημαντική είναι η καλή σωματική κατάσταση για τον εγκέφαλο ιδίως των ηλικιωμένων ανθρώπων. Κοινή βάση δεδομένων και των τριών άρθρων αποτελεί η μεγαλύτερη έρευνα για τους ενήλικες ονόματι «η μελέτη των Generation 100» στην οποία συμμετείχαν ενήλικες 70-77 ετών.

Η μελέτη Generation 100 διαρκεί περίπου 10 χρόνια και αποτελεί τη μεγαλύτερη τυχαία κλινική μελέτη που μετρά τα οφέλη της τακτικής άσκησης στην υγεία των ατόμων της τρίτης ηλικίας . Αφού οι συμμετέχοντες γυμνάζονταν για πέντε χρόνια, ελέγχθηκε η γνωστική λειτουργία περίπου 1.000 εξ αυτών. «Οι άνδρες και οι γυναίκες που διατήρησαν ή αύξησαν τη φυσική τους κατάσταση κατά την περίοδο της έρευνας έχουν καλύτερη εγκεφαλική υγεία από εκείνους που δεν γυμνάστηκαν» τόνισε η επικεφαλής της έρευνας Ekaterina Zotcheva.

Οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν στο ίδιο διαγνωστικό τεστ που υποβάλλονται όσοι κινδυνεύουν από άνοια και ελέγχει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, όσο μεγαλύτερη ήταν η αύξηση της άσκησης των συμμετεχόντων, τόσο μικρότερη η πιθανότητα εμφάνισης ήπιας γνωστικής εξασθένισης.

Επιπλέον, οι ερευνητές εξέτασαν την εγκεφαλική υγεία περισσότερων από 100 συμμετεχόντων στη μελέτη της Generation 100, κατά την έναρξη της, στον έναν, στα τρία και στα πέντε χρόνια άσκησης. «Οι συμμετέχοντες που βρίσκονταν σε καλή σωματική κατάσταση είχαν ταχύτερο χρόνο αντίδρασης» τόνισε η καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου της Νορβηγίας, Asta Håberg. 

Οι ηλικιωμένοι που συμμετείχαν με τυχαίο τρόπο στην έρευνα ασκούνταν με διάφορους τρόπους. Οι δύο από τις τρεις ομάδες ασκούνταν μέσω τακτικής προπόνησης ενώ η μία μόνη της.  Η μία ομάδα έκανε διαλειμματικές ασκήσεις υψηλής έντασης, η δεύτερη έκανε κυρίως περιπάτους και η τρίτη ακολούθησε τις συστάσεις των ειδικών για 150 λεπτά γυμναστικής την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η άσκηση που βελτιώνει τη φυσική κατάσταση δίνει καλύτερη γνωστική λειτουργία στους ηλικιωμένους άνδρες μειώνοντας τις πιθανότητες των ήπιων γνωστικών διαταραχών.

Στο τρίτο άρθρο, οι ερευνητές μέσα από μαγνητικές τομογραφίες εντόπισαν πως οι συμμετέχοντες που ήταν σε καλή φυσική κατάσταση όταν ξεκίνησε η μελέτη, είχαν παχύτερο εγκεφαλικό φλοιό σε σύγκριση με εκείνους που είχαν χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου. Ο εγκεφαλικός φλοιός είναι το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου και είναι ιδιαίτερα σημαντικός για διάφορες εγκεφαλικές λειτουργίες όπως η προσοχή και η μνήμη. Ο φλοιός λεπταίνει με την ηλικία και η αραίωση του φλοιού συνδέεται με διάφορους τύπους άνοιας, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η μετωποκροταφική άνοια.

Επιπλέον, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, στις ομάδες που έλαβαν συστηματική παρακολούθηση με προπόνηση μέτριας και υψηλής έντασης παρατηρήθηκε μεγαλύτερη απώλεια όγκου του εγκεφάλου σε περιοχές του από ό,τι σε εκείνους που προπονήθηκαν μόνοι τους. Ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί η αξία της άσκησης και όχι τόσο της παρακολούθησής της από κάποιον ειδικό.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως το να διατηρεί κάποιος μια καλή φυσική κατάσταση όπως οι συμμετέχοντες στην “Generation 100”, είναι πολύ σημαντικό μιας και έτσι διατηρείται η καλή εγκεφαλική λειτουργία, ιδίως στην περίπτωση των ηλικιωμένων.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?