Αλτσχάιμερ: Δεύτερο φάρμακο ενέκρινε ο FDA

Gettyimages 496532228 1024x655
Κοινοποίηση

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε ένα νέο πειραματικό φάρμακο που έχει αποδειχθεί σε κλινικές δοκιμές ότι επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Το donanemab της Eli Lilly, το οποίο θα πωλείται με την εμπορική ονομασία kisunla, είναι το δεύτερο φάρμακο που λαμβάνει έγκριση από την FDA για τη θεραπεία ασθενών που εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα της νόσου, με πιο εμφανή τη γνωστική εξασθένηση.

Πέρυσι, η αμερικανική υπηρεσία ενέκρινε το φάρμακο lecanemab, το οποίο διατίθεται στην αγορά με την εμπορική ονομασία leqembi, το οποίο επίσης φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

«Το kisunla έδειξε σημαντικά αποτελέσματα σε άτομα με πρώιμη συμπτωματική νόσο του Αλτσχάιμερ, που χρειάζονται επειγόντως αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές», δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Eli Lilly, Αν Γουάιτ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το φάρμακο επιβράδυνε τη γνωστική και λειτουργική εξασθένηση έως και κατά 35% μετά από 18 μήνες, σε σύγκριση με ασθενείς που έλαβαν μόνο εικονικό φάρμακο.

Το νέο φάρμακο, το οποίο χορηγείται ενδοφλέβια κάθε τέσσερις εβδομάδες, στοχεύει τις εναποθέσεις αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, έναν βασικό δείκτη του Αλτσχάιμερ.

Η Elli Lilly ανέφερε ότι η τιμή φαρμάκου είναι στα 700 δολάρια ανά φιαλίδιο, αλλά το συνολικό κόστος μιας 12μηνης θεραπείας ανέρχεται στα 32.000 δολάρια.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων σημείωσε ωστόσο, ότι το φάρμακο έχει και παρενέργειες οι οποίες περιλαμβάνουν πιθανό οίδημα ή αιμορραγία στον εγκέφαλο. Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν ήπιες ή ασυμπτωματικές, περίπου το 2% ήταν σοβαρές.

Παρά το γεγονός ότι τρεις θάνατοι συνδέθηκαν με το φάρμακο, η FDA αποφάσισε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

«Η διάγνωση και η θεραπεία του Αλτσχάιμερ νωρίτερα από ό,τι κάνουμε σήμερα έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει ουσιαστικά την εξέλιξη της νόσου, δίνοντας στους ασθενείς ανεκτίμητο χρόνο για να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο Δρ. Χάουαρντ Φίλιτ, συνιδρυτής και επικεφαλής επιστήμης στο Ίδρυμα Alzheimer’s Drug Discovery Foundation.

Πηγή: FDA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?