Ανάρρωση μετά από Καρδιοαγγειακά Συμβάντα: Κίνδυνοι και Στρατηγικές Πρόληψης
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι άνθρωποι που κάθονται πάνω από 14 ώρες καθημερινά μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο, ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν ένα νέο επείγον καρδιακό συμβάν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες που παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είχαν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν νέο καρδιακό επεισόδιο ή ακόμα και θάνατο μέσα στον επόμενο χρόνο.
Μια σημαντική παρατήρηση των ερευνητών ήταν ότι η αντικατάσταση του καθιστικού τρόπου ζωής με πιο δραστήριες ενασχολήσεις ή ακόμα και με περισσότερη ξεκούραση, όπως ο ύπνος, μπορεί να βελτιώσει τις υγειονομικές προοπτικές των ατόμων αυτών. Ο επικεφαλής ερευνητής, Keith Diaz, αναπληρωτής καθηγητής συμπεριφορικής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia, ανέφερε ότι «δεν χρειάζεται να ξεκινήσει κανείς να τρέχει μαραθώνιους ώστε να ωφεληθεί η υγεία του. Το να κάθεται λιγότερο και να κινείται ή να κοιμάται λίγο περισσότερο μπορεί να έχει σημαντική θετική επίδραση.»
Η μελέτη αυτή συνδύασε δεδομένα από περισσότερους από 600 συμμετέχοντες ηλικίας από 21 έως 96 ετών, οι οποίοι είχαν δεχτεί θεραπεία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Columbia κατά τη διάρκεια της περιόδου 2016-2020. Οι συμμετέχοντες φορούσαν συσκευή παρακολούθησης κίνησης για διάστημα 30 ημερών κατά μέσο όρο, μετά την έξοδο τους από το νοσοκομείο, επιτρέποντας στους ερευνητές να καταγράψουν και να αναλύσουν τη φυσική τους δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η αντικατάσταση μισής ώρας καθιστικής ζωής με μισή ώρα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας καθημερινά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου έως 61%. Επιπλέον, η αντικατάσταση του ίδιου χρόνου καθιστικής ζωής με ελαφριά σωματική δραστηριότητα, επέφερε μείωση του κινδύνου κατά 50%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και η αντικατάσταση του καθιστικού χρόνου με ύπνο, μπορεί να προσφέρει μια μείωση του κινδύνου κατά 14%. Όπως δήλωσε ο Diaz, «μας εξέπληξε το γεγονός ότι η αντικατάσταση του χρόνου καθιστικής ζωής με ύπνο συνέτεινε επίσης στη μείωση του κινδύνου. Ο ύπνος αποτελεί μια αναζωογονητική συμπεριφορά που συμβάλλει στην ανάκαμψη του σώματος και του μυαλού, κάτι που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο μετά από σοβαρούς γεγονότα όπως μια καρδιακή προσβολή.»
Τα ευρήματα αυτής της σημαντικής μελέτης δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν επαγγελματίες υγείας στο σχεδιασμό ολιστικές και εξατομικευμένες προσεγγίσεις για την αποκατάσταση ασθενών μετά από καρδιοαγγειακά επεισόδια.