Αντιγήρανση: Τέσσερα φυσικά συστατικά που χαρίζουν όμορφο και νεανικό δέρμα

Woman Tomatoes Istock 1598891341
Κοινοποίηση

Ανακαλύψτε τα τροφοκαλλυντικά που επιδιώκουν να αποκαταστήσουν τη νεανικότητα του δέρματος μέσω συμπληρωμάτων διατροφής και λειτουργικών τροφίμων και ποτών

*Γράφει ο κ. Γεώργιος Ζακυνθινός καθηγητής Τεχνολογίας, Ασφάλειας και Ανάπτυξης Λειτουργικών Τροφίμων και Υγειοπροστατευτικών Προϊόντων στη Δημόσια Υγεία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Από την αρχαιότητα, η ομορφιά και η νεότητα έχουν συνδεθεί πολύ ισχυρά. Ωστόσο, ο παγκόσμιος πληθυσμός γηράσκει: Σύμφωνα με προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών, το 2050 το 21% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι ηλικίας 60 ετών και άνω, έναντι 10% το 2000 και 8% το 1950. Μαζί με τις πιο σοβαρές ανησυχίες για την υγεία που συχνά συνοδεύουν τη μεγαλύτερη ηλικία, πολλοί άνθρωποι άνω των 40 ανησυχούν για αλλαγές στην εμφάνισή τους, όπως γκριζάρισμα ή αραίωση μαλλιών, ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος. Μπορούν ακόμη και να προσφύγουν σε δαπανηρές και επεμβατικές διαδικασίες όπως η αισθητική χειρουργική ή η ένεση botulinum toxin (botox) ή δερματικών γεμιστικών. Αλλά μήπως θα μπορούσε να αποκατασταθεί η νεανική ηλικία απλά λαμβάνοντας ένα καθημερινό συμπλήρωμα διατροφής ή πίνοντας ένα «ποτό ομορφιάς»;

Ομορφιά και τρόφιμα
Η «ομορφιά από μέσα» δεν είναι μια νέα αντίληψη για την ασιατική αγορά, όπου το κίνημα αυτό έχει τις ρίζες του στην περιοχή αυτή. Στην Ασία και ιδιαίτερα στην Ιαπωνία, τα τρόφιμα όπως το κολλαγόνο βρίσκονται συνήθως σε τρόφιμα και ποτά, όπως το τσάι, τα μπισκότα, η σοκολάτα, ο καφές και το νερό. Η αποδοχή των τροφοκαλυντικών είναι γενικά υψηλότερη στην Ασία από ό, τι στην Ευρώπη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή πολλά συστατικά, όπως το πράσινο τσάι και ο ζωμός των οστών, συνδέονται με την παραδοσιακή ασιατική ιατρική (Gunn, L., και Creasy, P., https: / tinyurl.com/nutrition-beauty, 2017a). Σε γενικές γραμμές, οι καταναλωτές της ΕΕ και των ΗΠΑ τείνουν να είναι περισσότερο επιφυλακτικοί στην ιδέα της «ομορφιάς» και είναι πιθανότερο να απαιτήσουν επιστημονική υποστήριξη για τέτοιες αξιώσεις (Gunn, L., και Creasy, P., https://tinyurl.com / διατροφή-κολλαγόνο, 2017b).

Παρόμοια με την Ασία, η αγορά της Λατινικής Αμερικής είναι ιδιαίτερα δεκτική στην έννοια της «ομορφιάς από μέσα». Από το 2012 έως το 2016, η Λατινική Αμερική παρουσίασε την ταχύτερη αύξηση των νέων προϊόντων που κυκλοφορούν με κολλαγόνο σε ποσοστό 33% CAGR, ακολουθούμενη από την Ασία στο 23% (Innova Market Insights, 2017). Αντίθετα, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη είχαν πολύ πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης σε προϊόντα που περιείχαν κολλαγόνο, με CAGRs 16% και 11% αντίστοιχα. Οι διαφορετικές αγορές έχουν διαφορετικές προτεραιότητες για την ομορφιά μέσα από τα προϊόντα. Στην Ασία, η εστίαση είναι συχνά η λεύκανση του δέρματος, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, οι καταναλωτές επιθυμούν την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και τα προϊόντα εξομάλυνσης των ρυτίδων (Gunn, L., και Creasy, P., https://tinyurl.com/nutrition-regional , 2017c). Αν και τα αρώματα ομορφιάς κυριαρχούν στην Ασία, τα τροφο-καλλυντικά με τη μορφή δισκίων, μαλακών πηκτωμάτων ή κάψουλων είναι πιο δημοφιλή στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Η γήρανση του δέρματος
Η γήρανση του δέρματος οφείλεται τόσο σε ενδογενείς όσο και σε εξωγενείς παράγοντες (Spiro, Α. and Lockyer, S., http://dx.doi.org/10.1111/ nbu.12304, 2018). Η εγγενής γήρανση του δέρματος καθορίζεται γενετικά και επηρεάζεται από τις επιμέρους ιδιότητες του δέρματος και την αλλαγή των ορμονικών επιπέδων, καθώς ένα άτομο ενηλικιώνεται. Η εξωτερική γήρανση προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η έκθεση στον ήλιο, η ρύπανση, το κάπνισμα και η διατροφή. Οι περισσότερες αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση του δέρματος μπορούν να ανιχνευθούν σε μια περίοδο έκθεσης στον ήλιο. Οι ακτίνες UV διεισδύουν στο δέρμα και πυροδοτούν την παραγωγή ελεύθερων ριζών και μεταλλοπρωτεϊνασών υλικά που αποικοδομούν το κολλαγόνο, την κύρια δομική πρωτεΐνη στην εξωκυτταρική μήτρα των συνδετικών ιστών όπως το δέρμα, ο χόνδρος και τα οστά. Μετά την ηλικία των 30 ετών, το κολλαγόνο αποικοδομείται με ρυθμό 1-2% ετησίως (Shuster, S., et al., Https://doi.org/10.1111/j.1365-2133.1975.tb05113.x, 1975). Η διάσπαση του κολλαγόνου και των ελαστικών ινών στο χόριο συμβάλλει στην αραίωση, χαλάρωση, ρυτίδωση και απώλεια ελαστικότητας στο δέρμα.

Επιπλέον, η ακτινοβολία UV επιφέρει βλάβη στο DNA στα κύτταρα του δέρματος και επιταχύνει την αποικοδόμηση του υαλουρονικού οξέος, μια γλυκοζαμινογλυκάνη που είναι σημαντική για τη συγκράτηση της υγρασίας στο δέρμα. Τα περισσότερα τοπικά καλλυντικά προϊόντα δεν μπορούν να διεισδύσουν πέρα ​​από την επιδερμίδα, το εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν τα τροφοκαλυντικά με βιονεργά συστατικά είναι επαρκώς βιοδιαθέσιμα, μπορούν να διεισδύουν στην περιοχή του χορίου. Στο χόριο, ο θρυμματισμός των ινών κολλαγόνου και της ελαστίνης και με το μειωμένο υαλουρονικό οξύ με την ηλικία προκαλούν λέπτυνση του δέρματος, ρυτίδωση και ξηρότητα φαινόμενα και διαδικασίες που διαχέονται αργά σε όλο το σώμα, επιτρέποντάς τους να φτάσουν στο χόριο όπου μπορούν να έχουν πιο βαθιά αποτελέσματα στη δομή του δέρματος. Οι τοπικές εφαρμογές επηρεάζουν μόνο την επιδερμίδα και αυτά τα αποτελέσματα είναι γενικά πιο επιφανειακά και προσωρινά. Σύμφωνα με μελέτες υποστηρίζεται ότι όταν καταναλώνουμε πεπτίδια κολλαγόνου που λαμβάνονται από το στόμα, τότε αυτά είναι ικανά να επηρεάζουν το δερματικό στρώμα του δέρματος, οπότε είναι πραγματικά «ομορφιά από μέσα».

Φυσικά συστατικά
Για δεκαετίες, οι γιατροί έχουν αναγνωρίσει την αξία των μικροθρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, ο ψευδάργυρος και η βιοτίνη για την υγεία του δέρματος, επειδή οι διατροφικές ανεπάρκειες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα δέρματος. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες Ε και C, συνιστώνται εδώ και καιρό για την άμβλυνση των οξειδωτικών βλαβών στο δέρμα, αν και δεν υπάρχουν σταθερές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητά τους. Η τρέχουσα γνώση σήμερα των τροφοθρεπτικών και φυτοχημικών προϊόντων ως οπλοστάσιο για την υγεία και την φυσική εξέλιξη της γήρανσης του δέρματος περιλαμβάνει πιο σύνθετα συστατικά που συλλέγονται από φυσικές πηγές, όπως πεπτίδια κολλαγόνου, ασταξανθίνη, εκχυλίσματα τομάτας και δενδρολίβανου και ρεσβερατρόλη.

Photo: iStock

Πεπτίδια κολλαγόνου
Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στους ανθρώπους, που περιλαμβάνει περίπου το 30% της πρωτεΐνης στο σώμα και το 75% της πρωτεΐνης στο δέρμα. Ωστόσο, η κατανάλωση ζωμού οστών ή άλλων προϊόντων που περιέχουν ολόκληρο κολλαγόνο είναι πιθανώς αναποτελεσματική για την ενίσχυση του κολλαγόνου στο δέρμα. Η πεπτική διαδικασία διασπά ολόκληρο το κολλαγόνο σε θραύσματα διαφόρων μεγεθών που δεν στοχεύουν ειδικά στα κύτταρα του δέρματος. Ως εκ τούτου, ορισμένες εταιρείες έχουν αναπτύξει ειδικά πεπτίδια κολλαγόνου που ισχυρίζονται ότι επιβιώνουν από την πέψη και εντοπίζονται στο δέρμα. Υπάρχουν εταιρείες που εξάγουν κολλαγόνο από βόειο και χοίρειο οστό και δέρμα, τα οποία είναι υποπροϊόντα της βιομηχανίας κρέατος. Το κολλαγόνο υδρολύεται μερικώς για να παραχθεί ζελατίνη, ένας παράγοντας πηκτωματοποίησης που χρησιμοποιείται σε καραμέλες τύπου marshmallows, gummies, και άλλα τρόφιμα. Με την επεξεργασία του υδρολυμένου κολλαγόνου και με ένζυμα, οι εταιρείες παράγουν ειδικά πεπτίδια κολλαγόνου με μοναδικές λειτουργίες. Μπορούν στη συνέχεια να απομονώσουν συγκεκριμένα πεπτίδια ή μίγματα πεπτιδίων.

Υπάρχουν οίκοι που διαθέτουν ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο βιοδραστικών πεπτιδίων κολλαγόνου, τα οποία βελτιστοποιούνται ώστε να στοχεύσουν σε διαφορετικά κύτταρα του σώματος. Κάποια προϊόντα στοχεύουν τους οστεοβλάστες για την υγεία των οστών ή τα χονδροκύτταρα και την εξω-κυτταρική μήτρα του αρθρικού χόνδρου για την υγεία των αρθρώσεων. Τα πεπτίδια κολλαγόνου συνδέονται με συγκεκριμένους υποδοχείς στις επιφάνειες των κυττάρων. Για παράδειγμα, πεπτίδια κολλαγόνου μπορούν να συνδέονται με υποδοχείς που βρίσκονται μόνο σε δερματικούς ινοβλάστες. Οι υποδοχείς αναγνωρίζουν τα πεπτίδια κολλαγόνου ως προϊόντα αποικοδόμησης κολλαγόνου. Η δέσμευση των πεπτιδίων κολλαγόνου στους υποδοχείς διεγείρει τα κύτταρα να παράγουν περισσότερο κολλαγόνο, καθώς και άλλα συστατικά εξωκυττάριας μήτρας, για να εξουδετερώσουν την αντιληπτή αποικοδόμηση κολλαγόνου. Τα πεπτίδια κολλαγόνου παρέχουν επίσης κύτταρα με δομικά στοιχεία αμινοξέων για να παράγουν περισσότερο κολλαγόνο, Φυσικά δεν λείπουν και οι επικρίσεις. Οι επικριτές έχουν ισχυριστεί ότι τα πεπτίδια κολλαγόνου αποικοδομούνται σε ξεχωριστά αμινοξέα κατά την πέψη και συνεπώς δεν μπορούν να ασκήσουν συγκεκριμένες επιδράσεις στους υποδοχείς των κυττάρων του δέρματος. Όμως υπάρχουν άρθρα που έχουν περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές απέδειξαν πως η κατάποση του υδρολύματος κολλαγόνου αύξησε τα επίπεδα πλάσματος αίματος των βιοδραστικών πεπτιδίων κολλαγόνου, όπως η προλυλ-υδροξυπρολίνη, στον άνθρωπο (αρχική έρευνα στο Iwai, Κ. , https://doi.org/10.1021/jf050206p, 2005). Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι τα πεπτίδια κολλαγόνου έχουν ωφέλιμες βιολογικές επιδράσεις στο δέρμα (ανατρέξτε στο Proksch, Ε., Et αϊ., https://doi.org/10.1159/000351376, 2014). Σε μία μελέτη, τα πόσιμα πεπτίδια κολλαγόνου αύξησαν το μέγεθος και την πυκνότητα των δερματικών ινοβλαστών και αύξησαν την πυκνότητα των ινών κολλαγόνου στο δέρμα των χοίρων. Σε αρουραίους, τα πεπτίδια κολλαγόνου αύξησαν σημαντικά την παραγωγή κολλαγόνου και μείωσαν την έκφραση της μεταλλοπρωτεϊνάσης-2 μήτρας, ενός ενζύμου που αποικοδομεί το κολλαγόνο. Αρκετές κλινικές δοκιμές πεπτιδίων κολλαγόνου έχουν διεξαχθεί σε ανθρώπους. Τα πεπτίδια κολλαγόνου έχουν ιδιότητες που τις καθιστούν άκρως λειτουργικές ως συστατικά για σκευάσματα τροφίμων και ποτών – μελετητές υποστηρίζουν ότι «έχουν ουδέτερη γεύση, ουδέτερο χρώμα, εξαιρετικά διαλυτό και διασπειρόμενο, έτσι ώστε να τους προσδίδει πολύ καλά σε πολλές διαφορετικές εφαρμογές». Αυτές οι εφαρμογές του λειτουργικού τροφίμου περιλαμβάνουν ποτά, γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι και ζυμαρικά, διαιτητικές μπάρες και τσίχλες.

Ασταξανθίνη
Ένα άλλο δημοφιλές συστατικό στην ομορφιά μέσα από αυτή την κατηγορία είναι η ασταξανθίνη, ένα καροτενοειδές αντιοξειδωτικό. Η ασταξανθίνη (3,3′-διυδροξυ-βκαροτενο-4,4′-διόνη, είναι η κόκκινη-πορτοκαλί χρωστική που δίνει στη γαρίδα, τον αστακό και τον σολομό το λαμπρό τους χρώμα. Η πλουσιότερη φυσική πηγή της ασταξανθίνης είναι το μικρο-αλγος Haemotococcus pluvialis. Τα μικροφύκη βρίσκονται στον πλανήτη για δισεκατομμύρια χρόνια και κατάφεραν να επιβιώσουν από κάθε είδους κλιματολογικές αλλαγές και καταστροφές χρησιμοποιώντας πολύ μοναδικούς μηχανισμούς επιβίωσης.

Ο ρόλος της ασταξανθίνης είναι η προστασία του φωτοσυνθετικού μηχανισμού των φυκών από την ηλιακή ακτινοβολία και το περιβαλλοντικό στρες. Ακριβώς όπως η ίδια η ασταξανθίνη προστατεύει τα φύκη, μπορεί να προστατεύσει το δέρμα μας. Η χημική δομή της ασταξανθίνης επιτρέπει στο μόριο να διαστέλλει τις κυτταρικές μεμβράνες. Υδρόφιλες ομάδες κεφαλής προβάλλουν στο κυτταρόπλασμα και στο εξωκυτταρικό περιβάλλον, ενώ η μη πολική ανθρακική αλυσίδα βρίσκεται ανάμεσα στις ουρές λιπαρών οξέων στη διπλή στιβάδα των φωσφολιπιδίων. Αυτή η δομή διευκολύνει τη μεταφορά ηλεκτρονίων από ελεύθερες ρίζες κατά μήκος των συζευγμένων διπλών δεσμών του μορίου σε ένα μόριο δέκτη, όπως η βιταμίνη C. Σε ανθρώπινους δερματικούς ινοβλάστες, η ασταξανθίνη εξασθενεί την επαγόμενη από UVA αύξηση της έκφρασης δύο υπεύθυνων ενζύμων (μεταλλοπρωτεϊνάση και ελαστάση)που διασπούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Σύμφωνα με την αγορά προσφέρεται μια ποικιλία διαφορετικών μορφών χορήγησης ασταξανθίνης, σκόνη, δισκία, διασκορπίσιμη σε νερό σκόνη ή γαλάκτωμα όμως επειδή η ασταξανθίνη είναι μια σκούρα κόκκινη χρωστική ουσία, είναι δύσκολο να ενσωματωθούν οι υψηλές δοσολογίες που περιέχονται στα συμπληρώματα δια του στόματος σε τοπικές κρέμες. Για να διατηρήθεί μια κρέμα στο επιθυμητό χρώμα, πρέπει να χρησιμοποιήθεί μια πολύ χαμηλή δόση ασταξανθίνης. Οι τεχνολογίες Cambridge Chocolate Technologies (Cambridge, UK) δημιούργησαν μια σκούρα μπάρα σοκολάτας εμπλουτισμένη με ασταξανθίνη. Μια ράβδος περιέχει περίπου 11,4 mg ασταξανθίνης – περίπου την ίδια ποσότητα με 300 g σολομού. Εκτός από την ασταξανθίνη, οι φλαβανόλες κακάου στη σοκολάτα δρουν ως αντιοξειδωτικά.

Εκχυλίσματα ντομάτας – λυκοπένιο
Πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες που καταδεικνύουν το ευρύ φάσμα των οφέλων για την υγεία από τις τομάτες έχουν προκαλέσει πολλές κλινικές έρευνες σε νοσοκομεία και πανεπιστήμια. Οι συνεχιζόμενες αναφορές αυτών των μελετών που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά και σε δημοφιλή περιοδικά υγείας, έχουν στηρίξει την χρήση του κρασιού, τα εκχυλίσματα ντομάτας και τα φυτοθρεπτικά προϊόντα της τομάτας από τον καταναλωτή. Αυτό το έντονο ενδιαφέρον για τα μέσα ενημέρωσης συνέβαλε στη δημιουργία μεγαλύτερων ευκαιριών για τους προμηθευτές και τους κατασκευαστές προϊόντων με βάση την τομάτα. Οι ντομάτες παρουσιάζουν υψηλές συγκεντρώσεις σε πολλά θρεπτικά συστατικά, αλλά το σημαντικότερο περιέχουν το ισχυρό αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο το οποίο απορροφάται στους ιστούς, μειώνοντας την οξειδωτική βλάβη που οδηγεί σε οξειδωτικό στρες. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα τομάτας αναστέλλει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, μειώνει τη συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων και μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχρής κηλίδας και πολλές άλλες εκφυλιστικές καταστάσεις.

Ρεσβερατρόλη
Η ρεσβερατρόλη, είναι μία φαινόλη που απαντάται στα σταφύλια, τα μούρα, φιστίκια και knotweed, έχει αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες ιδιότητες. Το μόριο της έχει μελετηθεί ευρέως για πιθανές επιδράσεις στις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και την επέκταση της ζωής. Πρόσφατα, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να διερευνούν τη χρήση ρεσβερατρόλης για την υγεία του δέρματος. Στα θηλαστικά, η ρεσβερατρόλη μεταβολίζεται γρήγορα στο ήπαρ, συχνά μέσα30-60 λεπτά από την κατάποση. Περισσότερες από 10.000 μελέτες για την ρεσβερατρόλη έχουν δημοσιευθεί, συμπεριλαμβανομένων 200 κλινικών δοκιμών, και πολλοί έχουν εντοπίσει τα ευεργετικά αποτελέσματα της από του στόματος χορήγηση ρεσβερατρόλης για ενδείξεις που κυμαίνονται από γνωστικές και οστικές για καρδιαγγειακές και την υγεία του δέρματος Ως εκ τούτου, η ρεσβερατρόλη μπορεί να έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, αλλά έχει υψηλή βιοδραστικότητα. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνδυάζεται με άλλα συστατικά ως συμπλήρωμα για μειωμένο συστηματικό οξειδωτικό στρες, βελτιωμένη ενυδάτωση του δέρματος και ελαστικότητα, μειωμένη τραχύτητα του δέρματος και βάθος των ρυτίδων και επιπλέον φαίνεται πως μειώνει την ένταση των κηλίδων της ηλικίας.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?