Απογευματινά χειρουργεία: Πώς οι γιατροί παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους

Xeiroyrgeio 1 1024x683 1 2
Κοινοποίηση

Νομικά κατά κάθε διοίκησης νοσοκομείου, η οποία δεν εφαρμόζει την ΚΥΑ για τα απογευματινά χειρουργεία, θα κινηθούν οι γιατροί. Ποιος διοικητής έλαβε το πρώτο εξώδικο.

Αυστηρή στάση αναμένεται να κρατήσουν οι γιατροί απέναντι στα μη νομότυπα απογευματινά χειρουργεία, ενώ παράλληλα θα προσφύγουν κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία ρυθμίζει τη λειτουργία τους.

Μάλιστα, ο διοικητής του Γενικού Κρατικού Νίκαιας Ανδρέας Πλεμμένος, την Τετάρτη, έλαβε από τον δικαστικό επιμελητή το πρώτο εξώδικο για παράβαση της ΚΥΑ.

«Είχαμε κάνει επείγουσα αναφορά με υπηρεσιακό έγγραφο, στο οποίο αναφέραμε ότι για να γίνουν τα απογευματινά και επί πληρωμή χειρουργεία, θα πρέπει να υπάρχει γνωμοδότηση από την επιτροπή χειρουργείων. Ωστόσο, ο διοικητής αποφάσισε τα να κάνει δίχως αυτή και έτσι έδωσε εντολή στον διευθυντή ιατρικής υπηρεσία να καταρτήσει πρόγραμμα. Δεν απάντησε ποτέ στην αναφορά μας και ως εκ τούτου του στείλαμε την προειδοποίηση εξωδίκως με δικαστικό επιμελητή», αναφέρει στο NEWS 24/7 ο Πάνος Παπανικολάου, Νευροχειρουργός στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ, απέστειλε χθες έγγραφο στον Απόστολο Τσένη, διοικητή του Οφθαλμιατρείου Αθηνών, από τον οποίο ζητούσε αναστολή των μη νομότυπων απογευματινών χειρουργείων.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, τα απογευματινά χειρουργεία στο Οφθαλμιατρείου Αθηνών όχι απλώς πραγματοποιούνται χωρίς την εισήγηση από την επιτροπή χειρουργείου, η οποία προβλέπεται από την ΚΥΑ, αλλά και η αναισθησιολόγος που εφημέρευε, ήταν και αυτή που θα συμμετείχε, κάτι που απαγορεύεται.

«Έχουμε την πληροφορία ότι αύριο Τετάρτη 27/3 έχετε δρομολογήσει στη μονάδα σας την έναρξη «απογευματινών» επί πληρωμή χειρουργείων ΧΩΡΙΣ εισήγηση από την επιτροπή χειρουργείου (όπως απαραίτητα προβλέπεται από την σχετική ΚΥΑ) και με την εμπλεκόμενη Αναισθησιολόγο στο αυριανό πρόγραμμα εφημερίας της μονάδας (κάτι που ρητά απαγορεύεται από τη σχετική ΚΥΑ). Σας καλούμε να μην παρανομήσετε ώστε να μην αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε εναντίον σας ένδικα μέσα», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ.

Νομική προσφυγή για ακύρωση της ΚΥΑ

Τώρα, η ΟΕΝΓΕ σε επικοινωνία με τους νομικούς της συμβούλους συντάσσει νομική προσφυγή για την ακύρωση της ΚΥΑ 5/2/24 περί «απογευματινών» και επί πληρωμή χειρουργείων.

«Τον Νοέμβριο του 2017 είχε υιοθετηθεί από τη χώρα μας η ευρωπαϊκή οδηγία η οποία θέτει ανώτατα όρια ασφαλείας στην εργασία των γιατρών και μεσοδιαστήματα αναπαύσεως, με στόχο πάντα την ασφάλεια των ασθενών. Κάτι που η ΚΥΑ καταπατά», εξηγεί ο κ. Πανανικόλαου, για να συμπληρώσει ότι «και δεν είναι οι μόνες έκνομες ακρότητες αυτής της ΚΥΑ».

«Υποχρεώνουν τον ασφαλισμένο να αναπληρώσει μέρος των λειτουργικών εξόδων του νοσοκομείου, παράλληλα έχουν αυξήσει τη συμμετοχή στα φάρμακα και στις διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ προμηθευτές των νοσοκομείων είναι μερικούς μήνες απλήρωτοι. Οπότε ξαναμπαίνει το βασικό ερώτημα που δεν μας απαντά κανένας υπουργός Υγείας: πού πηγαίνουν τα λεφτά του ΕΟΠΥΥ», σχολιάζει ο κ. Παπανικολάου.

Όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, πέρα από τα νομικά μέτρα για την ακύρωση της ΚΥΑη ΟΕΝΓΕ θα παρεμβαίνει μέχρι τότε νομικά και σε περιπτώσεις που παραβιάζεται ή έχει ήδη παραβιαστεί, όπως π.χ. παράκαμψη της επιτροπής χειρουργείου, παράκαμψη του Διευθυντή Χειρουργικού τομέα σε κάθε νοσοκομείο, παράκαμψη των Επιστημονικών Υπευθύνων των χειρουργικών τμημάτων, ασθενείς εκτός λίστας κ.λπ.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και τον στόχο που έχει τεθεί για τα απογευματινά χειρουργεία, αν και είναι ακόμα νωρίς να κριθεί η πορεία του εγχειρήματος, αρκετές είναι οι φωνές που αμφισβητούν το μέλλον τους και προεξοφλούν την αποτυχία τους.

«Η μέχρι  τώρα λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων δεν συμβάλλει στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών που βρίσκονται επί έτη σε λίστα αναμονής. Δεν καλούνται με κριτήριο το χρόνο αναμονής στη λίστα χειρουργείων. Καλούνται όσους ασθενείς εκδηλώνουν ενδιαφέρον να χειρουργηθούν απόγευμα, ανεξάρτητα εάν είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα,  με καμία σειρά και έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Οι ασθενείς που περιμένουν σε λίστα αναμονής πάνω από δύο έτη συνήθως αρνούνται να χειρουργηθούν καθότι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν. Εάν είχαν χρήματα δεν θα περίμεναν χρόνια σε λίστα αναμονής. Θα είχαν βρει τη λύση του ιδιωτικού τομέα», σχολιάζει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

ΠΗΓΗ: NEWS247

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?