Table of Contents
Αύξηση Κινδύνου Θανάτου από Καρκίνο του Παχέος Εντέρου
Επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει σε μια σειρά παραγόντων που ενδέχεται να ευθύνονται για τη διαρκώς αυξανόμενη εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν την άνοδο της ρύπανσης, την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας, καθώς και την παρουσία μικροπλαστικών στο πόσιμο νερό.
Η Σημασία της Διατροφής
Μια νεότερη μελέτη από ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση μιας φλεγμονώδους διατροφής μπορεί να είναι μια σημαντική αιτία για την αύξηση αυτών των ποσοστών. Τρόφιμα που είναι γνωστά για την φλεγμονώδη τους δράση περιλαμβάνουν τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον, το ζαμπόν και τα λουκάνικα, καθώς και τα ζαχαρούχα ποτά και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων των λευκών ζυμαρικών και του ψωμιού.
Αντίθετα, η κατανάλωση αντιφλεγμονωδών τροφίμων μπορεί να προσφέρει προστασία ενάντια σε αυτούς τους κινδύνους. Αυτά περιλαμβάνουν πορτοκαλί λαχανικά, όπως οι γλυκοπατάτες και τα καρότα, καθώς και ο καφές και το κρασί. Παράλληλα, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η πίτσα έχει κατηγοριοποιηθεί ως αντιφλεγμονώδες φαγητό, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λυκοπένιο που περιέχουν οι μαγειρεμένες ντομάτες.
Ανατρεπτικά Ευρήματα
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση λευκού, συσκευασμένου ψωμιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου κατά περισσότερο από 33%. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και ζαχαρούχων ποτών σχετίζεται με τον ίδιο αυξημένο κίνδυνο. Συγκεκριμένα, ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που κατανάλωναν περισσότερα φλεγμονώδη τρόφιμα παρουσίασαν 36% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερα από αυτά τα τρόφιμα.
Η μελέτη παρακολούθησε 1.625 ασθενείς και διαπίστωσε ότι οι αυτοί που ανήκαν στο ανώτερο 20% στην κατανάλωση των πιο φλεγμονωδών τροφίμων είχαν 87% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου συνολικά σε σύγκριση με το 20% των ασθενών που εφάρμοζαν τη λιγότερο φλεγμονώδη διατροφή. Οι ασθενείς που καταναλώνουν υγιεινότερη διατροφή και συνδυάζουν αυτή με σωματική άσκηση έχουν κατά 63% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Η Σημαντικότητα της Αντιφλεγμονώδους Διατροφής
Η πρόεδρος της ASCO και ειδικός ογκολόγος, Julie Gralow, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα υποδηλώνουν την ανάγκη για μια υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση, δεδομένου ότι η συνδυασμένη δράση τους είναι επωφελής. Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα, οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που ακολουθούσαν μια αντιφλεγμονώδη διατροφή παρουσίασαν μείωση του κινδύνου εξάπλωσης ή επανεμφάνισης της νόσου κατά 38%.
Αντίθετα, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υπερ-επεξεργασμένα υλικά συσχετίζεται με σχεδόν δυόμισι φορές μεγαλύτερες πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου. Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ενισχύουν τη φλεγμονή, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις διατροφές προσφέρουν προστατευτικά οφέλη.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο οποίος παλιότερα θεωρείτο ασθένεια κυρίως των ηλικιωμένων, τελευταία πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους ενήλικες, με άτομα ηλικίας 20, 30 και 40 ετών να διαγιγνώσκονται με αυτή τη νόσο, ανησυχώντας επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο.