Α. Γεωργιάδης προς διοικητές νοσοκομείων: Σας σέβομαι και σας βλέπω ως συνεργάτες

Georgiadis Eurok 1 Scaled
Κοινοποίηση

«Σας σέβομαι απεριόριστα, ο ρόλος σας είναι πολύ σοβαρός και σας βλέπω ως συνεργάτες και θέλω να με βλέπετε ως συνεργάτη», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος σε όλους τους διοικητές των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διεξάγεται από το πρωί στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας.

Ωστόσο, κάλεσε, σε αυστηρό τόνο, τους διοικητές να συνεχίσουν τη δουλειά τους με κύριο στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη.

«Δεν είναι όλα μαύρα όπως παρουσιάζονται για το ΕΣΥ. Έχουμε έναν κοινό σκοπό να πετύχουμεν το ΕΣΥ να δουλεύει καλύτερα», ανέφερε ο κ. Γεψργιάδης σημειώνοντας: «Δεν έχω την αυταπάτη ότι θα μπορούμε να τα λύσουμε όλα διά μαγείας ούτε ότι μπορούμε να τα κάνουμε τέλεια. Δεν υπάρχει λαός στον κόσμο που να λέει ότι είναι ευχαριστημένος από το σύστημα υγείας. Και καλώς οι πολίτες ζητούν πάντα το κάτι παραπάνω».

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας στους διοικητές των νοσοκομείων, μία από τις πρώτες αποφάσεις του ήταν η προειλημμένη απόφαση από την προηγούμενη ηγεσία για την επαναξιολόγηση των διοικήσεων στα νοσοκομεία.

«Σας δημιουργεί σε πολλούς ανησυχία γιατί η διαδικασία δεν διασφαλίζει τη συνέχεια της θητείας σας και σε άλλους απογοήτευση που δεν μπορούν καν να υποβάλουν αίτηση. Αν υπάρχει κάποιος που δεν θέλει να συνεχίσει να το πει σήμερα. Όσοι μείνετε θα πρέπει να εργαστείτε», επεσήμανε.

«Η συνεργασία αυτό το διάστημα των 7-8 μηνών που θα διαρκέσει η διαδικασία θα είναι το βασικότερο κριτήριό μου για την αξιολόγησή σας», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Θα παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο την απόδοση σε κάθε κλινική αν κάνετε καλά τη δουλειά σας, δεν έχετε κανέναν λόγο να φοβάστε ότι θα απομακρυνθείτε. Εγώ θα βλέπω τους δείκτες αποδοτικότητας και θα ακούω του πολίτες. Δεν έχω φίλους ούτε χρειάζεται να με πάρει κανείς τηλέφωνο και δεν έχω αλλά κριτήρια πέρα από τη δουλειά σας».

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «από το 2014 το σύνολο των λειτουργικών δαπανών στα νοσοκομεία έχει διπλασιαστεί, που δείχνει ότι το κράτος κάνει ό,τι είναι δυνατό να στηρίξει την υγεία» και συμπλήρωσε: «Από τις κύριες ευθύνες σας, ο έλεγχος των δαπανών. Έχετε την απόλυτη ευθύνη να τηρείται τους προϋπολογισμούς. Διοικήσεις που θα βλέπω μήνα με τον μήνα ότι πέφτουν εκτός προϋπολογισμού καλό είναι να γνωρίζουν ότι δεν θα συνεχίσουν».

«Οι αναμονές είναι αγκάθι στο ΕΣΥ», ανέφερε προσθέτοντας πως «θα εκτιμηθεί δέοντος η προσπάθεια των διοικήσεων που θα είναι παρούσες για να επιλύουν επιτόπου τα ζήτημα των αναμονών. Θα παρακολουθώ τη μέση μείωση του χρόνου στις εφημερίες και θα είναι βασικός δείκτης αξιολόγησης».

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για προτεραιότητα στα σοβαρά περιστατικά στα χειρουργεία, αλλά, όπως είπε, «στην ενιαία λίστα χειρουργείων δεν θα ανεχθώ φαινόμενα διαφθοράς και ανισότητες. Θα υπάρξει έλεγχος και στοιχεία και για τις λίστες χειρουργείων».

«Θα ανακοινώσουμε σύντομα σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην ουσιαστική βελτίωση του ΕΣΥ. Θα δώσουμε την ευκαιρία στους γιατρούς να βγάλουν περισσότερα νόμιμα χρήματα», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας και κατέληξε απευθυνόμενος στους διοικητές: «Εφόδους στα νοσοκομεία θα κάνω και θα είναι συνεχής η αξιολόγηση. Θέλω να βρίσκετε λύσεις εκεί που οι άλλοι βρίσκουν προβλήματα. Δεν θέλω να χάνουμε ούτε ένα 24ωρο μέχρι να λύνεται ένα προβλημα».

Ειρ. Αγαπηδάκη: Σε εξέλιξη διαδικασία αναδόμησης της πρωτοβάθμιας – Οι τοποθετήσεις των υφυπ. Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους και Δ. Βαρτζόπουλου

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ε. Αγαπηδάκη, στη σύντομη τοποθέτησή της, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διεξάγεται από το πρωί στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, τόνισε πως «o ασθενής πρέπει να κατανοεί το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρονται. Αν αυτό δεν συμβαίνει έχουμε αποτύχει».

Απευθυνόμενη στους διοικητές των νοσοκομείων είπε πως «υπάρχουν τα εργαλεία για να βελτιωθεί η κατάσταση».

Μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης είπε πως μας δίνει την δυνατότητα για να λύσουμε αρκετά προβλήματα και πρόσθεσε πως «είναι ξεκάθαρη η ευθύνη των διοικήσεων σε πολλές περιπτώσεις».

Τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δημιουργούν πίεση στα νοσοκομεία, παραδέχθηκε τονίζοντας πως υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία αναδόμηση της πρωτοβάθμιας και, μέχρι να υλοποιηθεί το νέο μοντέλο, ο ρόλος των διοικητών είναι σημαντικός.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός υγείας Μ. Θεμιστοκλέους είπε πως «η συντριπτική πλειονότητα των διοικητών που βρίσκεστε εδώ σήμερα ήταν τιμή και μεγάλη πρόκληση να θητεύστε στα νοσοκομεία την περίοδο της πανδημίας».

Το αποτέλεσμα στην Υγείας έρχεται με ομαδική δουλειά και μεγάλη προσοχή στην λεπτομέρεια, επισήμανε. Έκανε επίσης λόγο για «συγκεκριμένες και μεγάλες αλλαγές που έρχονται στο σύστημα υγείας».

«Θα κληθείτε να κάνετε αλλαγές στα νοσοκομεία σας και να σκεφτείτε ότι είμαστε… καταδικασμένοι να πετύχουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός Υγείας Δ. Βαρτζόπουλος επισήμανε πως είναι «μοναδικό φαινόμενο για τη χώρα να έχουμε εντός των 10 πρώτων ημερών του έτους προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία». Αναφερόμενος στις προμήθειες είπε ότι πλέον γίνονται βάσει των αναλώσεων της προηγούμενη χρονιάς και πρόσθεσε πως η δημιουργία της κεντρικής αρχής προμηθειών είναι σημαντική, γιατί μπορούν πλέον να υλοποιούνται μέσα από αυτήν.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?