Βιβλιοθεραπεία: Ποια οφέλη έχει στην υγεία η ανάγνωση βιβλίου

Istockphoto 1373105718 612x612
Κοινοποίηση

Σημαντική βελτίωση της ψυχικής υγείας, αλλά και καθυστέρηση της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών σε μεγάλη ηλικία προσφέρει το διάβασμα.

Μπορεί να είναι δύσκολο να βρει κάποιος χρόνο για τον εαυτό του, να χαλαρώσει και να διαβάσει ένα βιβλίο.

Όμως, σύμφωνα με ειδικούς, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να εντάξετε το διάβασμα στη ζωή σας, καθώς η διαδικασία μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία σας.

Γιατί η ανάγνωση βιβλίων κάνει καλό στην υγεία

Η ανάγνωση βιβλίων μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για τη συνολική σας υγεία, τα κυριότερα όμως αφορούν τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το πρώτο που κάνει το διάβασμα είναι να μειώνει το στρες.

Μάλιστα, οι ειδικοί της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης διαπίστωσαν ότι το στρες στον γενικό πληθυσμό έχει αυξηθεί αρκετά από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα όπως διαπίστωσαν:

  • Το 27% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τις περισσότερες ημέρες αισθάνονταν τόσο αγχωμένοι που δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν
  • Οι στρεσογόνοι παράγοντες περιλάμβαναν τον πληθωρισμό, τη βία, την υγεία και την εγκληματικότητα
  • Οι γυναίκες ηλικίας 18-34 ετών ανέφεραν περισσότερο άγχος από τις μεγαλύτερες γυναίκες και τους άνδρες
  • Το 76% ανέφεραν ότι το άγχος επηρέαζε και τη σωματική τους υγεία
  • Το διάβασμα είναι μια εξαιρετική μέθοδος μείωσης του στρες.

Μια μελέτη του 2009 από το Mindlab International στο Πανεπιστήμιο του Sussex διαπίστωσε ότι η ανάγνωση βιβλίων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες κατά 68%.

Αυτό το καθιστούσε πιο αποτελεσματικό από άλλες χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως είναι ο περίπατος ή η ακρόαση μουσικής.

Σε γενικές γραμμές, οι πνευματικές δραστηριότητες, όπως ο διαλογισμός και το διάβασμα, που σας αναγκάζουν να επικεντρωθείτε σε ένα μόνο έργο, μπορούν να μειώσουν καλύτερα το στρες.

Το διάβασμα, επίσης, έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι απασχολεί το μυαλό σας και αναγκάζει τον εγκέφαλό σας να είναι δημιουργικός, ώστε να μπορείτε να φαντάζεστε την ιστορία καθώς διαβάζετε.

Σύμφωνα με τον δρ David Lewis, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη του 2009, «η ανάγνωση είναι μια ενεργή εμπλοκή της φαντασίας, καθώς οι λέξεις στην τυπωμένη σελίδα διεγείρουν τη δημιουργικότητά σας και σας αναγκάζουν να εισέλθετε σε μια ουσιαστικά τροποποιημένη κατάσταση συνείδησης».

Το διάβασμα, επίσης, καταπολεμά τη νοητική παρακμή και την άνοια.

Η άνοια είναι ένας γενικός όρος για τη νοητική παρακμή που περιλαμβάνει δυσκολία στη σκέψη, στη μνήμη ή στη λήψη αποφάσεων.

Η άνοια πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους. Το 2014, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, εκτιμούσαν ότι υπήρχαν πέντε εκατομμύρια ενήλικες που ζούσαν με άνοια και αναμένουν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 14 εκατομμύρια μέχρι το 2060.

Διάβασμα και υγεία του εγκεφάλου

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει μέχρι σήμερα τη σχέση μεταξύ της ανάγνωσης και της υγείας του εγκεφάλου.

Οι μελέτες δείχνουν σταθερά ότι η συμμετοχή σε δραστηριότητες που απασχολούν τον εγκέφαλό σας, συμπεριλαμβανομένης και της ανάγνωσης, μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης άνοιας.

  • Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 αξιολόγησε 942 ενήλικες για να διαπιστώσει αν η συμμετοχή σε χόμπι μείωσε τον κίνδυνο άνοιας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν το 54% όσων δεν εμφάνισαν άνοια διάβαζαν συστηματικά βιβλία, ενώ μόνο το 39% περίπου όσων εμφάνισαν άνοια διάβαζαν συστηματικά βιβλία.
  • Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 αξιολόγησε τη γνωστική δραστηριότητα 1.651 συμμετεχόντων ηλικίας άνω των 55 ετών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι ασχολούνταν με δραστηριότητες πουο διεγείρουν το πνεύμα, όπως το διάβασμα και το γράψιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, είχαν πολύ βραδύτερο ρυθμό μείωσης των νοητικών λειτουργιών, ακόμη και όταν ο εγκέφαλός τους παρουσίαζε σημάδια βλάβης.
  • Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 και περιελάβανε ανασκόπηση από πολλές μελέτες παρατήρησης σε συμμετέχοντες άνω των 60 ετών, διερεύνησε επίδραση που έχουν στις γνωσιακές λειτουργίες οι πνευματικές δραστηριότητες όπως το διάβασμα. Πέντε από τις έξι μελέτες έδειξαν ότι η έναρξη αυτών των πνευματικών δραστηριοτήτων στη μέση ενήλικη ζωή, μείωσε τον κίνδυνο άνοιας, ενώ έξι από τις επτά μελέτες έδειξαν ότι η έναρξη αυτών των δραστηριοτήτων σε προχωρημένη ηλικία, μείωσε επίσης τον κίνδυνο άνοιας.

Το διάβασμα είναι θεραπευτικό για την ψυχική σας υγεία. Η ψυχική ασθένεια αναφέρεται σε καταστάσεις ψυχικής υγείας που επηρεάζουν τη συμπεριφορά, τη διάθεση και τη σκέψη σας, όπως ο εθισμός, το άγχος, η κατάθλιψη, οι διαταραχές της διάθεσης και η σχιζοφρένεια.

Η μείωση του άγχους που προσφέρει η ανάγνωση μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ όταν ήδη βρίσκεστε σε θεραπεία για κάποιο νόσημα της ψυχικής σφαίρας.

Αλλά τα οφέλη του διαβάσματος επεκτείνονται και πέρα από αυτό, σε σημείο που ορισμένοι γιατροί στις ΗΠΑ συνταγογραφούν το διάβασμα ως μέρος της ψυχοθεραπείας. Κάτι που ονομάζεται «βιβλιοθεραπεία».

ΠΗΓΗ: NEWS247

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?