Γιατί να εντάξετε το μαύρο τσάι στη διατροφή σας

29469577 Black Tea
Κοινοποίηση

Τα οφέλη του μαύρου τσαγιού για την υγεία του οργανισμού και την απώλεια βάρους.

Το μαύρο τσάι είναι ένα από τα ροφήματα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ανά τον κόσμο. Έχει πιο δυνατή γεύση σε σχέση με άλλες ποικιλίες τσαγιού και υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και η κατανάλωσή του συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό μεταξύ των οποίων, η ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας και ο μειωμένος κίνδυνος για συγκεκριμένες ασθένειες.

Τα οφέλη του μαύρου τσαγιού – Τι δείχνουν οι έρευνες

Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Το μαύρο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως κατεχίνες, θεοφλαβίνες και θεαρουμπιγίνες που παρέχουν μία σειρά από οφέλη για τον οργανισμό. Πρώτα από όλα η κατανάλωσή τους βοηθά στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της κυτταρικής βλάβης.

prasino-tsai-ofeli-diatrofi.jpg

Ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία

Μία συγκεκριμένη ομάδα αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στο μαύρο τσάι, τα φλαβονοειδή, μειώνουν τον κίνδυνο αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης και καρδιακών παθήσεων. Μία ανασκόπηση μελετών έδειξε ότι για κάθε φλιτζάνι τσάι που καταναλώνονταν κάθε μέρα είχε τα εξής αποτελέσματα:

  • 4% χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου λόγω καρδιακών παθήσεων
  • 2% χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακής προσβολής
  • 4% χαμηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού

Μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη

Η «κακή» χοληστερόλη είναι η LDL, τα υψηλά επίπεδα της οποίας μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με μελέτη, η συστηματική κατανάλωση μαύρου τσαγιού μείωσε σημαντικά την κακή χοληστερόλη και συγκεκριμένα κατά 4.64mg/dL.

Ενισχύει την υγεία του εντέρου

Κάποια από τα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο είναι καλά για την υγεία, ενώ κάποια άλλα όχι. Έρευνες δείχνουν ότι ο τύπος των βακτηρίων στο έντερο παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία του οργανισμού και προστατεύουν από παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία κ.α.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην όραση, την υγεία της καρδιάς και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η κατανάλωση του μαύρου τσαγιού φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση.

Βοηθά στη συγκέντρωση

Το μαύρο τσάι περιέχει καφεΐνη και ένα αμινοξύ που ονομάζεται L-θεανίνη, το οποίο μπορεί να βελτιώσει την εγρήγορση και τη συγκέντρωση.

Μελέτες έχουν βρει ότι τα ροφήματα που περιέχουν L-θεανίνη και καφεΐνη έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στη συγκέντρωση λόγω των επιδράσεων της L-θεανίνης στον εγκέφαλο.

Απώλεια βάρους

Το μαύρο τσάι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και όπως το πράσινο τσάι, περιέχει επίσης πολυφαινόλες που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους μειώνοντας την πρόληψη θερμίδων και ενισχύοντας τη διάσπαση του λίπους.

Μελέτη του 2014 έδειξε ότι υγιείς ενήλικες που κατανάλωναν τρία φλιτζάνια μαύρο τσάι καθημερινά επί τρεις μήνες έχασαν περισσότερο βάρος και πόντους από την περίμετρο της μέσης σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου.

Με πληροφορίες από healthline.com, insider.com , mothersblog

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?