Γιατί ξαναπαίρνουμε τα χαμένα κιλά; Οι ένοχοι παράγοντες

0e97b393 Zugaria Varos
Κοινοποίηση

Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν το βάρος τους μετά από μια δίαιτα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν την προγνωστική ισχύ που έχουν συγκεκριμένοι παράγοντες στην αύξηση του βάρους, μετά την ολοκλήρωση μίας δίαιτας.

Εξετάζοντας περίπου 3.000 εθελοντές που είχαν κάνει τη δίαιτα Weight Watchers, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το 57,4% διατήρησαν τα χαμένα κιλά το επόμενο έτος, ενώ το 42,6% ξαναπήραν 2,3 κιλά ή περισσότερα στο ίδιο διάστημα μετά τη διακοπή της δίαιτας.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων στη μελέτη δεν αύξησαν ξανά το σωματικό βάρος τους μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας. Ωστόσο, ακόμα και αυτοί που αύξησαν το σωματικό τους βάρος το επόμενο έτος μετά τη δίαιτα, είχαν τελικά χαμηλότερο βάρος απ’ ότι πριν κάνουν τη δίαιτα», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν ποια είναι τα χαρακτηριστικά που είχαν οι εθελοντές που διατήρησαν την απώλεια βάρους. Παρατήρησαν ότι, συγκριτικά με αυτούς που ξαναπήραν τα κιλά, ήταν μεγαλύτερης ηλικίας (58 έναντι 52) και είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος κατά την εγγραφή τους στη μελέτη (34,8 έναντι 37,4).

Άλλα δημογραφικά χαρακτηριστικά, όπως το φύλο, η εθνικότητα, το εισόδημα, το επίπεδο εκπαίδευσης, η οικογενειακή κατάσταση και το οικογενειακό περιβάλλον, δεν φάνηκε να επηρεάζουν την πιθανότητα διατήρησης του σωματικού βάρους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συγκεκριμένα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά συνδέθηκαν με τον κίνδυνο επαναπρόσληψης του βάρους.

Μεταξύ αυτών ήταν η ικανότητα ενός ατόμου να αντιμετωπίζει ψυχολογικές δυσκολίες, ο αυτοέλεγχος, η σωματική άσκηση, οι υγιεινές διατροφικές επιλογές και η μειωμένη κατανάλωση τροφής όταν δεν πεινάνε πραγματικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στις καύσεις ή τη διάρκεια της καθιστικής ζωής ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Αυτοί που κατάφεραν να διατηρήσουν τα χαμένα κιλά, ήταν γενικά περισσότερο ικανοποιημένοι από την εικόνα του σώματός τους μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας.

«Οι μελλοντικές προσπάθειες για τη διατήρηση των κιλών μετά την ολοκλήρωση μίας δίαιτας, θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του πόνου και τη βελτίωση της λειτουργικότητας. Η σωματική δραστηριότητα και η συμβουλευτική από ψυχολόγο πιθανώς θα μπορούσαν να προσφέρουν οφέλη στην επίτευξη του παραπάνω στόχου», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Obesity.

ΠΗΓΗ: onmed.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?