Γιατί πρέπει να περπατάτε για δύο λεπτά μετά από κάθε γεύμα

C685bb325ce849208743f3616f2b5215
Κοινοποίηση

Ένα σύντομο περπάτημα μετά από ένα γεύμα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα επισκόπηση μελετών.

Ιδανικά το περπάτημα πρέπει να ξεκινά 60 έως 90 λεπτά μετά την ολοκλήρωση του γεύματος, όταν δηλαδή κορυφώνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επιτρέποντας στους μύες να απορροφούν τους υδατάνθρακες από τις τροφές, λένε οι ειδικοί.

Οι άνθρωποι πρέπει να στοχεύουν σε μια βόλτα 15 λεπτών, αλλά ακόμη και οι «μίνι βόλτες» δύο έως πέντε λεπτών προσφέρουν κάποιο όφελος, προσθέτουν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίμερικ στην Ιρλανδία προχώρησαν σε μετα-ανάλυση επτά μελετών που συνέκριναν την επίδραση του να κάθεται κάποιος έναντι της ορθοστασίας ή του περπατήματος σε μετρήσεις για την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Διαπίστωσαν ότι το ελαφρύ περπάτημα μετά από ένα γεύμα είχε σημαντικό αντίκτυπο στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Κανείς από τους συμμετέχοντες στις πέντε μελέτες, δεν είχε προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2. Στις άλλες δύο μελέτες συμμετείχαν και άνθρωποι με διαταραχές σακχάρου.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες είτε να στέκονται όρθιοι είτε να περπατούν για δύο έως πέντε λεπτά κάθε 20 έως 30 λεπτά κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

Και οι επτά μελέτες έδειξαν ότι μόλις λίγα λεπτά μικρής έντασης περπάτημα μετά από ένα γεύμα, ήταν αρκετά για να βελτιώσουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με όσους κάθονταν.

Όταν οι συμμετέχοντες περπατούσαν, οι αυξομειώσεις σακχάρου στο αίμα ήταν πιο ήπιες.

Η αποφυγή απότομων διακυμάνσεων στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σημαντική για τους πάσχοντες από διαβήτη. Οι έντονες αυξομειώσεις πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Ακόμη και το να στέκεται κανείς όρθιος βοήθησε στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά όχι τόσο όσο το ελαφρύ περπάτημα.

Αυτό συμβαίνει επειδή το ελαφρύ περπάτημα απαιτεί πιο ενεργή εμπλοκή των μυών από την ορθοστασία και χρησιμοποιεί τη γλυκόζη που υπάρχει στην κυκλοφορία του αίματος.

Σύμφωνε με τον Aidan Buffey, κύριο συγγραφέα της ανασκόπησης, ένας μικρός περίπατος 2-3 λεπτών είναι πιο πρακτικός κατά τη διάρκεια μιας εργάσιμης ημέρας. Οι άνθρωποι «δεν πρόκειται να σηκωθούν και να τρέξουν σε διάδρομο ή να τρέξουν γύρω από το γραφείο», είπε, αλλά θα μπορούσαν να πάνε να πάρουν καφέ ή ακόμα και να κάνουν μια βόλτα στο διάδρομο.

Τα συμπεράσματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Sports Medicine.

ΠΗΓΗ: ONMED

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?