Table of Contents
Ένα πλεκτό μάλλινο πουλόβερ μπορεί να είναι ένα από τα πιο ζεστά ρούχα που μπορείτε να φορέσετε, όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν χαμηλά, αλλά όλοι λίγο-πολύ ξέρουμε ότι συχνά μας προκαλεί έντονη φαγούρα.
Οπότε, τι είναι αυτό που κάνει τα μάλλινα ρούχα να μας προκαλούν ανεξέλεγκτη φαγούρα;
Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ένα κατά τα άλλα άνετο ρούχο μπορεί να μετατραπεί σε… αφόρητο από την φαγούρα είναι το πάχος των ινών μαλλιού που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του.
“Όσο πιο παχιά είναι η ίνα, τόσο μεγαλύτερη φαγούρα θα προκαλεί το μάλλινο ρούχο. Αυτός είναι ένας παράγοντας. Ένας άλλος είναι η απαλότητα των ινών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του νήματος”, σύμφωνα με τον Ingun Grimstad Klepp, καθηγητής ένδυσης και βιωσιμότητας στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία.
Όσο πιο παχιές οι μάλλινες ίνες, τόσο μεγαλύτερη η φαγούρα
Με άλλα λόγια, μια παχύτερη ίνα που έχει υφανθεί από τον άνθρωπο πιθανότατα θα είναι πιο τραχιά στην υφή και λιγότερο εύκαμπτη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κνησμό και ερεθισμό στο δέρμα. Από την άλλη, οι λεπτότερες, πιο μαλακές ίνες, όπως το μαλλί μερινό και το fleece από αλπάκα, μειώνουν την φαγούρα.
Αν και είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι όλο το μαλλί προέρχεται από μια πηγή (πρόβατα) η λέξη “μαλλί” ισχύει στην πραγματικότητα για όλες τις κουρεμένες ζωικές ίνες που υφαίνονται σε νήματα για την κατασκευή ρούχων. Έτσι, οι κατσίκες, τα αλπάκα, οι καμήλες και τα κουνέλια μπορούν επίσης να προσφέρουν μαλλί για ένδυση. Το κάτω τμήμα του τριχώματος, που αποτελεί την πηγή για το μαλλί ύφανσης και το οποίο είναι μαλακό, λεπτό, σγουρό και εύκαμπτο, δεν σταματά ποτέ να μεγαλώνει, γι’ αυτό τα μαλλιαρά ζώα πρέπει να κουρεύονται περιοδικά.
Φαγούρα και από τα φυσικά δερματικά έλαια των ζώων που μας δίνουν το μαλλί ύφανσης
Μια άλλη λιγότερο συχνή αιτία κνησμού είναι η παρουσία λανολίνης, μιας κηρώδους ουσίας που εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες των ζώων που φέρουν μαλλί. Η λανολίνη είναι εξαιρετική για την αποκατάσταση του ξηρού, σκασμένου δέρματος, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε μερικούς ανθρώπους.
“Το μαλλί δεν είναι αλλεργιογόνο από μόνο του, αλλά είναι πιθανό να γίνεται αλλεργικό για κάποιους εξαιτίας της λανολίνης. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του μαλλιού ύφανσης σήμερα δεν περιέχει πολύ λανολίνη, επειδή πλένεται καλά και βάφεται κατά την παραγωγή, επομένως δεν έχει απομείνει πολλή λανολίνη στο νήμα”, είπε ο Grimstad Klepp.
Γιατί τα μάλλινα ρούχα είναι τα καλύτερα για κρύο και υγρασία
Παρά την περιστασιακή ενόχληση, το μαλλί είναι ένα από τα καλύτερα υλικά για να φορέσετε όταν έξω έχει κρύο και υγρασία. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει φυσικές δυνατότητες που μπορούν να απομακρύνουν τον ιδρώτα και την υγρασία από την επιφάνεια του δέρματός μας.
“Η διαφορά μεταξύ του βαμβακιού και του μαλλιού είναι ότι όταν οι βαμβακερές ίνες βρέχονται, τείνουν να υγραίνονται και να καταρρέουν. Μπορείτε να δείτε αυτό να συμβαίνει με άτομα στο γυμναστήριο που φορούν βαμβακερά μπλουζάκια που κολλάνε στο σώμα τους καθώς ιδρώνουν. Τα μάλλινα μπλουζάκια ‘αναπνέουν’ καλύτερα και μπορούν να απορροφήσουν αρκετό ιδρώτα και να τον απομακρύνουν από σώμα”, είπε ο Grimstadd Klepp.
Πηγή: livescience.com