Η «αναδιάταξη» εφημερευόντων νοσοκομείων στην Αττική, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύει από αύριο, Σάββατο, εκτιμάται ως «εξαιρετικά προβληματική και απαράδεκτη σε πολλά σημεία», από Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Οι γιατροί εκτιμούν ότι υπάρχουν 3 βασικοί λόγοι γι’ αυτό.
Ο πρώτος είναι ότι επιβαρύνονται τα Πνευμονολογικά τμήματα του Νοσοκομείου «Σωτηρία», όπου εξαναγκάζονται να έχουν γενική εφημερία εναλλάξ δύο ημέρες κάθε τέσσερεις, δηλαδή τις μισές ημέρες κάθε μήνα, συμπαρασύροντας έτσι πρακτικά στην εφημεριακή υπερφόρτωση και το υπόλοιπο νοσοκομείο.
Κάτι παρόμοιο αναμένεται να συμβεί, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της ΟΕΝΓΕ και στο Πνευμονολογικό τμήμα του Νίκαιας, το οποίο ως τώρα και λόγω έλλειψης γιατρών αλλά και κλινών εξαιτίας των έργων ανακαίνισης, εφημέρευε κάθε 4 ημέρες και οκτάωρο (8πμ – 4 μμ), όμως τώρα προβλέπεται να εφημερεύει 24ωρο.
«Γενικά στην ήδη εξαιρετικά προβληματική Πνευμονολογική εφημερία η κυβέρνηση για να κουκουλώσει το πρόβλημα απλά ανακατεύει την τράπουλα αντί να στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό τα (λίγα) υπάρχοντα Πνευμονολογικά τμήματα και ταυτόχρονα να αναπτύξει και νέα Πνευμονολογικά τμήματα στα γενικά νοσοκομεία που δεν διαθέτουν», υπογραμμίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί σε ανακοίνωσή τους.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι με προχθεσινή (29/10) εγκύκλιο το υπουργείο Υγείας «ανατρέπεται πάλι το ότι όλα τα Ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων επιστρέφουν από 1/11/24 στο παλιό αποτυχημένο καθεστώς δηλαδή θα εφημερεύουν σε διαφορετική ημέρα από την ημέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου τους. Αυτό πρώτα και κύρια αποτελεί κίνδυνο για τους ασθενείς (π.χ. να υποβάλλονται σε ακούσιες νοσηλείες ασθενείς αδιάγνωστοι που μπορεί να έχουν οξύ οργανικό ψυχοσύνδρομο λόγω άσχετων αιτίων) και επίσης επιβαρύνει εφημεριακά ολόκληρο το νοσοκομείο καθώς σε άλλη ημέρα από την ημέρα γενικής του εφημερίας πιθανά να καλούνται από το Ψυχιατρικό ΤΕΠ οι λοιπές ειδικότητες (π.χ. Παθολόγοι, Νευρολόγοι, Ακτινοδιαγνώστες για απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου κ.λπ.)», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.
Ο τρίτος λόγος είναι ότι είναι εξαιρετικά προβληματική η διάταξη νοσοκομείων στην «4η ομάδα εφημέρευσης»: πρακτικά «Λαϊκό», ΚΑΤ και «Θριάσιο» είναι μόνα τους με ότι αυτό συνεπάγεται.
«Δηλαδή μεγάλο κίνδυνο για τους ασθενείς (ιδιαίτερα για το τραύμα) καθώς και επιβάρυνση τμημάτων των 3 νοσοκομείων όχι μόνο χειρουργικών ειδικοτήτων (π.χ. του Νευρολογικού τμήματος του Θριασίου). Επίσης ενδεχόμενη επιβάρυνση και των νοσοκομείων της 3ης ομάδας που κινδυνεύουν από επέκταση στην πράξη της δικής τους γενικής εφημερίας (της προηγούμενης ημέρας) γιατί αν γίνει ένα οδικό συμβάν π.χ. στην περιοχή Πειραιώς – Γκάζι – Ιερά Οδός, οι αρμόδιοι του ΕΚΑΒ πιθανά θα το κατευθύνουν π.χ. στο Νικαίας επικαλούμενοι την κοντινή απόσταση», αναφέρουν οι γιατροί.
Οι ίδιοι απαιτούν συνολικά κάλυψη όλων των κενών θέσεων σύμφωνα με τις ανάγκες σε όλα τα νοσοκομεία και σε όλα τα τμήματα.
«Τα ανακατέματα που κάνει η πολιτική ηγεσία είναι για να συγκαλύψει τις ελλείψεις και να «κουκουλώσει» το ότι δεν κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις. Ήδη από το 2016 η ΕΙΝΑΠ έχει ζητήσει να έχει γνώμη για το θέμα της «διάταξης», αίτημα το οποίο όλοι οι υπουργοί 2016 – 2024 έχουν αγνοήσει κάνοντας ότι εξυπηρετεί τις πολιτικές τους επιδιώξεις. Απαιτούμε να μην ισχύσει το ΦΕΚ με τις νέες ρυθμίσεις και η πολιτική ηγεσία να συναντηθεί άμεσα με την ΕΙΝΑΠ για το θέμα», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.