Γυμναστική: Ποια ώρα της ημέρας χάνουμε περισσότερο λίπος

41067658 Cf66 4048 9d13 8398d97ac7bc
Κοινοποίηση

Η στιγμή που θα επιλέξουμε να γυμναστούμε μετράει, εάν θέλουμε να λάβουμε τα μέγιστα θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τις καύσεις και τη ρύθμιση του μεταβολισμού, σύμφωνα με νεότερη μελέτη

Ποια θεωρείται η κατάλληλη ώρα για να γυμναστούμε και να κάψουμε περισσότερο λίπος; Το ερώτημα αυτό έχει απασχολήσει πολλάκις τους μελετητές ανά τον κόσμο και νεότερη μελέτη φαίνεται πως συμπλέει με τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών.

Ερευνητές από το Karolinska Institutet στη Σουηδία και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, έπειτα από πειράματα σε ποντίκια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ποντίκια που έκαναν άσκηση σε μια πρώιμη ενεργητική φάση, το αντίστοιχο δηλαδή της πρωινής άσκησης για τους ανθρώπους, αύξησαν το ρυθμό του μεταβολισμού τους περισσότερο από τα ποντίκια που έκαναν άσκηση σε ώρες ξεκούρασης.

Βέβαια, κάθε ώρα της ημέρας έχει και διαφορετικά οφέλη να προσφέρει στον οργανισμό και αυτό οφείλεται στον κιρκάδιο ρυθμό των κυττάρων.

Στην παρούσα ερευνητική προσπάθεια, οι επιστήμονες μελέτησαν τον λιπώδη ιστό ποντικών μετά από μια προπόνηση υψηλής έντασης που πραγματοποιήθηκε σε δύο χρονικά σημεία του ημερήσιου κύκλου: σε μια πρώιμη ενεργή φάση και μια πρώιμη φάση ανάπαυσης (που αντιστοιχούν σε μια προπόνηση αργά το πρωί και αργά το βράδυ αντίστοιχα στους ανθρώπους).

Μελετήθηκαν, επίσης, οι διάφοροι δείκτες για τον μεταβολισμό του λίπους και αναλύθηκαν ποια γονίδια ήταν ενεργά στον λιπώδη ιστό μετά την άσκηση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η σωματική δραστηριότητα σε μια πρώιμη χρονικά φάση αύξησε την έκφραση γονιδίων που εμπλέκονται στη διάσπαση του λιπώδους ιστού, στη θερμογένεση (παραγωγή θερμότητας) και στα μιτοχόνδρια του λιπώδους ιστού, υποδεικνύοντας τον υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό. Οι επιδράσεις αυτές παρατηρήθηκαν μόνο σε ποντίκια που ασκούνταν στην πρώιμη ενεργό φάση και ήταν ανεξάρτητες από την πρόσληψη τροφής.

«Τα συμπεράσματά μας υποδηλώνουν ότι η άσκηση αργά το πρωί θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική από ό,τι η άσκηση αργά το βράδυ όσον αφορά την ενίσχυση του ρυθμού του μεταβολισμού και την καύση του λίπους, και αν αυτό ισχύει, θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμα για τους υπέρβαρους» συνοψίζει η καθηγήτρια Juleen R. Zierath από το Τμήμα Μοριακής Ιατρικής και Χειρουργικής και το Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του Karolinska Institutet.

Αν και τα ποντίκια μοιράζονται πολλές βασικές φυσιολογικές λειτουργίες με τους ανθρώπους και αποτελούν ένα καθιερωμένο πειραματικό μοντέλο για την ανθρώπινη φυσιολογία και το μεταβολισμό, υπάρχουν επίσης σημαντικές διαφορές, όπως το γεγονός ότι τα ποντίκια είναι νυκτόβια.

«Ο σωστός συγχρονισμός φαίνεται να είναι σημαντικός για την ενεργειακή ισορροπία του οργανισμού και για τη βελτίωση των οφελών της άσκησης για την υγεία, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα σχετικά με τη σημασία των ευρημάτων μας για τον άνθρωπο», καταλήγει η δρ. Zierath.

ΠΗΓΗ: YGEIAMOU

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?