Table of Contents
Η Σχέση Μεταξύ Δίαιτας Keto και Υποθυρεοειδισμού
Πολλοί από εκείνους που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό πιθανώς αναρωτιούνται αν η κετογονική δίαιτα, γνωστή και ως δίαιτα keto, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες, μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Ας εξετάσουμε την κατάσταση και δούμε τις πιθανές επιδράσεις της συγκεκριμένης δίαιτας.
Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση όπου ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκείς ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών για να υποστηρίξει τις λειτουργίες του οργανισμού. Αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα αύξησης του σωματικού βάρους, καθώς και άλλων συμπτωμάτων όπως κόπωση και κατάθλιψη. Μελέτες δείχνουν ότι η κετογονική δίαιτα μπορεί να μην είναι ασφαλής για άτομα με υποθυρεοειδισμό, καθώς μπορεί να επιφέρει περαιτέρω μείωση των επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών.
Μια μελέτη του 2022 επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της κετογονικής δίαιτας και διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες χωρίς θυρεοειδική νόσο παρουσίασαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σύγκριση με εκείνους που ακολούθησαν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Ωστόσο, ήταν σημαντικό ότι, ενώ τα επίπεδα της Τ4 παρέμειναν σταθερά, η συγκέντρωση της Τ3 μειώθηκε περισσότερο από ό,τι στην ομάδα που ακολούθησε τη δίαιτα με υδατάνθρακες. Αυτό υποδηλώνει ότι η κετογονική δίαιτα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία και τον μεταβολισμό του θυρεοειδούς.
Επιπλέον, μια ανασκόπηση του 2020 συμφωνεί με αυτή τη διαπίστωση, εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ διαιτών χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και της θυρεοειδικής λειτουργίας. Ωστόσο, καμία από τις δύο μελέτες δεν παρέχει αποδείξεις για την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα της κετογονικής δίαιτας σε άτομα που ζουν με υποθυρεοειδισμό ή άλλες μορφές θυρεοειδικής νόσου.
Ο Υποθυρεοειδισμός και οι Επιπτώσεις του
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας, που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού και εκκρίνει τις θυρεοειδικές ορμόνες, τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και θυροξίνη (Τ4). Αυτές οι ορμόνες βοηθούν στη ρύθμιση ποικίλων σωματικών λειτουργιών όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και η θερμοκρασία του σώματος. Στον υποθυρεοειδισμό, η έλλειψη θυρεοειδικής ορμόνης μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό και να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα όπως:
- Κόπωση
- Αύξηση βάρους
- Βραδυκαρδία
- Ευαισθησία στο κρύο
- Πόνοι στις αρθρώσεις και τους μύες
- Ξηρό δέρμα ή αραιά μαλλιά
- Έντονη ή ακανόνιστη έμμηνο ρύση
- Προβλήματα γονιμότητας
- Κατάθλιψη
Η Κετογονική Δίαιτα και τα Συμφέροντα της
Η κετογονική δίαιτα είναι μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και φτωχή σε υδατάνθρακες, η οποία έχει στόχο να προκαλέσει μια μεταβολική κατάσταση που ονομάζεται κέτωση. Κατά τη διάρκεια της κέτωσης, το σώμα χρησιμοποιεί τα λίπη ως κύρια πηγή ενέργειας αντί για υδατάνθρακες. Τα πιθανά οφέλη της κετογονικής δίαιτας περιλαμβάνουν καλύτερη διαχείριση της όρεξης, απώλεια βάρους και αύξηση της «καλής» χοληστερόλης, ενώ μειώνει την «κακή» χοληστερόλη.
Πιθανοί Κίνδυνοι και Μακροπρόθεσμες Επιπτώσεις
Σύμφωνα με μελέτες του 2023, η κετογονική δίαιτα μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Μια από τις βραχυπρόθεσμες παρενέργειες είναι η «γρίπη keto», μια ομάδα συμπτωμάτων που μπορεί να διαρκέσουν από ημέρες έως εβδομάδες, περιλαμβάνοντας ναυτία, εμετό, πονοκεφάλους και κόπωση.
Όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, η κετογονική δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε:
- Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών
- Πεπτικά προβλήματα
- Πέτρες στα νεφρά
- Καρδιακές παθήσεις
- Απώλεια μυών
- Γνωστική εξασθένηση
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κετογονική δίαιτα δεν είναι κατάλληλη για όλους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει:
- Το 75% των θερμίδων να προέρχονται από λιπαρά όπως ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς.
- Το 20% των θερμίδων να προέρχονται από πρωτεΐνες, όπως κρέας και αυγά.
- Το 5% των θερμίδων να προέρχονται από λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.