Δίαιτα OMAD: Πώς γίνεται και τι πρέπει να προσέχετε

Κοινοποίηση

Η ιδέα ενός διατροφικού πλάνου με ένα γεύμα την ημέρα (OMAD) είναι μια ακόμα παραλλαγή της διαλειμματικής νηστείας.

Η δίαιτα OMAD πήρε το όνομά της από τα αρχικά της φράσης One Meal A Day (ένα γεύμα την ημέρα) και γνωρίζει ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία τον τελευταίο καιρό, ειδικά μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Όσοι την υποστηρίζουν και την προτείνουν σε άλλους, ισχυρίζονται ότι οδηγεί σε γρήγορη αλλά και μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και καλύτερη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρησης της διαδικασίας γήρανσης.

Όπως τα περισσότερα προγράμματα απώλειας βάρους, η δίαιτα OMAD δίνει μεγάλες και τολμηρές υποσχέσεις. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πλάνο με ένα γεύμα την ημέρα και τι σημαίνει για την απώλεια βάρους που επιθυμείτε.

Πώς γίνεται η δίαιτα OMAD

Ουσιαστικά, η δίαιτα OMAD είναι ένας τύπος διαλειμματικής νηστείας, όπου κάποιος νηστεύει για 23 ώρες και καταναλώνει όλες τις ημερήσιες θερμίδες σε ένα γεύμα μέσα σε μία ώρα.

Οι κανόνες δίαιτας OMAD παρουσιάζονται ως απλοί και εύκολο να ακολουθηθούν:

  1. Μπορείτε να φάτε ό,τι θέλετε, με την προϋπόθεση ότι χωράει σε ένα τυπικό πιάτο, χωρίς περιορισμούς θερμίδων ή διατροφικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε
  2. Μπορείτε να πίνετε ποτά χωρίς θερμίδες όλη την ημέρα (νερό, μαύρο τσάι και καφέ)
  3. Πρέπει να ακολουθείτε ένα σταθερό πρόγραμμα γευμάτων, τρώγοντας ένα γεύμα περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Μαζί με τη δημιουργία ελλείμματος θερμίδων, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους, οι υποστηρικτές της δίαιτας OMAD πιστεύουν ότι η παρατεταμένη περίοδος νηστείας οδηγεί σε φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα που προάγουν την καλύτερη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του μεταβολισμού μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται κέτωση, όπου το σώμα καίει λίπος αντί για γλυκόζη προκειμένου να πάρει την ενέργεια που χρειάζεται.

Τι λένε τα επιστημονικά στοιχεία για τη δίαιτα OMAD

Δυστυχώς, η έρευνα για τη δίαιτα OMAD είναι περιορισμένη. Οι περισσότερες μελέτες έχουν εξετάσει τον αντίκτυπό της στα ζώα και μία κύρια μελέτη σε ανθρώπους αφορούσε μόλις 11 αδύνατους, νέους ανθρώπους που ακολουθούσαν τη δίαιτα OMAD για μόλις 11 ημέρες.

Οι ισχυρισμοί σχετικά με τη δίαιτα OMAD βασίζονται συνήθως στην έρευνα για τη διαλειμματική νηστεία, παρά στην καθαυτή δίαιτα OMAD. Υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της διαλειμματικής νηστείας για την επίτευξη απώλειας βάρους. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες έχουν επικεντρωθεί μόνο σε βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, συνήθως λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν σε διάστημα 3 μηνών ή λιγότερο.

Σε μια πιο μακροχρόνια μελέτη 139 ασθενείς με παχυσαρκία μπήκαν είτε σε δίαιτα περιορισμένων θερμίδων με χρονικά περιορισμένη διατροφή μεταξύ 8 π.μ. και 4 μ.μ. καθημερινά είτε σε δίαιτα με απλό ημερήσιο περιορισμό θερμίδων για ένα έτος.

Μετά από ένα έτος και οι δύο ομάδες είχαν χάσει περίπου το ίδιο βάρος και είχαν παρόμοιες αλλαγές στο σωματικό λίπος, το σάκχαρο στο αίμα, τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Αυτό δείχνει ότι η μακροχρόνια απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται με τη διαλειμματική νηστεία δεν είναι ανώτερη παρά ισοδύναμη με εκείνη που επιτυγχάνεται με τις παραδοσιακές προσεγγίσεις δίαιτας (ημερήσιος περιορισμός θερμίδων).

Ποια είναι τα προβλήματα με τη δίαιτα OMAD

1. Μπορεί να προκαλέσει διατροφικές ελλείψεις και προβλήματα υγείας

Η έλλειψη διατροφικής καθοδήγησης που χαρακτηρίζει τη δίαιτας OMAD σχετικά με το τι πρέπει να τρώτε σε αυτό το ένα γεύμα την ημέρα, είναι προβληματική.

Τα γεύματα που τρώμε κάθε μέρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια πηγή πρωτεΐνης ισορροπημένη με υδατάνθρακες, λαχανικά, φρούτα και καλά λιπαρά για να υποστηρίξουν τη βέλτιστη υγεία, την πρόληψη ασθενειών και τη διαχείριση του βάρους.

Η μη ισορροπημένη διατροφή θα οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις που με την σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού, κόπωση και μείωση της οστικής πυκνότητας, η οποία οδηγεί σε οστεοπόρωση.

Η νηστεία για 23 ώρες την ημέρα είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε ακραία συναισθήματα πείνας και ανεξέλεγκτη λαχτάρα για φαγητό, που μπορεί να σημαίνει ότι τρώτε συνεχώς τροφές που δεν είναι καλές για εσάς όταν είναι ώρα να φάτε.

diaita-zygaria

2. Είναι απίθανο να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο διατροφικό πλάνο

Μπορεί να είστε σε θέση να τηρήσετε τη δίαιτα OMAD αρχικά, αλλά η προσήλωσή σας σε αυτό θα φθείρεται με την πάροδο του χρόνου.

Οι ακραίες δίαιτες -ειδικά αυτές που απαιτούν παρατεταμένες περιόδους νηστείας- δεν είναι ευχάριστες, οδηγώντας σε αισθήματα στέρησης και κοινωνικής απομόνωσης κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Είναι ήδη αρκετά δύσκολο να αρνηθείς ένα κέρασμα στη δουλειά, φανταστείτε πώς θα ήταν αυτό όταν δεν έχετε φάει για 23 ώρες!

Η περιοριστική διατροφή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την επίτευξη και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

3. Οι γρήγορες λύσεις δεν είναι αποτελεσματικές

Όπως και άλλες δημοφιλείς μέθοδοι διαλειμματικής νηστείας, έτσι και η δίαιτα OMAD είναι ελκυστική επειδή είναι εύκολη και τα αποτελέσματα φαίνονται γρήγορα.

Αλλά η δίαιτα OMAD απλώς άλλος ένας άλλος φανταχτερός τρόπος για να μειώσετε τις θερμίδες και να επιτύχετε μια γρήγορη απώλεια βάρους.

Καθώς το βάρος σας μειώνεται, θα αρχίσουν οι δυσκολίες όταν το σώμα σας ενεργοποιήσει τους αμυντικούς του μηχανισμούς για να υπερασπιστεί την απότομη απώλεια κιλών. Στην πραγματικότητα, θα ανακτήσετε βάρος! Είναι μια φυσική απόκριση που έχει ρίζες στην ανάγκη των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών προγόνων μας να επιβιώσουν σε περιόδους στέρησης όταν η τροφή ήταν σπάνια.

Συμπέρασμα

Παρά την… εκστρατεία προώθησής της τον τελευταίο καιρό, η δίαιτα OMAD είναι μη βιώσιμη και δεν οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα απώλειας βάρους από άλλα διατροφικά πλάνα περιορισμού ημερήσιων θερμίδων. Οι παλιές μας συνήθειες επανέρχονται και θα βρεθείτε να παλεύετε με πολλές ταυτόχρονες φυσιολογικές αλλαγές, οι οποίες στο τέλος οδηγούν στο να ξαναπάρετε το βάρος που προσωρινά χάσατε.

Η επιτυχής απώλεια βάρους επιτυγχάνεται μόνο:

  • χάνοντας βάρος σε μικρά διαχειρίσιμα χρονικά τμήματα και για λίγα κιλά κάθε φορά, ακολουθούμενα από περιόδους με στόχο την απλή διατήρησης του νέου, μειωμένου βάρους, μέχρι να φτάσετε στον τελικό σας στόχο
  • κάνοντας σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας (π.χ. τακτική άσκηση) για να διασφαλίσετε ότι θα διαμορφώσετε υγιεινές συνήθειες που διαρκούν μια ζωή

ΠΗΓΗ: onmed.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?