Ανακαλύψεις σχετικά με την παιδική παχυσαρκία μέσω του Δείκτη Μάζας Σώματος
Μια σημαντική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Network Open» και χρηματοδοτήθηκε από τον αμερικανικό φορέα «Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας» (NIH), εξετάζει τις αλλαγές του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στα παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μελέτη συμπεριέλαβε 9.483 παιδιά που συμμετείχαν στο ερευνητικό πρόγραμμα ECHO, παρακολουθώντας τον ΔΜΣ τους από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των εννέα ετών.
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα βάρους και ύψους μέσω ιατρικών αρχείων, αναφορών από φροντιστές καθώς και μετρήσεων αυτοπροσώπως ή στο σπίτι. Σκοπός της μελέτης ήταν να παρακολουθήσουν την πορεία του ΔΜΣ καθώς τα παιδιά μεγάλωναν, αναζητώντας ταυτόχρονα πρότυπα που σχετίζονται με τις εμπειρίες της πρώιμης ζωής.
Διακριτά πρότυπα ανάπτυξης του ΔΜΣ
Οι ερευνητές εντόπισαν δύο κύρια πρότυπα ανάπτυξης. Το πρώτο, που παρατηρήθηκε στο 89,4% των παιδιών, παρουσίαζε μια τυπική πορεία, όπου ο ΔΜΣ μειωνόταν στην πρώιμη παιδική ηλικία (1-6 ετών) προτού αυξηθεί ξανά σταδιακά. Αντίθετα, μια μικρότερη ομάδα ακολούθησε μια διαφορετική τροχιά: ο ΔΜΣ τους παρέμεινε σταθερός έως την ηλικία των 3,5 ετών, και στη συνέχεια παρουσίασε μια απότομη αύξηση μέχρι τα εννέα έτη. Τα παιδιά αυτής της ομάδας ήταν πιο πιθανά να αναπτύξουν παχυσαρκία μέχρι την ηλικία των εννέα ετών, με έναν μέσο ΔΜΣ που υπερβαίνει το 99ο εκατοστημόριο.
Η σημασία της πρώιμης διάγνωσης
Η ερευνήτρια Τσανγκ Λιου από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον τονίζει: «Το γεγονός ότι μπορούμε να εντοπίσουμε ασυνήθιστα πρότυπα ΔΜΣ ήδη από την ηλικία των τριάμιση ετών δείχνει πόσο κρίσιμη είναι η πρώιμη παιδική ηλικία για την πρόληψη της παχυσαρκίας». Αυτό υποδηλώνει ότι η προληπτική παρέμβαση σε νεαρή ηλικία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή.
Η μελέτη αυτή προσφέρει πολύτιρες πληροφορίες για την κατανόηση των παραγόντων που οδηγούν σε παχυσαρκία και ενισχύει την ανάγκη για στρατηγικές παρέμβασης από νωρίς στην παιδική ηλικία, με στόχο τη βελτίωση της υγείας των μελλοντικών γενεών.