Διαβήτης: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν νέα αιτία – Ελπίδες για καινοτόμες θεραπείες

Sakxarodis Diavitis Photopic2jpg Cmsnews 2
Κοινοποίηση

Οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Κλίβελαντ εξέτασαν τόσο ανθρώπους όσο και ποντίκια σε μια νέα μελέτη για τον διαβήτη και έκαναν μια δυνητικά τεράστια ανακάλυψη.
Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση που προκαλεί το επίπεδο σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου να ανέλθει σε πολύ υψηλά επίπεδα, λόγω του ότι το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη. Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 στις ΗΠΑ και περισσότερα από 4 εκατομμύρια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Κλίβελαντ λοιπόν εντόπισαν τώρα ένα ένζυμο που μπλοκάρει την ινσουλίνη που παράγεται στο σώμα.

Ο ρόλος του μονοξειδίου του αζώτου στον διαβήτη
Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου στο Cell, επικεντρώθηκε στο μονοξείδιο του αζώτου, μια ένωση που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνει τη μνήμη, καταπολεμά τις λοιμώξεις και διεγείρει την απελευθέρωση ορμονών καθώς και άλλες λειτουργίες.

Η απόδοση του μονοξειδίου του αζώτου σε αυτές τις δραστηριότητες έχει προκαλέσει εδώ και καιρό απορία στους ειδικούς. Ωστόσο, ανακαλύφθηκε ένα μοναδικό ένζυμο-«φορέας» που ονομάζεται SCAN, το οποίο συνδέει το μονοξείδιο του αζώτου σε πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένου του υποδοχέα για τη δράση της ινσουλίνης.

Αυτά τα ένζυμα SCAN είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική δράση της ινσουλίνης, αλλά παρατηρήθηκε αυξημένη δραστηριότητά τους σε διαβητικούς ασθενείς και διαβητικούς ποντικούς.

Μοντέλα ποντικών χωρίς το ένζυμο SCAN φάνηκε να προστατεύονται από τον διαβήτη, υποδηλώνοντας ότι η υπερβολική ποσότητα νιτρικού οξειδίου στις πρωτεΐνες μπορεί να είναι αιτία τέτοιων ασθενειών.

Ελπίδες για νέες θεραπείες για τον διαβήτη
Ο επικεφαλής ερευνητής Jonathan Stamler, διακεκριμένος καθηγητής Καρδιαγγειακής Καινοτομίας στο Case Western Reserve School of Medicine του Robert S. and Sylvia K. Reitman Family Foundation και πρόεδρος του Harrington Discovery Institute στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, πρότεινε ότι το εύρημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες του διαβήτη.

«Δείχνουμε ότι η παρεμπόδιση αυτού του ενζύμου προστατεύει από τον διαβήτη, αλλά οι συνέπειες επεκτείνονται σε πολλές ασθένειες που πιθανώς προκαλούνται από νέα ένζυμα που προσθέτουν νιτρικό οξείδιο. Ο αποκλεισμός αυτού του ενζύμου μπορεί να προσφέρει μια νέα θεραπεία», ανέφερε ο Δρ. Stamler και συμπλήρωσε:

«Αυτή η εργασία δείχνει ότι τα ειδικά ένζυμα μεσολαβούν στις πολλές επιδράσεις του μονοξειδίου του αζώτου. Εδώ, ανακαλύπτουμε ένα ένζυμο που βάζει μονοξείδιο του αζώτου στον υποδοχέα ινσουλίνης για τον έλεγχο της ινσουλίνης».

«Η υπερβολική ενζυμική δραστηριότητα προκαλεί διαβήτη. Αλλά υπάρχει αντίστοιχη προοπτική για πολλά ένζυμα που βάζουν μονοξείδιο του αζώτου σε πολλές πρωτεΐνες και, ως εκ τούτου, νέες θεραπείες για πολλές ασθένειες», κατέληξε ο ειδικός.

Τα νέα έρχονται αφότου βρέθηκε ένα υπάρχον φάρμακο που φαίνεται να εμποδίζει την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1. Μια παγκόσμια πρώτη δοκιμή έδειξε ότι ένα φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να διατηρήσει την παραγωγή ινσουλίνης του ίδιου του σώματος και να καταστείλει την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 1 σε άτομα που διαγνώστηκαν πρόσφατα.

ΠΗΓΗ: https://www.oloygeia.gr/health/diavitis-anakalypsan-nea-aitia/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?