Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, οι παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλική και ψυχική υγεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τρία τέταρτα (71%) των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι η κατάσταση της υγείας τους έχει επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική τους ζωή.
Το 70% των συμμετεχόντων -άντρες και γυναίκες- δήλωσαν ότι είχαν χαμηλή λίμπιντο, ενώ το 44% των ανδρών ανέφεραν ως πρόβλημα τη στυτική δυσλειτουργία.
Άλλα προβλήματα που ανέφεραν περιελάμβαναν τη μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση (26%) και τη δυσκολία επίτευξης οργασμού (21%).
Ποσοστό 88% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν προβλήματα με την ψυχική τους υγεία ως συνέπεια της πάθησης, συμπεριλαμβανομένης της κακής διάθεσης (76%), της αδυναμίας συγκέντρωσης και καθαρής σκέψης (71%), της έλλειψης κινήτρων (70%), της αδυναμίας συνεννόησης (55%) και της αϋπνίας (52%).
Εκτιμάται ότι ένας στους 20 ανθρώπους έχει κάποια πάθηση του θυρεοειδούς.
Η στοχευμένη θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει πολλά από τα συμπτώματα, εάν όμως υπάρχει καθυστέρηση στη διάγνωση, οι πάσχοντες ταλαιπωρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα από τα εξουθενωτικά προβλήματα υγείας. Το 32% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μεσολάβησε πάνω από ένας χρόνος από την εμφάνιση των συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση της πάθησης
Η Δρ. Natasha Fernando, δήλωσε: «Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι δύσκολο να αναγνωριστούν επειδή πολλά από τα συμπτώματα, όπως η υπερβολική κόπωση, η αύξηση του βάρους, οι μυϊκοί πόνοι, η κατάθλιψη και τα προβλήματα σκέψης, μπορούν να συνδέονται και με πολλές άλλες παθήσεις. Ο δρόμος για την ακριβή διάγνωση δεν είναι ευθύς και πολλοί άνθρωποι διστάζουν να μιλήσουν για τα συμπτώματά τους, ειδικά αν αυτά αφορούν τη σεξουαλική τους ζωή και την ψυχική τους υγεία.
Μπορεί για παράδειγμα να συνδέουν τη χαμηλή λίμπιντο με το αίσθημα κόπωσης και άγχους στη δουλειά και να προσπαθούν απλά να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους.
Εάν η διάθεσή σας για σεξ έχει μειωθεί σημαντικά ή αντιμετωπίζετε στυτική δυσλειτουργία, δεν πρέπει να το υπομένετε σιωπηλά. Είναι σημαντικό να το αναφέρετε στο γιατρό σας, ειδικά αν αντιμετωπίζετε και άλλα συμπτώματα δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς. Οι αιματολογικές εξετάσεις είναι το πρώτο βήμα που θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε εάν τα συμπτώματά σας σχετίζονται με τον θυρεοειδή ή εάν συμβαίνει κάτι άλλο».
Πηγή: Mirror