Διαταραχές ύπνου των νέων μητέρων
Μια νέα μελέτη επισημαίνει τη σοβαρή επίδραση που έχει η άφιξη ενός μωρού στα μοτίβα ύπνου μιας νέας μητέρας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ικανότητα των μητέρων να κοιμούνται αδιάλειπτα πλήττεται για εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού, και αυτό παραμένει πρόβλημα ακόμα και μήνες αργότερα.
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πολλές μητέρες δεν είναι σε θέση να κοιμηθούν συνεχώς για πάνω από τέσσερις ώρες είτε και μετά τον τοκετό. Αυτή η εκτεταμένη έλλειψη αδιάλειπτου ύπνου είναι η αιτία της συνεχούς κούρασης που πολλές νέες μητέρες βιώνουν, παρά το γεγονός ότι έχουν επιστρέψει σε μια συνολική διάρκεια ύπνου ικανή, που μπορεί να φτάνει τις επτά ή περισσότερες ώρες κάθε νύχτα.
«Η σημαντική απώλεια αδιάλειπτου ύπνου στην πρώιμη περίοδο μετά τον τοκετό ήταν το πιο ανησυχητικό εύρημα της μελέτης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, Teresa Lillis, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο. «Αυτά τα ευρήματα αλλάζουν ριζικά την κατανόησή μας για τον ύπνο μετά τον τοκετό», πρόσθεσε.
Υπογραμμίζοντας τη φύση του προβλήματος, η Lillis τόνισε ότι «δεν είναι απλώς η έλλειψη ύπνου που προκαλεί τις δυσκολίες, αλλά μάλλον η επίμονη έλλειψη αδιάλειπτου ύπνου που συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις νέες μητέρες».
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι νέες μητέρες κοιμούνται κατά μέσο όρο λίγο περισσότερο από τέσσερις ώρες συνολικά κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τον τοκετό, ενώ πριν από την εγκυμοσύνη κοιμόνταν σχεδόν οκτώ ώρες. Ωστόσο, το μέσο διάστημα αδιάλειπτου ύπνου στην πρώτη εβδομάδα περιορίζεται σε λίγο πάνω από δύο ώρες, σε σύγκριση με πεντέμισι ώρες πριν την εγκυμοσύνη. Αυτή η σημαντική μείωση δείχνει πόσο δύσκολο είναι για τις μητέρες να αποκτήσουν τον απαραίτητο ύπνο.
Αν και οι μητέρες συνήθως επιστρέφουν στη συνολική διάρκεια ύπνου τους πριν από την εγκυμοσύνη μετά την πρώτη εβδομάδα, η δομή του ύπνου τους παραμένει βαθιά τροποποιημένη, όπως ανέφερε η Lillis. Η μελέτη παρακολούθησε 41 γυναίκες, ηλικίας από 26 έως 43 ετών, που έγιναν για πρώτη φορά μητέρες. Οι γυναίκες φορούσαν συσκευές παρακολούθησης ύπνου Fitbit για ένα χρόνο πριν από τον τοκετό και κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της μητρότητας.
Σημαντικό είναι ότι σχεδόν το ένα τρίτο (32%) των συμμετεχουσών πέρασαν περισσότερες από 24 ώρες χωρίς ύπνο κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας με το νεογέννητο. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι ο ύπνος βελτιώνεται σταδιακά για τις νέες μητέρες, φτάνοντας κατά μέσο όρο στις έξι ώρες από τη 2η έως την 7η εβδομάδα και στις επτά ώρες από την 8η έως τη 12η εβδομάδα. Ωστόσο, οι νέες μητέρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διακοπτόμενο ύπνο, με το μεγαλύτερο διάστημα αδιάλειπτου ύπνου να είναι περίπου τρεις ώρες από τη 2η έως την 7η εβδομάδα και τέσσερις ώρες από την 8η έως την 13η εβδομάδα.
«Τα ευρήματα μας επιβεβαιώνουν την εξάντληση των νέων μητέρων και παρέχουν έναν νέο στόχο για παρεμβάσεις που σχετίζονται με τον ύπνο», δήλωσε η Lillis. Αντί να απλώς ενθαρρύνουμε τις μητέρες να «κοιμούνται όταν κοιμάται το μωρό», τα ευρήματά μας δείχνουν ότι θα ωφεληθούν περισσότερο από στρατηγικές που προστατεύουν τις ευκαιρίες για αδιάλειπτο ύπνο.
Όλα αυτά τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στη συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου, που διεξάγεται στο Σιάτλ. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέες μητέρες και να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση της καλύτερης υποστήριξης τους στην προσαρμογή στη μητρότητα και στον ύπνο τους.