Διαταραχές ύπνου στις νέες μητέρες: Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της ακατάπαυστης ξεκούρασης μετά τον τοκετό

C959508f99d79ce2206ea1ccafcc6465 1
Κοινοποίηση

Οι Διαταραχές Ύπνου στις Νέες Μητέρες

Μια νέα μελέτη επισημαίνει τη σημαντική επίδραση που έχει η έλευση ενός μωρού στα μοτίβα ύπνου των νέων μητέρων. Συγκεκριμένα, η ικανότητά τους να κοιμούνται αδιάλειπτα υποφέρει για βδομάδες μετά τον τοκετό. Ακόμη και μετά από αρκετούς μήνες, οι μητέρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την πρόκληση του ύπνου, καθώς συχνά δεν μπορούν να κοιμούνται περισσότερες από τέσσερις ώρες συνεχόμενα.

Αυτά τα ευρήματα ρίχνουν φως γιατί οι νέες μητέρες αισθάνονται εξαντλημένες για μήνες μετά τον τοκετό, ακόμα και όταν οι συνολικές ώρες ύπνου τους φτάνουν ή ξεπερνούν τις επτά ανά νύχτα, όπως σημειώνουν οι ερευνητές. Η επικεφαλής ερευνήτρια, Teresa Lillis, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο, ανέφερε ότι η μεγάλη απώλεια αδιάλειπτου ύπνου μετά τον τοκετό ήταν το πιο ανησυχητικό αποτέλεσμα της μελέτης.

«Αυτά τα αποτελέσματα αναθεωρούν ριζικά την κατανόησή μας για τον ύπνο μετά τον τοκετό», προσθέτει η Lillis, τονίζοντας ότι δεν είναι τόσο η έλλειψη ύπνου που προκαλεί προβλήματα, αλλά η έλλειψη αδιάλειπτου ύπνου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι νέες μητέρες κοιμούνται κατά μέσο όρο λίγο πάνω από τέσσερις ώρες συνολικά την πρώτη εβδομάδα μετά τον τοκετό, συγκριτικά με σχεδόν οκτώ ώρες πριν από την εγκυμοσύνη. Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο διάστημα αδιάλειπτου ύπνου μειώνεται δραστικά σε λίγο πάνω από δύο ώρες κατά την πρώτη εβδομάδα, σε σύγκριση με περίπου πεντέμισι ώρες πριν από την εγκυμοσύνη.

Η Lillis αναφέρει ότι ενώ οι μητέρες επανέρχονται στη συνολική διάρκεια ύπνου πριν από την εγκυμοσύνη μετά την πρώτη εβδομάδα, η δομή του ύπνου τους παραμένει βαθιά τροποποιημένη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τον ύπνο 41 γυναικών ηλικίας 26 έως 43 ετών που γίνονταν μητέρες για πρώτη φορά. Αυτές φορούσαν συσκευές παρακολούθησης ύπνου Fitbit για έναν ολόκληρο χρόνο πριν και κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της μητρότητας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, σχεδόν το ένα τρίτο (32%) των γυναικών πέρασαν περισσότερες από 24 ώρες χωρίς ύπνο κάποια στιγμή κατά την πρώτη εβδομάδα με το νεογέννητο. Τα δεδομένα δείχνουν μια σταδιακή βελτίωση στον ύπνο των νέων μητέρων, με μέσο όρο έξι ώρες ύπνου από τη 2η έως την 7η εβδομάδα και επτά ώρες από την 8η έως την 12η.

Ωστόσο, οι νέες μητέρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διαταραχές στον ύπνο. Το μεγαλύτερο διάστημα αδιάλειπτου ύπνου είναι περίπου τρεις ώρες από τη 2η έως την 7η εβδομάδα και τέσσερις ώρες από την 8η έως την 13η εβδομάδα. Η Lillis υπογραμμίζει ότι τα ευρήματα παρέχουν νέους στόχους για παρεμβάσεις που σχετίζονται με τον ύπνο, τονίζοντας ότι οι μητέρες είναι πιο πιθανό να ωφεληθούν από στρατηγικές που προάγουν την αδιάλειπτη ξεκούραση, αντί να ενθαρρύνονται απλώς να «κοιμούνται όταν κοιμάται το μωρό».

Τα ευρήματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στη συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου στο Σιάτλ, προσφέροντας σημαντική γνώση σχετικά με την πυρηνική και συχνά υποτιμημένη πτυχή της μητρότητας, που είναι ο ύπνος των νέων μητέρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?