Διατροφή στη Εμμηνόπαυση: Πώς μια Χαμηλή σε Λίπη Vegan Διατροφή Μειώνει τις Εξάψεις και Προάγει την Απώλεια Βάρους

B373fcd10e1097d4b5de64a98e4a6cb8
Κοινοποίηση

Εμμηνόπαυση: Η Δίαιτα που Συμβάλλει στην Απώλεια Βάρους και Μειώνει τις Εξάψεις

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι μια χαμηλή σε λιπαρά vegan διατροφή μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση του σωματικού βάρους και στην ανακούφιση από τις εξάψεις που βιώνουν πολλές γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση. Πρόσφατες αναλύσεις δεδομένων υποδεικνύουν ότι ακόμη και οι χορτοφάγοι, οι οποίοι καταναλώνουν επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα, απολαμβάνουν εξίσου αυτά τα οφέλη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που περιλαμβάνει σόγια, μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος και τις εξάψεις, ενώ αντίθετα οι διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα οδηγούν σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και αύξηση του βάρους σε σύγκριση με αυτές που δίνουν έμφαση σε μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αυτό συμβαίνει διότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά περιέχουν υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα, δηλαδή είναι πιο πλούσια σε θερμίδες σε σχέση με το μέγεθός τους. Είναι συνήθως γεμάτα με πρόσθετα σάκχαρα, ανθυγιεινά λίπη και αλάτι, ενώ είναι φτωχά σε φυτικές ίνες και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Έρευνα και Αναλύσεις για τη Διατροφή και τις Εξάψεις

Μια ομάδα ερευνητών προχώρησε σε ανάλυση δημοσιευμένων μελετών για να εξετάσει αν η προέλευση των τροφίμων (ζωική ή φυτική) επηρεάζει τη σχέση μεταξύ των τροποποιήσεων της πρόσληψης επεξεργασμένων τροφίμων και του σωματικού βάρους, καθώς και των αλλαγών στη σοβαρότητα των εξάψεων.

Οι συμμετέχοντες της μελέτης διαχωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: η μία ακολούθησε μια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά vegan διατροφή με σόγια, ενώ η άλλη ομάδα αποτέλεσε ομάδα ελέγχου με πρόσβαση σε όλα τα είδη τροφίμων.

Μετά από 12 εβδομάδες της παρέμβασης, οι σοβαρές εξάψεις μειώθηκαν κατά 92% στην ομάδα των χορτοφάγων, ενώ δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στην ομάδα ελέγχου. Το μέσο σωματικό βάρος μειώθηκε κατά 3,6 kg στην ομάδα των χορτοφάγων και μόλις 0,2 kg στην ομάδα ελέγχου. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι μειώσεις αυτές δεν επηρεάστηκαν από την κατανάλωση τροφίμων υψηλής επεξεργασίας έναντι τροφίμων ελάχιστης επεξεργασίας.

Κυριότεροι παράγοντες που επηρέασαν τη μελέτη ήταν οι τύποι των τροφίμων που καταναλώνονταν, αποδεικνύοντας ότι τα τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης έχουν διαφορετικές επιδράσεις στο σωματικό βάρος, ανεξάρτητα από το επίπεδο επεξεργασίας που έχουν υποστεί. Αυτή η ανάλυση ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις διατροφικές συστάσεις για γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση.

Θετικά Αποτελέσματα για τις Γυναίκες στην Εμμηνόπαυση

Η Δρ. Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της The Menopause Society, δηλώνει: «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τις πιθανές θετικές επιδράσεις μιας φυτικής διατροφής πλούσιας σε σόγια, ανεξαρτήτως του επιπέδου επεξεργασίας, σε ό,τι αφορά τόσο τις εξάψεις όσο και τη διαχείριση του βάρους. Με δεδομένα αυτά και τα άλλα γνωστά οφέλη της φυτικής διατροφής στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, οι γυναίκες στη μέση ηλικία θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν μία χορτοφαγική διατροφή.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?