Table of Contents
Αλλάζουν όλα στον τρόπο διορισμού και αξιολόγησης των διοικητών νοσοκομείων με το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα Τρίτη η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.
Να υπενθυμιστεί εδώ ότι ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει διαμηνύσειπως από το νέο έτος τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα έχουν νέους διοικητές αφού όπως υποστήριξε πρόσφατα ελάχιστοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να συνεχίσουν στο ΕΣΥ.
Το νομοσχέδιο αφορά τον τρόπο επιλογής 600 προέδρων μεταξύ των οποίων και των περίπου 120 νοσοκομείων και των 7 υγειονομικών περιφερειών της χώρας αναμένεται να κατατεθεί έως τα τέλη του μήνα στη Βουλή και να ψηφιστεί το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι διοικητές και οι προϊστάμενοι του δημόσιο θα αξιολογούνται διαρκώς καθώς με την ανάληψη των καθηκόντων τους θα υπογράφουν συμβόλαια απόδοσης που συνδέονται άμεσα με τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων.
Όπως προβλέπεται θα αξιολογούνται δύο φορές, μια στο μέσον της θητείας και μία στο τέλος
Στην περίπτωση που οι τιθέμενοι στόχοι επιτυγχάνονται τότε θα προβλεφθεί η δυνατότητα καταβολής μπόνους παραγωγικότητας. Εάν όμως η απόδοση δεν είναι ικανοποιητική, ο αρμόδιος υπουργός εισηγείται την άμεση παύση του στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Οι νέοι διοικητές θα έχουν τετραετή θητεία και όχι τριετή και η επιλογή τους θα γίνεται με βάση αντικειμενικά προσόντα, δηλαδή πτυχίο ΑΕΙ, συνάφεια πτυχίου, 5ετης επαγγελματική εμπειρία, ξένη γλώσσα.
Επίσης οι υποψήφιοι θα υποβάλλονται σε τεστ δεξιοτήτων και στη συνέχεια όσοι θα έχουν την μεγαλύτερη βαθμολογία θα περνούν από συνέντευξη.
Μέσω της συνέντευξης πάντως θα είναι και ανοικτό το «παραθυράκι» για διορισμό των «ημετέρων». Στη τελική διαδικασία οι τρεις επικρατέστεροι θα ”σκαναρίζονται” από τον αρμόδιο υπουργό, ώστε να επιλεγεί ο κατάλληλος για τη θέση.
Τι αλλάζει
Όπως τονίζεται σε σχετική ενημέρωση του ΥΠΕΣ:
Το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημόσιου Τομέα θα κινείται στους εξής άξονες:
Εφεξής, θα ακολουθείται διαφορετική διαδικασία για έναν φορέα πανελλαδικής εμβέλειας, όπως το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, και διαφορετική για έναν τοπικό φορέα, όπως μια δημόσια βιβλιοθήκη σε ένα χωριό. Προβλέπεται δε ειδική ομαδοποίηση και διαδικασία για τα νοσοκομεία.Αυξημένες απαιτήσεις και αυστηρά ελάχιστα προσόντα (π.χ. πτυχίο ή/και –κατά περίπτωση– εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια προς το αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης ή τη διοίκηση), εξασφαλίζοντας ότι όσοι επιλέγονται έχουν τα απαραίτητα προσόντα και ικανότητες για να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.
Καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία αξιολόγησης (τεστ δεξιοτήτων), τα οποία εφαρμόζονται για πρώτη φορά οριζοντίως στον Δημόσιο Τομέα, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ τυπικών και ουσιαστικών προσόντων.
Συγκεκριμένες προθεσμίες ώστε οι διαδικασίες επιλογής να εκκινούν και να ολοκληρώνονται εγκαίρως για το σύνολο των φορέων.
Τα κριτήρια
Το νέο σύστημα αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του Δημόσιου Τομέα περιλαμβάνει:
Ετήσια σχέδια δράσης για κάθε φορέα, τα οποία περιλαμβάνουν απολογισμό και προγραμματισμό δράσεων, καινοτομίες, ποιοτικούς στόχους και συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, τα οποία εγκρίνονται από τον αρμόδιο υπουργό.
Συμβόλαια απόδοσης με τον αρμόδιο υπουργό, τα οποία αναφέρουν συγκεκριμένες δράσεις και στόχους και υπογράφονται από την αρχή της θητείας των διοικήσεων και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του εποπτεύοντος υπουργείου.
Αύξηση της θητείας των διοικήσεων από 3 σε 4 έτη, δίνοντάς τους έτσι ικανότερο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση του έργου τους.
Ετήσια αξιολόγηση των διοικήσεων και, ανάλογα με την επίτευξη ή μη των τεθέντων στόχων, δυνατότητα ανταμοιβής (bonus παραγωγικότητας) ή άμεσης λήξης της θητείας τους και αντικατάστασής τους, μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Η αξιολόγηση των υποψηφίων
Όπως διευκρίνισε η αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη η αξιολόγηση των υποψηφίων θα γίνεται από 3 διαφορετικές επιτροπές επιλογής διοικήσεων ανάλογα με την ομαδοποίηση των φορέων, στις οποίες θα προΐσταται μέλος του ΑΣΕΠ.
Ειδικά για τα νοσοκομεία στην επιτροπή επιλογής θα μετέχει και ο διοικητής της υγειονομικής περιφέρειας στην οποία ανήκει κάθε νοσοκομείο γι αυτό και θα προηγηθεί η επιλογή των διοικητών ΥΠΕ και θα ακολουθήσει η επιλογή των διοικητών νοσοκομείων.
Δείτε ΕΔΩ το νομοσχέδιο
ΠΗΓΗ: healthreport.gr