Table of Contents
Ο εμβολιασμός για την πρόληψη της γρίπης και των δυνητικά σοβαρών επιπλοκών της είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ειδικά για άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές.
Η προστασία που παρέχεται από το αντιγριπικό εμβόλιο ποικίλλει από εποχή σε εποχή και εξαρτάται εν μέρει από την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του ατόμου που κάνει το εμβόλιο και το πόσο αποτελεσματικό είναι το ετήσιο εμβόλιο ως προς την ποικιλία των ιών γρίπης που κυκλοφορούν.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραθέτει τις ακόλουθες διευκρινίσεις αναφορικά με παρανοήσεις που κυκλοφορούν για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.
Μύθος 1: Η γρίπη δεν είναι σοβαρή νόσος, επομένως δεν χρειάζομαι το εμβόλιο
Αλήθεια: Έως και 650.000 άνθρωποι τον χρόνο μπορεί να πεθάνουν από την εποχική γρίπη. Αυτό αφορά μόνο τους θανάτους λόγω επιπλοκών στο αναπνευστικό. Ακόμη και υγιείς άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν από γρίπη, αλλά ιδιαίτερα άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ευάλωτο. Οι περισσότεροι θα αναρρώσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά μερικοί μπορεί να αναπτύξουν επιπλοκές, όπως μολύνσεις κόλπων και αυτιών, πνευμονία, ακόμα και φλεγμονές της καρδιάς ή του εγκεφάλου.
Μύθος 2: Θα “κολλήσω” γρίπη από το ίδιο το εμβόλιο
Αλήθεια: Το ενέσιμο εμβόλιο γρίπης περιέχει έναν αδρανοποιημένο ιό που δεν μπορεί να σας “κολλήσει” τον ιό της γρίπης. Εάν αισθανθείτε λίγο πόνο ή ελαφρύ πυρετό, αυτό είναι μια φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στο εμβόλιο και γενικά διαρκεί μόνο μία ή δύο ημέρες.
Μύθος 3: Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες
Αλήθεια: Το εμβόλιο της γρίπης έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές. Οι σοβαρές παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ένας στο εκατομμύριο μόνο μπορεί να νοσήσει από το σύνδρομο Guillain-Barré, το οποίο προκαλεί μυϊκή αδυναμία και παράλυση.
Μύθος 4: Έκανα το εμβόλιο και παρόλα αυτά κόλλησα γρίπη, οπότε δεν λειτουργεί
Αλήθεια: Διάφοροι ιοί γρίπης κυκλοφορούν συνεχώς, γι’ αυτό οι πολλοί μπορεί να νοσήσουν παρά το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί, καθώς το εμβόλιο είναι ειδικό για ένα στέλεχος. Ωστόσο, ο εμβολιασμός βελτιώνει την πιθανότητα προστασίας από τη γρίπη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να σταματήσει ο ιός να επηρεάζει άτομα με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.
Μύθος 5: Είμαι έγκυος, επομένως δεν πρέπει να κάνω το εμβόλιο της γρίπης
Αλήθεια: Ειδικά οι έγκυες γυναίκες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τη γρίπη, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πιο αδύναμο από το συνηθισμένο. Το αδρανοποιημένο εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης.