ΕΟΔΥ: 51 θάνατοι από κορονοϊό – Ένας θάνατος από γρίπη και συλλοίμωξη με στρεπτόκοκκο

Ap Koronoios Test 1024x613
Κοινοποίηση

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει στη χώρα μας, ο αριθμός των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανεξαρτήτως παθογόνου, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV) , για την εβδομάδα 41/2023 (09 Οκτωβρίου 2023 – 15 Οκτωβρίου 2023).

Συγκεκριμένα για τον κορονοϊό, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα. Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 ήταν 1.082 και παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 26% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν 33 και παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 53. Καταγράφηκαν 51 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 56-100 έτη)

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον. Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (39%), ακολουθούμενη από την EG.5 (24%) και την ΧΒΒ.1.16 (23%). Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 49 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής BA.2.86, με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 5 έως 28 Σεπτεμβρίου.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 6 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν. Καθαρά αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα (+66%) και στο Ηράκλειο (+50%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στη Λάρισα (+17%), στη Θεσσαλονίκη (+15%), στην Αλεξανδρούπολη (+14%) και στην Αττική (+12%). Οριακά πτωτική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Ξάνθη (-27%), ενώ σταθεροποιητική τάση παρατηρήθηκε στα Χανιά (+1%) και στο Βόλο (+8%).

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10%, που είναι το εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC.

Δεν καταγράφηκαν νέα σοβαρά κρούσματα, δηλώθηκαν όμως αναδρομικά 2 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για μία γυναίκα 72 ετών και έναν άνδρα 54 ετών, ο οποίος κατέληξε. Ο άνδρας είχε υποκείμενο νόσημα και συλλοίμωξη με διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS). Και στα δύο κρούσματα ανιχνεύτηκε ιός τύπου Α.

Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν καταγραφεί από τις 2 Οκτωβρίου 2023, 4 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης και σε όλα ανιχνεύτηκε ο τύπος Α(Η1Ν1).

Τέλος, η θετικότητα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιόυ (RSV) παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

ΠΗΓΗ : NEWSBOMB.GR

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?