ΕΣΥ: Οι ιδιώτες γιατροί δεν θα βελτιώσουν την κατάσταση στα νοσοκομεία

Fevgoun Ellines Giatroi Exoteriko
Κοινοποίηση

Το σύστημα υγείας μετά την πανδημία παρουσιάζει ολοένα και συχνότερα επικίνδυνα σημάδια πολυεπίπεδης δυσλειτουργίας, σύμφωνα με την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος

Θετικό βήμα που όμως δεν θα μεταμορφώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ούτε θα δώσει λύση στις παθογένειές του είναι η συνεργασία ιδιωτών γιατρών με τα νοσοκομεία, όπως προβλέπεται με νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με τους Παθολόγους.

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ) με ανακοίνωσή της εκφράζει τη θέση της στη νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας.

«Είναι σαφές ότι το σύστημα υγείας στην μετά COVID εποχή παρουσιάζει ολοένα και συχνότερα επικίνδυνα σημάδια πολυεπίπεδης δυσλειτουργίας. Δυστυχώς η έλλειψη στελεχών, λόγω αποχωρήσεων προς συνταξιοδότηση, ή στον ιδιωτικό τομέα, επιτείνει το πρόβλημα, που θεωρούμε ότι παρόλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε τοπικό επίπεδο, δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς. Έκδηλη είναι πλέον η ανάγκη παρεμβάσεων προκειμένου να ανακοπεί η πτωτική πορεία του ΕΣΥ. Θεωρούμε θετικό βήμα την νομοθέτηση ενιαίου νομικού πλαισίου με το άρθρο 33 του Νόμου 5107/2024, για την συνεργασία των ιδιωτών ιατρών με το ΕΣΥ. Από την άλλη όμως αποτελεί τμηματική παρέμβαση, που μπορεί εν μέρει να εξυπηρετήσει υπάρχουσες προβληματικές καταστάσεις, όμως δεν θα αλλάξει την συνολική προβληματική εικόνα του ΕΣΥ», αναφέρει.

Σύμφωνα με την ΕΕΠΕ, η ανόρθωση του ΕΣΥ χρειάζεται:

• Στιβαρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που θα αποφορτίσει τα νοσοκομεία.

• Ενίσχυση του προσωπικού με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

• Ουσιαστικό συντονισμό των δομών για την εξυπηρέτηση των ασθενών.

«Επειδή θα πρέπει να γίνει επιλέξιμη η ένταξη των νέων γιατρών στο ΕΣΥ απαιτούνται γενναίες ενισχύσεις στις οικονομικές τους απολαβές, αλλά και ελκυστικές εργασιακές ρυθμίσεις», σημειώνει η Ένωση Παθολόγων.

ΠΗΓΗ: YGEIAMOU

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?