ΕΣΥ- Χειρουργεία: 90.000 πολίτες στην ψηφιακή λίστα αναμονής 

Xeirourgeio Esy Eurokinissi 1901 Scaled
Κοινοποίηση

Οι επεμβάσεις που θα διενεργούνται στα απογευματινά χειρουργεία και ο καθορισμός της επιπλέον αμοιβής που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ, αποτελούσαν τα πιο ακανθώδη ζητήματα που όμως αντιμετωπίστηκαν

Σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των νοσοκομείων αλλά κυρίως, στην εξυπηρέτηση των πολιτών, δρομολογεί η εφαρμογή της ενιαίας ψηφιακής λίστας χειρουργείων στο ΕΣΥ, από τον Φεβρουάριο. Σε συνδυασμό με τα απογευματινά χειρουργεία που επίσης ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι μπορεί να βελτιωθεί πολύ η πρόσβαση αλλά και η διαδρομή των πολιτών μέσα στο δύσκολο και δαιδαλώδες τοπίο που καλούνται να διανύουν σήμερα στις χειρουργικές αίθουσες των δημόσιων νοσοκομείων.

Οι περίπου 90.000 εγγεγραμμένοι, όπως προέκυψαν τελικά από τη δίμηνη διαδικασία της εκκαθάρισης των επιμέρους καταλόγων που τηρούσε κάθε νοσοκομείο, θα προτεραιοποιηθούν στην ενιαία λίστα και θα ξεκινήσει ο προγραμματισμός των χειρουργικών τους επεμβάσεων.

Παράλληλα, και υπό την ομπρέλα της τήρησης πλέον μίας ενιαίας λίστας χειρουργείων, «ανοίγουν» και τα απογευματινά χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, με το υπουργείο Υγείας να ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με την καινοτόμο αυτή υπηρεσία του ΕΣΥ που… μετρά 23 χρόνια στα χαρτιά – υπενθυμίζεται ότι νομοθετικά αποτυπώθηκε το 2001 και επικαιροποιήθηκε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου το 2022, χωρίς όμως να εφαρμοστεί. Οι επεμβάσεις που θα διενεργούνται και ο καθορισμός της επιπλέον αμοιβής που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ που θα συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία, αποτελούσαν τα πιο ακανθώδη ζητήματα που όμως αντιμετωπίστηκαν. Κατά πληροφορίες, η αμοιβή του γιατρού θα κυμαίνεται από 500 έως 1.000 ευρώ, ωστόσο, όπως και στην αμοιβή των απογευματινών επισκέψεων, θα επιμερίζεται το ποσό και στο νοσοκομείο.

Η αισιοδοξία του υπουργού Υγείας 

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος πως μετά την εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων, και μέσα σε λίγους μήνες η ενιαία λίστα θα έχει μειωθεί σημαντικά. Όσοι μπορούν να καταβάλλουν τις αμοιβές για τα απογευματινά χειρουργεία, θα το κάνουν, οπότε θα αποσυμφορηθεί η ενιαία λίστα αναμονής. Αλλά και εκείνοι που δεν μπορούν να πληρώσουν, θα ωφεληθούν γιατί θα μπορούν να χειρουργηθούν πιο σύντομα στα πρωινά χειρουργεία. Εκτιμώ ότι όλοι όσοι εμπιστεύονται τους γιατρούς του ΕΣΥ, θα είναι κερδισμένοι τελικά» λέει στο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στις λίστες των νοσοκομείων του ΕΣΥ κυριαρχούν οι ορθοπεδικές επεμβάσεις, όπως η αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου, καθώς και γενικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η αφαίρεση χολής. Όπως είναι αναμενόμενο, μεγάλα και γνωστά νοσοκομεία, βρίσκονται ψηλά στην προτίμηση των ασθενών, δημιουργώντας ευλόγως μεγαλύτερες λίστες αναμονής σε σχέση με άλλα νοσοκομεία.
Η εκκαθάριση που έγινε το τελευταίο δίμηνο από τα αρμόδια Γραφεία Λίστας των νοσοκομείων αποκάλυψε ότι πολλοί εγγεγραμμένοι βρίσκονταν σε περισσότερες από μία λίστες καθώς και ότι, ενώ είχαν πραγματοποιήσει την επέμβαση σε άλλη νοσηλευτική μονάδα, δεν είχαν σβηστεί από τη λίστα. Η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης οδήγησε εκτός λίστας περίπου 40.000 εγγεγραμμένουςπαραμένοντας, ωστόσο, σε πολύ υψηλό επίπεδο σε ό,τι αφορά τους ασθενείς και την αναμονή για επέμβαση.

Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου η ενιαία ψηφιακή λίστα θα αναρτηθεί στο site του υπουργείου Υγείας, έχοντας την επιστημονική σφραγίδα της ΗΔΙΚΑ, και θα διασυνδεθεί με όλα τα νοσοκομεία, από τους γιατρούς των οποίων και θα τροφοδοτείται πλέον με εγγραφή νέων περιστατικών. Για τις νέες εγγραφές θα συμπληρώνεται πρότυπο ηλεκτρονικό έντυπο με στοιχεία, μεταξύ άλλων, ΑΜΚΑ ασθενούς, νοσοκομείο/ κλινική/ γιατρός, κατηγορία χειρουργικής επέμβασης, ημερομηνία προγραμματισμένης επέμβασης. Η πρόσβαση του ασθενή στη λίστα θα γίνεται με κωδικούς taxisnet, ενώ η ενημέρωση για τη χειρουργική επέμβαση θα γίνεται από την ΗΔΙΚΑ με mail ή μέσω της εφαρμογής MyHealthApp.

Η αναμονή για χειρουργείο, ανάλογα με την κρισιμότητα του περιστατικού, θα διαρκεί από 2 εβδομάδες έως και πάνω από 6 μήνες. Ένα περιστατικό θα χαρακτηρίζεται ως «επείγον» μετά από εκτίμηση του χειρουργού είτε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), είτε στην κλινική από τον χειρουργό που εφημερεύει. Μάλιστα, προβλέπεται και το δικαίωμα να υποβληθεί καταγγελία στο Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας του νοσοκομείου, σε περίπτωση που ασθενής θεωρεί ότι παραβιάζεται η σειρά προτεραιότητας.

Τα απογευματινά χειρουργεία

Το άνοιγμα των χειρουργικών αιθουσών και το απόγευμα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που επιθυμούν να εργαστούν επιπλέον ώρες, αλλά και να αμειφθούν έξτρα για αυτό, έχει συζητηθεί επί μακρόν. Η τωρινή όπως και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου υπερασπίζεται την απογευματινή λειτουργία των χειρουργείων με ιδιωτικές πληρωμές, προτάσσοντας την ως μια μεταρρύθμιση που ενισχύει τον ρόλο του συστήματος δημόσιας υγείας και αποτυπώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτό, ενώ παράλληλα τονώνει οικονομικά και τους εργαζόμενους του ΕΣΥ που συμμετέχουν.

Μερίδα εργαζομένων αντιδρά έντονα υποστηρίζοντας ότι δεν επαρκούν ούτε οι αίθουσες χειρουργείων ούτε οι εργαζόμενοι και αναφέρουν ότι το 70% των αιθουσών είναι κλειστό στην Αττική λόγω έλλειψης προσωπικού. Από το υπουργείο Υγείας, πάλι, επιμένουν πως το ενδιαφέρον γιατρών, κλινικών και νοσοκομείων να ενταχθούν στα απογευματινά χειρουργεία είναι ζωηρό και δεν αντικατοπτρίζει όσους διατυπώνουν αυτές τις ενστάσεις. Το ίδιο ενδιαφέρον εισπράττουν, όπως λένε, και από τους πολίτες που θέλουν να χειρουργηθούν στο ΕΣΥ, σε νοσοκομεία που εμπιστεύονται, και με διαφορετικό, πολύ πιο ανταγωνιστικό «τιμοκατάλογο» από αυτόν των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στις αμοιβές (χειρουργών και αναισθησιολόγων). Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει και από τον πολύ προσεκτικό σχεδιασμό του υπουργείου, τα προβλήματα και οι αντικειμενικές δυσκολίες δεν παραβλέπονται. Έτσι, στα απογευματινά χειρουργεία θα μπαίνουν σε πρώτη φάση τα χειρουργικά περιστατικά γενικής φύσεως, πχ χολολιθίαση, βουβωνοκήλη, σκωληκοειδίτιδα κα., που δεν θα χρειάζονται πολυήμερη νοσηλεία ούτε φυσικά ΜΕΘ μετά την επέμβαση.

Η ψηφιακή λειτουργία της λίστας χειρουργείων ουσιαστικά θα δίνει μια πλήρη εικόνα που σήμερα δεν υπάρχει. Η κατηγοριοποίηση των χειρουργικών περιστατικών, η συχνότητα της διενέργειας «επειγόντων» ή «πολύ σοβαρών», η συμμετοχή των χειρουργών, θα είναι διαθέσιμα στο ψηφιακό περιβάλλον της ενιαίας λίστας και η ανάλυσή της θα επιτρέπει στο υπουργείο και τους διοικητές να εντοπίζουν τυχόν εμπλοκές, και μάλιστα ανά κλινική νοσοκομείου.

ΠΗΓΗ: YGEIAMOU

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?