Αν παλαιότερα συνηθίζαμε να ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ ρίχνοντας αδιακρίτως στο καρότσι τα αγαπημένα μας προϊόντα, τα τελευταία χρόνια η εικόνα αυτή έχει – ευτυχώς – αλλάξει αρκετά. Τώρα πια κοντοστεκόμαστε στο ράφι και πριν ρίξουμε βιαστικά τη συσκευασία του προϊόντος που μας ενδιαφέρει στο καλάθι, διαβάζουμε την ετικέτα.
Μπορούμε περήφανα να υποστηρίξουμε ότι πλέον ψωνίζουμε ως ενημερωμένοι καταναλωτές που δεν αγοράζουν κρίνοντας μόνο από την εμφάνιση του προϊόντος, αλλά έχουμε μάθει να δίνουμε σημασία στις απαραίτητες πληροφορίες όπως τα διατροφικά χαρακτηριστικά του τροφίμου που μας ενδιαφέρει και τυχόν πρόσθετα που καλό είναι να περιέχει στον ελάχιστο βαθμό.
Ακόμη και αν την παραπάνω πρακτική δεν την έχουμε υιοθετήσει όλοι στο μέγιστο βαθμό, είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι έχουμε ρίξει έστω και μια ματιά στην ετικέτα του προϊόντος που θέλουμε να αγοράσουμε για να ενημερωθούμε για τα οφέλη του στην υγεία μας. Μία ακόμη απαραίτητη κίνηση ωστόσο, που ακόμη δεν έχουμε υιοθετήσει πλήρως στην καθημερινότητά μας είναι να διαβάζουμε και μία ακόμη ετικέτα σε ένα δημοφιλές και αγαπημένο προϊόν. Πρόκειται για την ετικέτα που βρίσκεται στο μπουκάλι με το νερό που πλέον οι περισσότεροι έχουμε στην τσάντα του σχολείου, του γυμναστηρίου ή της δουλειάς.
Οι ειδικοί που μελετούν τις καταναλωτικές συμπεριφορές προτείνουν εμφατικά να υιοθετήσουμε και αυτή την πολύτιμη συνήθεια στην καθημερινότητά μας. Αν το καλοσκεφτούμε είναι απολύτως λογικό: έτσι όπως όλοι σχεδόν διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων ώστε να ξέρουμε τι τρώμε, θα πρέπει να διαβάζουμε και τις ετικέτες των νερών ώστε να γνωρίζουμε τι πίνουμε.
Προλαβαίνοντας την εύλογη απορία σας, θα απαντήσουμε ότι: «όχι, όλα τα νερά δεν είναι ίδια». Τα εμφιαλωμένα νερά διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τα ωφέλιμα συστατικά που περιέχουν, αλλά και ως προς την περιεκτικότητα σε ρύπους η οποία καλό είναι να βρίσκεται στα ελάχιστα όρια.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ελέγχουμε στην ετικέτα ενός εμφιαλωμένου νερού ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι έχουμε κάνει την επιλογή ενός αγνού και ωφέλιμου νερού; Η λίστα συστατικών που ακολουθεί θα σας φανεί χρήσιμη.
Χαμηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα (NO3-)
Τι είναι τα νιτρικά; Τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, περιέχουν νιτρικά άλατα και ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για την ρύπανση του νερού. Όσα νιτρικά άλατα δεν απορροφώνται από τα φυτά, με τα ποτίσματα ή τη βροχή διεισδύουν και ρυπαίνουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και στη συνέχεια τις πηγές, τα ποτάμια και τις λίμνες. Τα νιτρικά άλατα, έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας σε εγκυμονούσες και βρέφη, ενώ επίσης φαίνεται να συμβάλλουν και στην εμφάνιση καρκίνου.
Εάν αναζητάτε φυσικό μεταλλικό νερό με ελάχιστα ή μηδενικά νιτρικά, τότε η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή είναι το φυσικό μεταλλικό νερό AQUA Carpatica που έχει ελάχιστα νιτρικά, ενώ το φυσικώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό AQUA Carpatica είναι χωρίς νιτρικά – εξαιρετικό για τις έγκυες γυναίκες και τους λάτρεις ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Να περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία (Ca++, Mg++)
Το ασβέστιο (Ca++), είναι ένα από τα έξι βασικά μέταλλα και έχει δομικό ρόλο στα οστά και στα δόντια. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου, είναι 1000 mg για τους ενήλικες και 1200 mg για τις εγκυμονούσες. Μπορούμε να το προσλάβουμε μέσω των γαλακτοκομικών προϊόντων, των ψαριών, των λαχανικών αλλά και του νερού!
Επίσης το μαγνήσιο (Mg++) παίζει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό, την καλή μυϊκή και καρδιαγγειακή υγεία. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 420 mg για τους άντρες και 320 mg για τις γυναίκες, ενώ για τις εγκυμονούσες περίπου 350 mg.
Το φυσικό μεταλλικό νερό AQUA Carpatica, συμβάλλει στην κάλυψη της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τις εγκυμονούσες (Ca 50,1) σύμφωνα με τα στοιχεία του NHS, δηλαδή του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας (με την παραδοχή, ότι ένας ενήλικας καταναλώνει 1,5-2 λίτρα υγρών καθημερινά, εκ των οποίων το 1, είναι νερό). Επίσης χάρη στην περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο (Mg 15,5) συμβάλει στην πρόσληψη μαγνησίου κατά 3,8% για τους άντρες και 5% για τις γυναίκες.
Σε ό,τι αφορά το φυσικώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό AQUA Carpatica ,αυτό καλύπτει το 29% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου για τους ενήλικες και το 20,6% στις εγκυμονούσες σύμφωνα με τα στοιχεία του NHS. Επίσης καλύπτει το 21,2% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγνησίου για τους άντρες και το 27,2% για τις γυναίκες.
Πτωχό σε νάτριο/αλάτι (Na+)
Η ημερήσια πρόσληψη νατρίου θα πρέπει να περιορίζεται σε 2.400 mg (ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι) την ήμερα. Η πρόσληψη αλατιού πρέπει να είναι πολύ χαμηλότερη για τα βρέφη και τα παιδιά. Σύμφωνα με στοιχεία από την μελέτη GRECO, στην Ελλάδα το 23% των παιδιών 10- 12 ετών λαμβάνουν περισσότερο αλάτι από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2200mg.
Τόσο το φυσικό μεταλλικό νερό AQUA Carpatica όσο και το φυσικώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό είναι πολύ χαμηλά σε νάτριο και είναι κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους – η περιεκτικότητές τους είναι 0,6 mg/ l και 4,85 mg/l αντίστοιχα.
Με ελαφρώς αλκαλικό pH (pH>7)
Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ συνιστά οι τιμές pH των πηγών νερού να είναι μεταξύ 6,5 και 8,5, σε μια κλίμακα που κυμαίνεται από 0 έως 14. Το καλύτερο pH του πόσιμου νερού βρίσκεται ακριβώς στη μέση, στο 7. Το ίδιο το pH δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ή την ασφάλεια του νερού, αλλά επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το νερό αλληλοεπιδρά με το περιβάλλον του. Το υπερβολικά υψηλό ή χαμηλό pH (λιγότερο από 4 ή μεγαλύτερο από 11) είναι επιζήμιο για τη χρήση του νερού καθώς μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση του (το νερό με χαμηλό pH αποκτά ξινή ή μεταλλική γεύση και το υψηλό pH μια πικρή γεύση ή γεύση μαγειρικής σόδας). Επίσης το pH εκτός ορίων, μπορεί να αυξάνει τη διαλυτότητα τοξικών ενώσεων στο νερό όπως η αμμωνία, το αλουμίνιο και το κυάνιο,καθιστώντας τες πιο τοξικές.
Το καλύτερο pH του πόσιμου νερού βρίσκεται ακριβώς στη μέση τιμή, κοντά στο 7. Το φυσικώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό AQUA Carpatica έχει pH 6,13!
Φυσικά διττανθρακικά (HCO3)
Τα διττανθρακικά είναι ένα φυσικό συστατικό όλων των μεταλλικών νερών. Τα μεταλλικά νερά που προέρχονται από περιοχές πλούσιες σε ασβεστόλιθο έχουν συνήθως υψηλή
περιεκτικότητα σε διττανθρακικά. Τα διττανθρακικά διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση των οξέων και διασφαλίζουν ότι το μεταλλικό νερό έχει ευχάριστη γεύση, είναι καθαρό και αναζωογονητικό.
Το φυσικό μεταλλικό νερό AQUA Carpatica περιέχει, 222 mg/l διττανθρακικά, και το φυσικώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό περιέχει 1260 mg/l διττανθρακικά, συμβάλλοντας σημαντικά στην οξεοβασική ισορροπία στο σώμα μας και ενισχύοντας τον μεταβολισμό μας.
Η ποιότητα του AQUA Carpatica οφείλεται στο γεγονός ότι αναβλύζει από πηγές στα Καρπάθια Όρη, μια αρχέγονη γη, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει, αφήνοντας μόνο την παρθένα ομορφιά της φύσης και την ιστορία. Πρόκειται για το τελευταίο άγριο δάσος της Ευρώπης, ανέγγιχτο από τον πολιτισμό, τη γεωργία και τη βιομηχανία.
Στα χέρια μας φτάνει το φυσικό μεταλλικό νερό καθώς και το φυσικώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό AQUA Carpatica απαλλαγμένα από ρύπους και πλούσια σε πολύτιμα συστατικά προκειμένου να καλύψουν κάθε ανάγκη, αλλά και κάθε προτίμηση όσον αφορά την πόση αγνού νερού.
Τι είναι αυτό που δίνει αξία στο AQUA Carpatica και το ξεχωρίζει; Η απάντηση δίνεται με μια ματιά στην ετικέτα του μπουκαλιού – γιατί εκεί φαίνεται η αξία του αγνού νερού. Ας τη διαβάσουμε με προσοχή, ούτως ώστε να κατανοήσουμε ποιες είναι οι προδιαγραφές ενός αγνού νερού χωρίς επιμολύνσεις, πλούσιου σε φυσικά συστατικά ωφέλιμα για την υγεία μας.