Ανακαλύψτε το παιδικό παιχνίδι που συνιστά μια πολύ καλή αεροβική άσκηση, βοηθά στο κάψιμο του λίπους και δυναμώνει πόδια, ώμους, αλλά και κοιλιακούς
Το σχοινάκι είναι διασκεδαστικό και ταυτόχρονα αποτελεί το τέλειο όργανο γυμναστικής, ειδικά για τις γυναίκες που κινδυνεύουν από οστεοπόρωση επειδή γυμνάζονται πολύ καλά τα γόνατά τους και ενισχύονται τα οστά τους. Δεν ενδείκνυται σε περίπτωση ενοχλήσεων στη μέση ή τις αρθρώσεις, οπότε και πρέπει να το αποφεύγετε επειδή μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα ή και να οδηγήσει στην εκδήλωση ενός προβλήματος που προϋπήρχε στη σπονδυλική στήλη και που ως τότε περνούσε απαρατήρητο.
Κάνοντας σχοινάκι γυμνάζετε γάμπες και μηρούς, καθώς και τα χέρια, αλλά και τους κοιλιακούς που συμμετέχουν. Επιπλέον βελτιώνετε τον συγχρονισμό των κινήσεων και την ισορροπία σας και φυσικά «καίτε» θερμίδες. Υπολογίζεται ότι 15’ σχοινάκι με μέτρια ένταση οδηγούν σε καύσεις 175 θερμίδων.
Το σχοινάκι γυμνάζει κυρίως τις γάμπες και τους μηρούς, αλλά και τα χέρια, τους ώμους, καθώς και τους κοιλιακούς που επίσης συμμετέχουν. Επιπλέον, η συστηματική εκγύμναση με το σχοινάκι βελτιώνει τον συγχρονισμό των κινήσεων, τη στάση του σώματος και την ισορροπία.
Συνιστά μια πολύ καλή αεροβική άσκηση που βοηθά στο κάψιμο του λίπους, βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, το κυκλοφορικό και το αναπνευστικό σύστημα και φυσικά την αντοχή και τη φυσική κατάσταση. Για το λόγο αυτό, μπορείτε κι εσείς να το εντάξετε στο πρόγραμμά σας και να ωφεληθείτε άμεσα.
Μην κάνετε όμως σχοινάκι, αν έχετε προβλήματα ή ενοχλήσεις σε αρθρώσεις, όπως τα γόνατα, οι αστράγαλοι ή η μέση. Οι κραδασμοί από τις αναπηδήσεις δεν είναι ό,τι καλύτερο. Επίσης, δεν ενδείκνυται να κάνουν σχοινάκι όσοι έχουν προβλήματα ισορροπίας ή οστεοπόρωση-οστεοπενία.
Χρήσιμα tips
- Οι αναπηδήσεις θα πρέπει να γίνονται στις μύτες των ποδιών, χωρίς να αποχωρίζεστε το έδαφος για πάνω από 2-3 εκ., ίσα-ίσα δηλαδή για να περνά το σχοινάκι κάτω από τα πόδια σας, το οποίο θα πρέπει να «γλείφει» το δάπεδο.
- Ξεκινήστε με όσες αναπηδήσεις μπορείτε, γιατί η δυσκολία αρχικά αφορά κυρίως το συγχρονισμό και όχι τόσο τη φυσική κατάσταση. Μην απογοητευτείτε αν στην αρχή μπερδεύεστε και καταφέρνετε να κάνετε λίγες αναπηδήσεις. Σιγά-σιγά θα μπείτε στο ρυθμό και θα τις αυξήσετε. Καθώς βελτιώνεστε, μπορείτε να αυξάνετε τις αναπηδήσεις μέχρι έναν αριθμό που αντέχετε (π.χ. 15), να σταματάτε για 1 λεπτό και να συνεχίζετε. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσετε να κάνετε 3-4 επαναλήψεις από 15 αναπηδήσεις, βελτιώνοντας έτσι την αντοχή σας.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr