Ιδανική Αναλογία Μέσης-Ύψους: Κλειδί για την Πρόληψη Καρδιακής Ανεπάρκειας

4dd93dba56b32df61333099c175a9d8a
Κοινοποίηση

Η Σημασία της Αναλογίας Μέσης-Ύψους στην Πρόβλεψη Καρδιακής Ανεπάρκειας

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία καταδεικνύει ότι η αναλογία μέσης-ύψους μπορεί να είναι ένα ισχυρό προγνωστικό εργαλείο για τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Η μελέτη εκπονήθηκε από την Δρ. Amra Jujic, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία, η οποία ανέλυσε τις βασικές αιτίες που οδήγησαν στη διεξαγωγή αυτής της ανάλυσης.

Η Δρ. Jujic επισήμανε ότι, αν και ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος εκτίμησης της παχυσαρκίας, παρουσιάζει αδυναμίες καθώς επηρεάζεται από το φύλο και την εθνικότητα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την κατανομή του σωματικού λίπους. Αυτή η κατάσταση καθιστά την αναλογία μέσης-ύψους (WtHR – Waist-to-Height Ratio) ένα πιο αξιόπιστο μέτρο για τη κεντρική παχυσαρκία, η οποία σχετίζεται με την εναπόθεση λίπους γύρω από τα σπλαγχνικά όργανα. Σκοπός της μελέτης ήταν να εξεταστεί η συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων αυτής της αναλογίας και της εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.

Στατιστικά Στοιχεία της Μελέτης

Η μελέτη περιλάμβανε 1.792 συμμετέχοντες ηλικίας 45-73 ετών, επιλεγμένους από το Πρόγραμμα Πρόληψης του Μάλμε. Στο πλαίσιο αυτό, περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων παρουσίαζε φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ένα άλλο τρίτο είχε διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας, και το υπόλοιπο ένα τρίτο διαβήτη. Όλοι οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν μακροπρόθεσμα για τυχόν περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 67 ετών και το 29% ήταν γυναίκες, με την μέση αναλογία μέσης-ύψους να φτάνει το 0,57. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, που διαρκούσε 12,6 έτη, καταγράφηκαν 132 περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας. Αξιοσημείωτο είναι ότι η υψηλότερη αναλογία μέσης-ύψους συνδέθηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ανεξαρτήτως άλλων παραμέτρων.

Αποτελέσματα και Σημαντικά Ευρήματα

Με την κατηγοριοποίηση της αναλογίας μέσης-ύψους σε τεταρτημόρια, τα άτομα με τις υψηλότερες τιμές (μέση τιμή 0,65) παρουσίασαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε σχέση με τους συμμετέχοντες των άλλων τριών τεταρτημορίων. Ο Δρ. John Molvin, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Lund και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Malmö, επισήμανε πως η μέση τιμή αναλογίας μέσης-ύψους στην ανάλυση τους ήταν σημαντικά υψηλότερη από το 0,5, το οποίο υποδηλώνει αυξημένο καρδιομεταβολικό κίνδυνο. Η ιδανική αναλογία είναι η περίμετρος της μέσης να είναι μικρότερη από το μισό του ύψους του ατόμου.

Η Δρ. Jujic πρόσθεσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η αναλογία μέσης-ύψους είναι ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας για την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας και σημείωσε ότι μπορεί να αποτελεί καλύτερο δείκτη από τον ΔΜΣ για τον εντοπισμό ασθενών που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από θεραπευτικές παρεμβάσεις για την παχυσαρκία. Η μελλοντική ερευνητική κατεύθυνση περιλαμβάνει τη διερεύνηση της σχέσης της αναλογίας μέσης-ύψους όχι μόνο με την καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά και με άλλες καρδιομεταβολικές διαταραχές σε μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?