Μεγάλη…δημοτικότητα έχει αποκτήσει τις ημέρες των εορτών το «διπλό» self test που ουσιαστικά είναι «τριπλό». Πρόκειται για τη συσκευή αυτοδιαγνωστικού ελέγχου που βγάζει θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα για covid-19, για γρίπη τύπου Α και για τρίπη τύπου Β.
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, το συγκεκριμένο τεστ είναι αυτό που διακινείται στο μεγαλύτερο βαθμό τις τελευταίες εβδομάδες κατά τις οποίες είναι σε μεγάλη έξαρση οι ιώσεις. Και αυτό καθώς η συμπτωματολογία είναι παρόμοια τόσο στη μόλυνση με κορωνοϊό όσο και με γρίπη. Όσοι έχουν δηλαδή πυρετό, καταρροή, βήχα, πονόλαιμο, πόνους στα κόκκαλα δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν έχουν κορωνοϊό, γρίπη ή κάποιον άλλο ιό.
Έτσι, οι φαρμακοποιοί τους συστήνουν το διπλό τεστ ώστε να επιβεβαιωθεί ή αποκλειστεί μία από τις δύο συχνότερες αυτή την εποχή λοιμώξεις. Μάλιστα, οι φαρμακοποιοί έχουν δικαιοδοσία να πραγματοποιούν οι ίδιοι στα φαρμακεία τεστ κορωνοϊού, όχι, όμως, γρίπης, κάτι που θεωρούν μεγάλο κενό το οποίο υποστηρίζουν ότι πρέπει να διευθετηθεί.
Τα self tests, πάντως, είναι ένα ισχυρό διαγνωστικό «εργαλείο» στα χέρια των πολιτών. Ξεκίνησαν από την πανδημία και τον κορωνοϊό, αλλά πλέον έχουν αναπτυχθεί διάφορα τεστ και για άλλες λοιμώξεις.
Εκτός από το γνωστό πια τεστ κορωνοϊού και γρίπης, στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί και τεστ με τρεις θέσεις δείγματος. Ο πολίτης συλλέγει ρινικό επίχρισμα και με τον ίδιο τρόπο που κάνει το απλό τεστ κορωνοϊού, «βουτάει» στο υγρό τη μπατονέτα λήψης δείγματος και στη συνέχεια ρίχνει σταγόνες από το υγρό σε τρεις θύρες ώστε να γίνει έλεγχος για κορωνοϊό, γρίπη τύπου Α ή τύπου Β και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).
Μία ακόμη διευκόλυνση, κυρίως για γονείς, είναι το strep test για το σπίτι. Ο στρεπτόκοκκος είναι μια λοίμωξη που έχει πλήξει εφέτος αρκετά παιδιά και κυκλοφορεί έντονα στα σχολεία. Η διάγνωσή του είναι γρήγορη μέσω του strep test, το οποίο πλέον μπορεί να γίνεται και στο σπίτι, με τους γονείς να μπορούν γρήγορα να επικοινωνήσουν ένα θετικό αποτέλεσμα στο γιατρό ο οποίος θα συστήσει αντιβιοτική αγωγή (σ.σ ο στρεπτόκοκκος είναι βακτήριο και η αντιμετώπισή του γίνεται μέσω αντιβίωσης, κάτι που δεν ισχύει για τις ιογενείς λοιμώξεις, αφού τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των ιών).
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr