Κάνουμε στροφή σε μια διατροφή με λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα

Woman Fruit 401541523
Κοινοποίηση

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με μία σειρά από αρνητικές καταστάσεις για την υγεία μας. Ξέρουμε όμως ποιά είναι και πώς θα τα αναγνωρίσουμε; Και το κυριότερο, ξέρουμε πως θα τα αντικαταστήσουμε, χωρίς να «χάσουμε» γεύση και χρόνο;

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed σε συνεργασία με την INTERAMERICAN

Τα τελευταία χρόνια, το θέμα της επεξεργασίας των τροφίμων συζητείται όλο και περισσότερο και φαίνεται να απασχολεί σοβαρά όχι μόνο την επιστημονική κοινότητα αλλά και μεγάλη μερίδα των καταναλωτών. Μάλιστα στα αποτελέσματα από μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention and Health, προτείνεται η προσθήκη ενός extra banner στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών των τροφίμων/ροφημάτων που να υποδεικνύει ποια προϊόντα είναι υπερ-επεξεργασμένα (ultra-processedfoods, UPFs) με στόχο να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές. Μπορεί να μη ξέρουμε αν υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πρόταση , είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, τον ρόλο τους στη διατροφή και την υγεία μας.

Τις απαντήσεις σε κάθε απορία μας για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα δίνει στο παρόν άρθρο η κυρία Ιωάννα Παπαδοπούλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed σε συνεργασία με την INTERAMERICAN. Η κυρία Ιωάννα Παπαδοπούλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα ακόλουθα  ερωτήματα:

  • Πώς διαχωρίζουμε τα επεξεργασμένα προϊόντα από τα υπερ-επεξεργασμένα;
  • Πώς επηρεάζει την υγεία μας η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες;
  • Απλούς τρόπους για να περιορίσουμε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνουμε και να βελτιώσουμε την ποιότητα της διατροφής μας.

Δεν είναι όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα το ίδιο επεξεργασμένα

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι ποσοστό των προϊόντων που καταναλώνετε είναι επεξεργασμένα; Ρίχνοντας μια ματιά στα ράφια του super market ή  του ψυγείου σας θα συνειδητοποιήσετε ότι όλα σχεδόν τα τρόφιμα/ροφήματα υφίστανται κάποιου είδους επεξεργασία πριν την κατανάλωσή τους. Αυτό συμβαίνει διότι η επεξεργασία τους μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της τροφικής αλυσίδας, από τη συγκομιδή μέχρι και το μαγείρεμα στην κουζίνα σας. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα θα μπορούσαν να θεωρηθούν “junk” στον ίδιο βαθμό. Γι’ αυτό, λοιπόν, τα διαχωρίζουμε:

Στα ελαφρώς επεξεργασμένα τρόφιμα

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τρόφιμα τα οποία έχουν περάσει από επεξεργασία μικρού βαθμού (π.χ. καθαρισμό/αφαίρεση μη βρώσιμων ή ανεπιθύμητων τμημάτων, ψύξη/κατάψυξη,  παστερίωση) κυρίως για λόγους συντήρησης, χωρίς να αλλάζει ουσιαστικά η διατροφική τους αξία. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται τα φρέσκα προϊόντα μαναβικής, τα ωμά κρέατα/πουλερικά/ψάρια, το γάλα, οι ανάλατοι ξηροί καρποί κλπ.

Στα επεξεργασμένα τρόφιμα

Αναφερόμαστε σε προϊόντα που παράγονται με προσθήκη αλατιού, λίπους/ελαίων ή ζάχαρης σε τρόφιμα της πρώτης κατηγορίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις δε μιλάμε για ιδιαίτερα “πολύπλοκα” τρόφιμα- έχουν συνήθως λίγα π.χ. 2-3 συστατικά. Κάποια παραδείγματα είναι το φρέσκο ψωμί, κάποια τυριά, κονσέρβες λαχανικών κλπ.

Στα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Εδώ, λοιπόν, περνάμε σε ένα άλλο level επεξεργασίας, που εκτός από την προσθήκη ζάχαρης, αλατιού και λίπους που προαναφέραμε μπορεί να συμπεριλαμβάνει συστατικά όπως χρωστικές, ενισχυτικά γεύσης, αντιοξειδωτικά, τροποποιημένα άμυλα, σταθεροποιητές κ.ά. Συνήθως τα προϊόντα αυτά είναι έτοιμα για κατανάλωση ή χρειάζονται ελάχιστη επιπλέον προετοιμασία. Υπάρχει τεράστια ποικιλία τέτοιων προϊόντων. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε κατηγορίες όπως έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα, αλλαντικά, μπισκότα, γλυκά, αναψυκτικά κ.ά.

Η διατροφή και η υγεία, σε άμεση σχέση

Γιατί είναι σημαντικό να στραφούμε προς μια λιγότερο επεξεργασμένη διατροφή; Η απάντηση είναι απλή: γιατί τα επιστημονικά δεδομένα μας δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (από εδώ και στο εξής θα τα αναφέρουμε ως UPFs για συντομία) είναι πιθανό να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας.

Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατες Ευρωπαϊκές μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση UPFs με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης:

  • υπέρβαρου και παχυσαρκίας
  • υπέρτασης
  • καρκίνου  (αναφέρεται τόσο στον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου καθώς και στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού).

Το ενδιαφέρον μας τράβηξε και μια μελέτη από της Ηνωμένες Πολιτείες, μια χώρα στην οποία “βασιλεύουν” τα UPFs- μάλιστα υπολογίζεται πως “είναι υπεύθυνα” για περίπου το 60% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνονται από τον πληθυσμό!

Στη συγκεκριμένη μελέτη συμμετείχαν 20 υπέρβαροι ενήλικες που έμεναν σε μια ιατρική μονάδα. Η μελέτη χωριζόταν σε 2 φάσεις: σε κάθε συμμετέχοντα, λοιπόν, προσφέρθηκε για 2 εβδομάδες μια “υπερ-επεξεργασμένη” δίαιτα (πάνω από 80% των θερμίδων προερχόταν από UPFs, 1η φάση) και για 2 εβδομάδες μια λιγότερο επεξεργασμένη δίαιτα (πάνω από 80% των θερμίδων προερχόταν από μη/ελαφρώς επεξεργασμένα προϊόντα, 2η φάση). Τα γεύματα και τα snacks και των 2 φάσεων ήταν αντίστοιχα σε συνολικές θερμίδες, λίπος, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, σάκχαρα και νάτριο (η μόνη τους βασική διαφορά ήταν ο βαθμός επεξεργασίας) και η οδηγία που είχαν οι συμμετέχοντες ήταν να καταναλώνουν κάθε φορά όση ποσότητα φαγητού επιθυμούσαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν περίπου 500 θερμίδες παραπάνω ανά ημέρα στη φάση της “υπερ-επεξεργασμένης” δίαιτας σε σύγκριση με τη 2η φάση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξήσουν το βάρους τους στην 1η φάση και να χάσουν αντίστοιχα κιλά στη 2η.

Αν και η συγκεκριμένη μελέτη είχε μικρό δείγμα και σίγουρα είχε αρκετούς περιορισμούς, αυτό που αξίζει να κρατήσουμε είναι πως η στροφή σε μια λιγότερο επεξεργασμένη διατροφή μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος της παχυσαρκίας.

Από τη θεωρία στην πράξη

Αν όσα διαβάσατε παραπάνω σας φάνηκαν αρκετά πειστικά και θέλετε να προσπαθήσετε να περιορίσετε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνετε στην καθημερινή σας διατροφή, σκεφτήκαμε να κάνουμε το έργο σας λίγο πιο εύκολο προτείνοντάς σας κάποιες απλές αντικαταστάσεις- ή healthy swaps όπως συνηθίζουμε να τα ονομάζουμε.O πιο αποτελεσματικός τρόπος να περιορίσουμε στη διατροφή μας κατά το μέτρο του δυνατού τις επεξεργασμένες τροφές είναι η αντικατάστασή τους με πιο υγιεινές επιλογές που έχουν υποστεί μικρότερου ή και μηδαμινού βαθμού επεξεργασία.

Η σωστή διατροφή αποτελεί μία επιλογή για την καθημερινότητά μας. Άμεσα μας προσφέρει ευεξία, ενώ μακροπρόθεσμα συμβάλλει στην καλή υγεία. Συνιστά έτσι μέρος της πρόληψης για την καλή μας υγεία. Η Interamerican έχει ως αποστολή της να βοηθά τους ανθρώπους να ζήσουν ασφαλέστερα, περισσότερο και καλύτερα και σε αυτό το πλαίσιο συνεργάζεται με τους διατροφολόγους της Nutrimed προκειμένου να προσφέρει έγκυρη επιστημονική γνώση, που μπορεί να βελτιώσει τις ζωές όλων μας.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?