Και νέα επιβεβαίωση ότι η καθιστική ζωή μάς σκοτώνει

Κοινοποίηση

Κακά τα επιστημονικά μαντάτα για τους πολέμιους της σωματικής δραστηριότητας. Η καθιστική ζωή σκοτώνει και όσοι, επί είκοσι χρόνια, κολλάνε στον καναπέ, μπροστά από την τηλεόραση, κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο.


Νέα νορβηγική έρευνα, που παρουσιάστηκε το Σάββατο στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας και στο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας, είναι η πρώτη που μελέτησε τις διακυμάνσεις της σωματικής άσκησης σε διάστημα 22 ετών και την επίδραση που έχει η άσκηση στην ανθρώπινη υγεία.

Όπως επισημαίνει η δρ Τριν Μόχολντ, του Πανεπιστήμιου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Τρόντχαϊμ, της Νορβηγίας, τα επιστημονικά συμπεράσματα αναδεικνύουν τα οφέλη της σωματικής άσκησης για την πρόληψη πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ή από καρδιαγγειακές νόσους και τονίζει ότι ακόμα και οι εχθροί της γυμναστικής πρέπει να αρχίσουν, απαραιτήτως, να αρχίσουν να γυμνάζονται. Η έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος 23.146 κάτοικοι της Νορβηγίας άνω των 20 ετών, κατέγραφε τα επίπεδα της σωματικής τους άσκησης κατά τις χρονικές περιόδους 1984-1986, 1995-1997 και 2006-2008. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το επίπεδο σωματικής άσκησης που ακολουθούσαν: στην πρώτη ομάδα κατατάχθηκαν οι μη δραστήριοι, δηλαδή αυτοί που δεν ασκούνταν καθόλου, στη δεύτερη ομάδα οι μέτρια δραστήριοι, οι οποίοι έκαναν λιγότερες από δύο ώρες σωματικής άσκησης την εβδομάδα), ενώ στην τρίτη ομάδα μετείχαν οι πολύ δραστήριοι (πάνω από 2 ώρες άσκησης σε εβδομαδιαία βάση).

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα για τους θανάτους έως το 2013, από τη βάση δεδομένων για τα αίτια θανάτου στη Νορβηγία, το Norwegian Cause of Death Registry.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι εκείνοι που δεν ασκούνταν σε όλο το διάστημα των 20 ετών διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτιολογία και ήταν 2,7 φορές πιθανότερο να πεθάνουν από καρδιαγγειακές νόσους. Εκείνοι που σε όλη τη διάρκεια της μελέτης ήταν μετρίως δραστήριοι διέτρεχαν 60% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου οποιασδήποτε αιτιολογίας και 90% αυξημένη πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους σε σχέση με εκείνους που ασκούνταν τακτικά. Ομως ακόμα και οι τεμπέληδες δεν πρέπει να απογοητεύονται, καθώς οι βλάβες που προκαλεί η καθιστική ζωή αποδεικνύεται ότι είναι αναστρέψιμες. Αυτοί που, ενώ δεν ασκούνταν στην αρχή της μελέτης, στη συνέχεια υιοθέτησαν κάποια μορφή δραστηριότητας απήλαυσαν τα προνόμια της γυμναστικής για την υγεία. Αντιθέτως, όσοι ασκούνταν στην αρχή αλλά διέκοψαν τη σωματική δραστηριότητα εμφάνιζαν τα ίδια επίπεδα κινδύνου με τους μη δραστήριους.

Η Μόχολντ τονίζει ότι υπάρχουν ξεκάθαρες προτάσεις σωματικής δραστηριότητας για τη βελτίωση της υγείας: 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης εβδομαδιαίως. Η ίδια εξηγεί ότι η διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης είναι πολύ σημαντική και ότι η άσκηση, ακόμα και σε επίπεδο μικρότερο του συνιστώμενου, μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?