Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η Σχέση Ανάμεσα στο Βάρος Γέννησης και τον Κίνδυνο στην Ενηλικίωση

23cbb4ec3681e4a65673d95e0874bdcd
Κοινοποίηση

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η Σχέση με το Βάρος Γέννησης και τη Σωματική Ανάπτυξη

Αυτή η αναθεώρηση προέρχεται από μια σημαντική συστηματική μελέτη και μετα-ανάλυση που περιλαμβάνει 37 δημοσιευμένες μελέτες, οι οποίες έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Προγράμματος Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund International). Η πρωτοποριακή αυτή έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Wageningen στην Ολλανδία.

Στην ερευνητική αυτή εργασία, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην ανάλυση των παραγόντων που σχετίζονται με το βάρος, το ύψος και το μέγεθος του σώματος κατά την πρώιμη ζωή, και πώς αυτοί οι παράγοντες ενδέχεται να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Αυτή είναι μία από τις πρώτες ανασκοπήσεις που εξετάζουν με συστηματικό τρόπο αυτές τις παραμέτρους.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διατροφής και Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο, Δρ. Dieuwertje Kok, ανέφερε σχετικά: «Ενώ η σύνδεση μεταξύ μεγεθών του σώματος στην ενηλικίωση και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου είναι ήδη γνωστή, η πιθανή επίδραση των μετρήσεων των χαρακτηριστικών του σώματος κατά την πρώιμη ζωή παραμένει λιγότερο κατανοητή». Αυτή η μελέτη καλύπτει αυτό το κενό γνώσης, ενισχύοντας την κατανόηση μας για το πώς τα χαρακτηριστικά της πρώιμης ζωής συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου στην ενήλικη ζωή.

Μία από τις καινοτομίες της ανασκόπησης είναι ότι τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν εξειδικευμένα από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Προγράμματος Ενημέρωσης για τον Καρκίνο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ του αυξημένου βάρους γέννησης και του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στην πρώιμη ζωή με τον καρκίνο του παχέος εντέρου στην ενήλικη ζωή.

Αναλυτικότερα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι:

  • Για τους νέους ηλικίας 18-25 ετών: Κάθε αύξηση 5 μονάδων στον ΔΜΣ συσχετίζεται με 12% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Για τους εφήβους ηλικίας 10-19 ετών: Κάθε τυπική απόκλιση ή αύξηση 5 μονάδων στον ΔΜΣ, συσχετίζεται με 5%–18% αυξημένο κίνδυνο.
  • Κάθε αύξηση 1 kg στο βάρος γέννησης: Συνδέεται με 9% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Για τα παιδιά ηλικίας 2-9 ετών: Κάθε τυπική απόκλιση στον ΔΜΣ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η Δρ. Helen Croker, Βοηθός Διευθυντής Έρευνας και Πολιτικής στο Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο, τόνισε: «Ο καρκίνος είναι μια σύνθετη ασθένεια που εξελίσσεται σε διάστημα αρκετών δεκαετιών. Κατανοώντας καλύτερα την πρώιμη προέλευσή του, μπορούμε να προχωρήσουμε σε πιο αποτελεσματικές προσπάθειες πρόληψης και να καλύψουμε κενά στην έρευνα». Τα ευρήματα της ανασκόπησης, δείχνουν ότι η αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος από την παιδική ηλικία έως τη νιότη, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν μέσω του Παγκόσμιου Προγράμματος Ενημέρωσης για τον Καρκίνο, και προσφέρουν πολύτιμη επιστημονική γνώση στην παγκόσμια κοινότητα για την πρόληψη του καρκίνου. Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για συνεχή μελέτη των παραγόντων κινδύνου και τη σημασία της διατήρησης υγειών σωματικών χαρακτηριστικών από την παιδική ηλικία.

Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Cancer, συμβάλλοντας στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ σωματικών παραμέτρων στη διάρκεια της ζωής και της ανάπτυξης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?