Η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή μπορεί να αποτελεί πρόκληση για πολλούς ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, που πάσχουν από κατάθλιψη.
Ηέρευνα δείχνει ότι σχεδόν το 83% των γυναικών και το 63% των ανδρών με κατάθλιψη βιώνουν κάποιου είδους σεξουαλική δυσλειτουργία κάποιου είδους, που κυμαίνεται από μειωμένη επιθυμία ή μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση μέχρι δυσκολία στην επίτευξη οργασμού.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που θα μπορούσε να συμβεί αυτό, οι οποίοι μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, λέει η ψυχίατρος Christina Lee και εξηγεί: «Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης σε δραστηριότητες που προηγουμένως απολαμβάνατε, καθώς και χαμηλή ενέργεια και κόπωση, γεγονός που μπορεί να κάνει το σεξ να μοιάζει εξαντλητικό αντί για συναρπαστικό».
Ένα άλλο κοινό καταθλιπτικό σύμπτωμα είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει κάποιους ανθρώπους να αισθάνονται ότι δεν είναι ελκυστικοί ή επιθυμητοί, λέει η αμερικανία ψυχίατρος Elspeth Ritchie. «Ίσως δεν θέλετε να κάνετε σεξ ή νομίζετε ότι κάποιος δεν θα θέλει να κάνει σεξ μαζί σας. Μπορεί να είναι μια καθοδική σπείρα», λέει χαρακτηριστικά η δρ. Ritchie.
Η κατάθλιψη θα μπορούσε επίσης να σας κάνει να κοιμάστε πολύ λίγο ή πολύ, ή να έχετε πολύ λίγη ή πολύ μεγάλη όρεξη, με αποτέλεσμα την αύξηση ή την απώλεια βάρους που μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που βλέπετε το σώμα σας, λέει ο ψυχίατρος Stephen Peterson και προσθέτει πως όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες να θέλετε να είστε οικείοι με τον άνθρωπό σας.
Ένα άλλο πιθανό εμπόδιο στο σεξ όταν έχετε κατάθλιψη είναι οι παρενέργειες που προκαλούν ορισμένα αντικαταθλιπτικά, καθώς μπορεί να αμβλύνουν τη σεξουαλική ορμή, να δυσχεραίνουν την επίτευξη οργασμού ή να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με την Mayo Clinic.
Τι συμβαίνει όταν η κατάθλιψη επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή;
Όποια κι αν είναι η ακριβής αιτία, μπορεί να αισθάνεστε οδυνηρή αν νιώθετε ότι η κατάθλιψή σας επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική σας ορμή ή τις επιδόσεις σας. Για αρχή, θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την αυτοεκτίμηση ή τα καταθλιπτικά συμπτώματα για μερικούς ανθρώπους, λέει η Ritchie.
Θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη σχέση κάποιου ανθρώπου με το άλλο του μισό. Εάν ο ένας σύντροφος ενδιαφέρεται σταθερά περισσότερο για το σεξ ή την οικειότητα από τον άλλον, αυτό μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε πληγωμένα συναισθήματα. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να εντείνει την κατάθλιψη, εξηγεί η Ritchie. «Έχω δει σχέσεις να επηρεάζονται από τέτοιου είδους ζητήματα, και αυτό που φαινόταν να ξεκινά ως σεξουαλικό ζήτημα μπορεί να επηρεάσει άλλες πτυχές της σχέσης, όπως ο ρομαντισμός, η φιλία και η διασκέδαση», επισημαίνει χαρακτηριστικά η ψυχίατρος.
Από την πλευρά του ο Δρ. Peterson προσθέτει: «Το να μην είναι σε θέση να έχει αυτή τη σχέση μπορεί να κάνει ειδικά κάποιον με κατάθλιψη να αισθάνεται ότι δεν ανταποκρίνεται στο δικό του μέρος της σχέσης και να αλλάξει τον τρόπο που αλληλεπιδρά με κάποιον που νοιάζεται».
Οι συμβουλές των ειδικών
Αν αισθάνεστε ότι η κατάθλιψή σας επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική σας διάθεση ή την απόδοσή σας, αυτές οι επτά συμβουλές των ειδικών θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν.
1. Ενημερώστε τον γιατρό σας για αυτό που βιώνετε: Μιλήστε στον θεραπευτή σας αν αισθάνεστε ότι η κατάθλιψη εμποδίζει τη σεξουαλική σας ορμή ή τις επιδόσεις σας, προτείνει η Lee. «Μπορεί να μη ρωτήσουν γι’ αυτό και μπορεί να είστε απρόθυμοι να το συζητήσετε, αλλά αν επηρεάζει τη σεξουαλική σας ζωή, τότε θα πρέπει να είστε ειλικρινείς με το γιατρό σας, ώστε να λάβετε βοήθεια και να κάνετε βελτιώσεις», λέει η Lee.
2. Να είστε ανοιχτοί και με τον σύντροφό σας: Μπορεί επίσης να βοηθήσει να μιλήσετε στον σύντροφό σας για το τι περνάτε και να τον βοηθήσετε να καταλάβει πώς η κατάθλιψη έχει επηρεάσει τη σεξουαλική σας ορμή, λέει η Ritchie. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τυχόν παρεξηγήσεις σχετικά με το γιατί έχει αλλάξει η σεξουαλική σας ορμή ή η απόδοσή σας.
3. Επιμείνετε στη θεραπευτική αγωγή: Εάν αισθάνεστε ότι η κατάθλιψή σας εμποδίζει τη σεξουαλική σας ορμή ή τις επιδόσεις σας, ένα από τα πρώτα βήματα για να νιώσετε ξανά ο εαυτός σας είναι να βεβαιωθείτε ότι η ρίζα του προβλήματος -η κατάθλιψη- αντιμετωπίζεται σωστά, λέει η Lee. «Η αντιμετώπιση μόνο των σεξουαλικών προβλημάτων, όπως με φάρμακα για τη βελτίωση της λίμπιντο, δεν θα σας πάει μακριά, διότι αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη, είναι απίθανο οι σεξουαλικές σχέσεις να είναι πολύ ικανοποιητικές και για τα δύο άτομα», εξηγεί η Lee.
Οι πιο κοινές και αποτελεσματικές θεραπείες για την κατάθλιψη είναι η ψυχοθεραπεία (γνωστή και ως «θεραπεία συζήτησης») και η στοχευμένη αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Είναι σημαντικό να είστε συνεπείς με τη θεραπεία σας και να μην παραλείπετε συνεδρίες θεραπείας ή δόσεις φαρμάκων, ακόμη και αν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων σας, σύμφωνα με την Mayo Clinic.
4. Εάν οι σεξουαλικές παρενέργειες δεν υποχωρούν, ζητήστε από το γιατρό σας να αλλάξει το αντικαταθλιπτικό σας: Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να έχουν σεξουαλικές παρενέργειες, οι οποίες πιθανόν να δυσκολέψουν ορισμένα άτομα με κατάθλιψη να κάνουν ικανοποιητικό σεξ. Για ορισμένους, αυτές οι παρενέργειες υποχωρούν λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη ενός αντικαταθλιπτικού, αφού ο οργανισμός τους προσαρμοστεί στο φάρμακο, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Ωστόσο, αν αυτές οι παρενέργειες παραμένουν και γίνονται υπερβολικές για να τις αντιμετωπίσετε, ζητήστε από το γιατρό σας να κάνει αλλαγές στο θεραπευτικό σας πλάνο. Ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει να αλλάξει τη δόση σας ή να σας αλλάξει σε άλλο αντικαταθλιπτικό που προκαλεί λιγότερες σεξουαλικές παρενέργειες. Ο γιατρός σας θα μπορούσε επίσης να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για να λαμβάνετε παράλληλα με τη θεραπεία της κατάθλιψης που συμβάλλει στη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας, λέει η Ritchie.
5. Δοκιμάστε τη θεραπεία ζευγαριών: Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αν αισθάνεστε ότι η κατάθλιψή σας επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική σας ζωή μακροπρόθεσμα, λέει η Peterson. «Η θεραπεία ζεύγους δίνει σε κάθε άτομο στη σχέση την ευκαιρία να πει πώς αισθάνεται για τον εαυτό του και το άλλο άτομο και να αναζητήσει επιλογές για τη βελτίωση της σεξουαλικής σχέσης», εξηγεί. «Είναι κρίσιμο όμως να είστε ειλικρινείς αν το ένα ή και τα δύο μέλη του ζευγαριού έχουν κατάθλιψη και να το πείτε στον θεραπευτή, ώστε να μπορέσει να κατανοήσει τη δυναμική της σχέσης και να κάνει χρήσιμες προτάσεις». Ένας θεραπευτής ζευγαριών μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι είναι αυτό που προκαλεί το πρόβλημα, είτε πρόκειται για την αντικαταθλιπτική σας φαρμακευτική αγωγή είτε για κάτι άλλο. «Μπορεί να αισθάνεστε καταβεβλημένοι από την κατάθλιψη, γεγονός που σας δυσκολεύει να εστιάσετε στη χαρά και την ευχαρίστηση για τον εαυτό σας», προσθέτει η Peterson. «Το να το συζητήσετε μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμο».
6. Μην αναγκάζετε τον εαυτό σας να κάνει σεξ αν δεν έχετε όρεξη γι’ αυτό: Αν απλά δεν έχετε όρεξη για σεξ αυτή τη στιγμή, μην πιέζετε τον εαυτό σας να το κάνει, λέει η Ritchie. Θα υπάρξουν μέρες που η κατάθλιψη θα σας κάνει να μην έχετε όρεξη για σεξ – και αυτό είναι απολύτως εντάξει, προσθέτει.
7. Αλλά όταν είστε έτοιμοι, ξεκινήστε από τα… μικρά: Αν και όταν νιώσετε έτοιμοι για σεξ, δοκιμάστε να ξεκινήσετε από μικρά και αργά. Υπάρχει μια σειρά από πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε και που μπορούν να βοηθήσουν την οικειότητα, λέει η Peterson. Για παράδειγμα, εσείς και ο σύντροφός σας θα μπορούσατε να ξεκινήσετε απλά αγκαλιάζοντας και αγκαλιάζοντας, ίσως μπροστά σε μια ρομαντική ταινία, λέει η Ritchie. Ή θα μπορούσατε να διευκολύνετε τον εαυτό σας στο σεξ ξανά με προκαταρκτικά ή άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να κάνετε το σεξ πιο ευχάριστο για εσάς, όπως λιπαντικό ή δονητή, προσθέτει η Ritchie.