ΚΕΘΕΑ: Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στη δημιουργία Οργανισμού Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων

Teenager Addicted 610005398
Κοινοποίηση

Ένας εθνικός οργανισμός και μάλιστα με τη μορφή ΝΠΙΔ, σημαίνει κατάργηση του συνόλου των υφιστάμενων Οργανισμών και Μονάδων, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ

Έντονο προβληματισμό σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) που ακολούθησε εξαγγελία περί δημιουργίας Εθνικού Δικτύου για την Αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, εκφράζουν οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ.

«Ένας εθνικός οργανισμός και μάλιστα με τη μορφή ΝΠΙΔ, σημαίνει κατάργηση του συνόλου των υφιστάμενων Οργανισμών και Μονάδων, και συγχώνευση των ΝΠΙΔ του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ, των προγραμμάτων ΔΔ που λειτουργούν στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία όπως το 18 Άνω, η Αργώ, ο Ιανός και των Κέντρων Πρόληψης που λειτουργούν με τη μορφή ΑΜΚΕ σε ένα φορέα με το προσωπικό τους», σημειώνουν και προσθέτουν:

«Η επιχειρούμενη συγχώνευση πολύ φοβόμαστε ότι θα επιφέρει τη διάλυση του πεδίου των εξαρτήσεων στη χώρα και του επιστημονικού και θεραπευτικού πλουραλισμού με τον οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί, παρά τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει. Τα, υπαρκτά, ζητήματα εθνικού σχεδιασμού και συντονισμού των δράσεων των φορέων δεν προκύπτουν από τη λειτουργία τους. Αποτελούν κυβερνητική ευθύνη και αρμοδιότητα και δεν μπορούν να λυθούν με την ομογενοποίηση δια της γραφειοκρατίας των επιστημονικών μεθόδων και δράσεων, αντί για την αναγκαία δικτύωση».

Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ κατηγορούν το Υπουργείο Υγείας ότι δεν έγινε οποιοσδήποτε διάλογος με τους οργανισμούς για τις εξαρτήσεις. «Το μόνο που έχουμε μπροστά μας είναι μια γιγαντιαία διοικητική προσπάθεια επίλυσης ζητημάτων πολιτικής δημόσιας υγείας, αλλά δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι αυτά τα προβλήματα και ποιο είναι το προσδοκώμενο αποτέλεσμα από την επιχειρούμενη διάλυση και ανασύσταση των πάντων.

Στο ΚΕΘΕΑ βιώσαμε τραυματικά τη διάλυση της οργανικής σύνδεσης της διοικητικής δομής με το θεραπευτικό μοντέλο (αυτοδιοίκητο/συμμετοχικότητα/συλλογική λειτουργία) τόσο με την ΠΝΠ του 2019 όσο και με την προσπάθεια εφαρμογής μιας γραφειοκρατικής μετάλλαξης από τη νέα διορισμένη διοίκηση. Φοβούμαστε ότι κάτι τέτοιο επιχειρείται σήμερα για όλους, με έναν διαφαινόμενο υδροκέφαλο και συγκεντρωτικό οργανισμό, σε βάρος της διασύνδεσης με τις τοπικές κοινωνίες και του επιστημονικού και θεραπευτικού πλουραλισμού», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?