Το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να φανεί το αποτύπωμα της επιστροφής δεκάδων χιλιάδων μαθητών στις σχολικές αίθουσες και του ιικού φορτίου που θα «κουβαλούν» εν συνεχεία στο περιβάλλον τους
Γρίπη τύπου Α, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και κορωνοϊός παραμένουν και μεθεορτίως στο επιδημιολογικό προσκήνιο, συνεχίζοντας να κυκλοφορούν και να προκαλούν ιώσεις στον πληθυσμό με διαφορετική ένταση και συχνότητα όμως ανάλογα με την ομάδα που βρίσκουν πιο ευάλωτη κάθε φορά. Έτσι, η γρίπη αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε δυναμική αύξηση «προτιμώντας», σύμφωνα με τους ειδικούς, περισσότερο τα παιδιά και τους εφήβους, ενώ η λοίμωξη covid που προκαλεί ο κορωνοϊός πλήττει ενήλικα άτομα και κυρίως τους ηλικιωμένους. Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) βρίσκεται επίσης σε άνοδο σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία του «δίνοντας κρούσματα» και σε παιδιά και σε ηλικιωμένους.
Οι συναντήσεις και ο συγχρωτισμός των εορταστικών ημερών δημιούργησαν μια δυνατή αλυσίδα μετάδοσης ιών η οποία δεν θα σπάσει εύκολα μετά και το άνοιγμα των σχολείων. Μάλιστα, το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να φανεί περαιτέρω το αποτύπωμα της επιστροφής δεκάδων χιλιάδων μαθητών στις σχολικές αίθουσες και του ιικού φορτίου που θα «κουβαλούν» εν συνεχεία στο περιβάλλον τους. Ο εμβολιασμός των ευπαθών και των ηλικιωμένων αποτελεί, ακόμη και τώρα, μια σημαντική κίνηση για την προστασία τους έναντι της σοβαρής νόσησης από covid και από γρίπη όπως και από τις επιπλοκές τους.
«Το κύμα κορωνοϊού πλησιάζει στο peak του. Ενώ το κύμα της εποχικής γρίπης μετρά μόλις τρεις εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα covid θα σταθεροποιηθούν και θα αρχίσουν να μειώνονται τις επόμενες εβδομάδες, ενώ τα περιστατικά γρίπης θα αυξάνονται τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου» αναφέρει ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, κ. Δημήτρης Παρασκευής. Σε ό,τι αφορά τους νοσηλευόμενους λόγω κορωνοϊού, ανέρχονται σε περίπου 1.600 στα νοσοκομεία της χώρας, παραμένοντας σε σταθερό επίπεδο τις τελευταίες ημέρες, ένδειξη για την τάση κορύφωσης του κύματος. Ο καθηγητής επισημαίνει τα δύο προβλήματα της εφετινής περιόδου: «αφενός ένα υποτονικό ανοσοποιητικό, που ξέχασε λόγω της πανδημίας και των lockdown να αντιδρά άμεσα, αφετέρου το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού σε όσους έπρεπε να εμβολιαστούν». Ενδεικτικά, για τη γρίπη έχουν εμβολιαστεί περίπου το 57% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων, ενώ για τον κορωνοϊό οι ευπαθείς άνω των 65 χρόνων που εμβολιάστηκαν δεν ξεπερνούν τους 180.000.
Η γρίπη αρχίζει να καταλαμβάνει πολύ χώρο πλέον, ιδίως στις παιδικές ιώσεις. «Αυτό που βλέπουμε είναι πως στα περιστατικά κορωνοϊού η μετάδοση ξεκίνησε από τους μεγάλους στα παιδιά, ενώ στη γρίπη γίνεται το αντίστροφο, από τα παιδιά ο ιός μεταδίδεται στους μεγάλους» λέει ο παιδίατρος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας. Το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1) είναι αυτό που κυριαρχεί, με τον ειδικό ωστόσο να επισημαίνει πως το εφετινό πρόσωπο της γρίπης είναι πιο ήπιο σε σχέση με εκείνο της περσινής χρονιάς και γενικά της γρίπης όπως τη γνωρίζαμε. «Η λοίμωξη covid είναι μια ήπια νόσος του αναπνευστικού στα παιδιά. Αλλά εφέτος ήπια είναι η εικόνα και στα κρούσματα γρίπης, με πυρετό έως και 39, όχι υψηλότερο, για 3-4 ημέρες, και με λιγότερες επιπλοκές γενικότερα. Λίγα παιδιά νοσηλεύονται με βαριές ωτίτιδες ή πνευμονία» σημειώνει ο κ. Νταλούκας.
Εκτός από τη γρίπη, ο ιός RSV καθώς και ο στρεπτόκοκκος συμπληρώνουν το κοκτέιλ των ιών στα παιδιά – αν και ο στρεπτόκοκκος βρίσκεται σε αποδρομή, έχοντας μεγαλύτερη κυκλοφορία κυρίως το δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου. Ο συνδυασμός RSV και στρεπτόκοκκου αποδείχθηκε φονικός για το ηλικίας 4,5 χρόνων παιδί από τη Θάσο που κατέληξε χθες έπειτα από σύντομη νοσηλεία στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ένα ακόμη παιδί, ηλικίας 8 χρόνων, είχε καταλήξει έπειτα από σύντομη νοσηλεία στο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» έχοντας βρεθεί και αυτό θετικό στον στρεπτόκοκκο. Ήταν το όγδοο θύμα της λοίμωξης από στρεπτόκοκκου στη χώρα μας για το 2023.
Οι ιώσεις στον παιδικό πληθυσμό κρατούν σε εγρήγορση τους γονείς όπως και τους γιατρούς από το φθινόπωρο. Ωστόσο, το ξέσπασμα των ιώσεων, με κυρίαρχη τη γρίπη, κατά τη διάρκεια των γιορτών «σήκωσε» ένα μεγάλο κύμα μικρών ασθενών προς τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Στην Αττική που βρίσκονται τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία εκατοντάδες παιδιά τόσο από το λεκανοπέδιο όσο και από όμορες περιοχές κατά τις εφημερίες αναζητούσαν ιατρική εξέταση. Το γεγονός ότι πολλοί ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι είχαν τα ιατρεία τους κλειστά στις γιορτές, μετέφερε όλη την πίεση στα νοσοκομεία. Παράλληλα, ανέδειξε με δραματικό τρόπο την έλλειψη δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην Αττική, όπως συμβαίνει δυστυχώς σε όλη την επικράτεια.
Είναι ενδεικτικό ότι από τον όγκο των περιστατικών που καταγράφονταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα Παίδων για μόλις το 10% ή και λιγότερο κρίνονταν αναγκαία η εισαγωγή και η νοσηλεία. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι μικροί ασθενείς χρειάζονταν ιατρική εξέταση και οδηγίες. Μάλιστα, στο «Αγία Σοφία», στο μεγαλύτερο νοσοκομείο Παίδων λίγο πριν από την εκπνοή του 2023 καταγράφηκε ρεκόρ προσέλευσης ασθενών: 800 παιδιά εξετάστηκαν στη διάρκεια της εφημερίας την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου. Ο υψηλός αριθμός προσελεύσεων συνεχίστηκε μέχρι την Πρωτοχρονιά, οπότε και επέστρεψαν οι περισσότεροι ιδιώτες παιδίατροι αποσυμφορώντας τα εφημερεύοντα Παίδων. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, πάντως, κατά τη 48ωρη εφημερία του το «Αγία Σοφία» δέχθηκε περίπου 900 παιδιά, αριθμός αισθητά μειωμένος σε σχέση με άλλες εφημερίες.
ΠΗΓΗ: ygeiamou