Κρυολόγημα: Επιτρέπεται η άσκηση όταν η μύτη τρέχει;

8e0682 291d979193ed4d4fbfebd8976bd584a2~mv2
Κοινοποίηση

Αρκεί ένα μικρό κρυολόγημα ή συνάχι για να μας κρατήσει μακριά από τις προπονήσεις; Αν και σίγουρα η σοβαρότητα δεν είναι η ίδια, υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες η άθληση δεν είναι απαγορευτική. Κάποια ήπια κίνηση μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ανάλογα με το πόσο άρρωστοι είστε, λέει η ιατρός δρ. Navya Mysore.

Ωστόσο, υπάρχει μια «λεπτή ισορροπία μεταξύ της ικανότητάς σας να ασκείστε σωματική δραστηριότητα και της ικανότητας του ανοσοποιητικού σας συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις» επισημαίνει ο Δρ Michael Jonesco, ιατρός αθλητιατρικής στο The Ohio State University Wexner Medical Center. Όπως εξηγεί, αν και τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος διαφέρουν ως προς τη σοβαρότητα, το σώμα σας προσπαθεί να το καταπολεμήσει, με αποτέλεσμα να αισθανθείτε γρηγορότερα εξαντλημένοι σε μια προπόνηση όσο είστε άρρωστοι.

Ο κανόνας του λαιμού

Ο χρυσός κανόνας είναι να κρατήσετε μια ισορροπία χωρίς να το παρακάνετε, ανάλογα και με τα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν. Η ελαφριά άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος με την πάροδο του χρόνου, αλλά δεν υπάρχει καμία έρευνα που να αναφέρει ότι η άσκηση ενώ έχετε κρυολόγημα μειώνει πραγματικά τη διάρκεια του κρυολογήματος.

Υπό αυτό το πρίσμα, η αθλητίατρος Δρ, Jessalynn Adam προτείνει να εφαρμόσετε τον «κανόνα του λαιμού»: ασκηθείτε μόνο σε περίπτωση που τα συμπτώματα του κρυολογήματος περιορίζονται στην περιοχή του κεφαλιού, όπως καταρροή, ρινική συμφόρηση και πονόλαιμος. Αντίθετα, προτιμήστε το κρεβάτι σας και την ξεκούραση σε περίπτωση που εμφανίζετε οποιοδήποτε σύμπτωμα κάτω από την περιοχή του λαιμού, όπως βήχα, δύσπνοια, πόνους στο σώμα και πυρετό. Σε περίπτωση μάλιστα πυρετού, είναι προτιμότερο να κάνετε ένα διάλειμμα, διότι αποτελεί σημάδι ότι το σώμα προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια απειλή.

Ποιες ασκήσεις να προτιμήσετε

Κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος, το σώμα είναι ήδη καταπονημένο καταβάλλοντας προσπάθεια να καταπολεμήσει τη μολυσματική ασθένεια. Γι’ αυτό, φροντίστε να αποφύγετε την έντονη άσκηση, όπως το γρήγορο τρέξιμο, αλλά και την προπόνηση ενδυνάμωσης με βάρη, επειδή πιθανότατα θα αισθάνεστε ήδη κουρασμένοι. Η καλύτερη επιλογή άσκησης είναι να βγείτε για περπάτημα ή για ένα ελαφρύ jogging, το ποδήλατο, το ελλειπτικό ή μια ελαφριά προπόνηση αντιστάσεων.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?