Λίστες αναμονής πολλών μηνών για χιλιάδες καρκινοπαθείς στη χώρα

Shutterstock 224458150
Κοινοποίηση

Οι ογκολογικοί ασθενείς ταλαιπωρούνται κάθε μέρα καθώς οι λίστες αναμονής αυξάνονται με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, για μία μαστογραφία μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 4 μήνες αναμονής ενώ οι χρόνοι των αποτελεσμάτων από τις βιοψίες είναι μεγάλοι με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έναρξη της θεραπείας τους.

Το πρόβλημα έχει να κάνει με την έλλειψη προσωπικού αλλά και με τα περιστατικά που προέκυψαν λόγω του covid. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι καρκινοπαθές να ξεκινούν την θεραπεία τους αφού έχει γίνει μετάσταση.

«Δεν υπάρχουν μηχανήματα για ακτινοθεραπεία»

Ο Γιώργος Πισσάκας, διευθυντής Συντονιστής Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την πορεία που πρέπει να κάνει κάποιος καρκινοπαθής, από τις εξετάσεις έως τη θεραπεία, αλλά και το πού θα αντιμετωπίσει ελλείψεις με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη αναμονή στις εξετάσεις του.

Το πρόβλημα είναι η ακτινοθεραπεία

«Εάν θέλουμε να παρακολουθήσουμε την πορεία ενός ανθρώπου που ταλαιπωρείται με καρκίνο, θα δούμε τις διαγνωστικές εξετάσεις. Στο δημόσιο, οι μαστογραφίες για παράδειγμα, μπορεί να φτάσει τους 5 μήνες. Επειδή καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, δεν είναι μεγάλο το κόστος στα ιδιωτικά νοσοκομεία(σ.σ αναμονή). Το πρόβλημα είναι με τη μαγνητική γιατί έχει μεγάλη αναμονή. Το επόμενο βήμα είναι να βρεις χειρουργείο όπου η αναμονή είναι μεγάλη στην ιστολογική, η οποία θα καθορίσει τί θεραπεία θα κάνει. Η ιστολογική είναι η βιοψία. Οι συμπληρωματικές είναι η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Για τη χημειοθεραπεία η αναμονή δεν είναι μεγάλη. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ακτινοθεραπεία, καθώς στο δημόσιο δεν έχουμε πολλά μηχανήματα. Αυτή την ανάγκη την έχει διαπιστώσει ο ΕΟΠΠΥ, είπε πως για κάποιες ειδικές θεραπείας –ακριβές- μπορείς να πας και στο ιδιωτικό και να μην πληρώσεις τίποτα και για τις απλές έχεις να αντιμετωπίσεις την αναμονή γιατί στο ιδιωτικό θα σου ζητήσουν τη νόμιμη αμοιβή του γιατρού αλλά και κάτι παραπάνω».

«Το ιδιωτικό τούς ζητάει έως 5.000 ευρώ»

Ο κ. Πισσάκας προχώρησε στη συνέχεια σε μία καταγγελία.

«Ο ΕΟΠΠΥ από το 2012 και στη συνέχεια καλύπτει όλες τις ακτινοθεραπείες, άρα ο ασθενής και να πάει στο ιδιωτικό δεν πληρώνει τίποτα. Παρ’όλα αυτά το ιδιωτικό με κάποιους τρόπους τους ζητάει 3.000 – 5.000 ευρώ. Πριν από δύο χρόνια η ΕΛΛΟΚ(σ.σ. Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου), με υπογραφές του τότε πρύτανη και όλων των προέδρων των επιστημονικών εταιρειών έγινε επίσημη καταγγελία στο υπουργείο. Αφορά όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία».

Ενώ για τις αναμονές στην επαρχία, είπε:

«Για την  ακτινοθεραπεία δεν μπορούν υπάρχουν ακτινολογικά κέντρα σε όλη τη περιφέρεια. Αυτό που είχα κάνει ως πρόεδρος της εταιρίας είναι πως είχα προτείνει να υπάρχει σε απόσταση 100 χλμ. μία ακτινοθεραπευτική. Το κενό που υπάρχει ήταν σε Αλεξανδρούπολη και το επόμενο θα στη Λαμία. Στη Λαμία θα γίνει καθώς έχει μπει στο ταμείο Ανάκαμψης. Υστερεί η Πελοπόννησος καθώς έχει μόνο στην Πάτρα».

ΠΗΓΗ: in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?