Μάνγκο: Το φρούτο-ασπίδα για την καρδιοαγγειακή υγεία των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών

F38d126c92c73180b8f066a3cf89d3a1
Κοινοποίηση

Μετεμμηνόπαυση και Υγεία της Καρδιάς: Ο Ρόλος του Μάνγκο

Η μετεμμηνόπαυση είναι η περίοδος κατά την οποία οι γυναίκες εξέρχονται από την εμμηνόπαυση και δεν παρατηρούν εμμηνορρυσία για τουλάχιστον 12 συνεχείς μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στην υγεία τους. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει αυξημένο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως οστεοπόρωση, παχυσαρκία, κατάθλιψη, μεταβολικό σύνδρομο και καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Ο Robert M. Hackman, διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, σημειώνει ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι μια από τις λιγότερο μελετημένες πληθυσμιακές ομάδες. «Αυτή η σημαντική ορμονική αλλαγή επηρεάζει σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού και καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, οι γυναίκες εμφανίζουν σημαντικές αλλαγές στην καρδιοαγγειακή και μεταβολική τους υγεία, όπως υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης», εξηγεί.

Οι Θρεπτικές Ιδιότητες του Μάνγκο

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση δύο μερίδων μάνγκο καθημερινά υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς μετά την εμμηνόπαυση, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση μάνγκο προκάλεσε λιγότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, το οποίο μειωνόταν γρηγορότερα λίγες ώρες μετά την κατανάλωση, σε σύγκριση με την κατανάλωση λευκού ψωμιού.

Στη μελέτη συμμετείχαν 24 υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες ηλικίας 50 έως 70 ετών, οι οποίες κατανάλωναν περίπου 1,5 φλιτζάνι μάνγκο καθημερινά για δύο εβδομάδες. Οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή τους πίεση, τη χοληστερόλη και άλλους δείκτες υγείας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

«Επιλέξαμε το μάνγκο, καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιοδραστικές ουσίες που προάγουν την υγεία της καρδιάς», δήλωσε η διατροφολόγος Roberta Holt. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει θετική επίδραση της κατανάλωσης μάνγκο στην αρτηριακή πίεση και τη διαχείριση των λιπιδίων, εστιάζοντας έτσι στην ανάγκη για μια δραστική προσέγγιση όσον αφορά την υγεία των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι, μόνο δύο ώρες μετά την κατανάλωση μάνγκο, οι γυναίκες παρουσίασαν μείωση περίπου 6 mmHG στη συστολική αρτηριακή πίεση και 2,3 mmHG στη μέση αρτηριακή πίεση. «Αυτοί οι δείκτες είναι κρίσιμοι για την κατανόηση του πόσο σκληρά εργάζεται η καρδιά για να κυκλοφορήσει το αίμα», ανέφερε ο Hackman. Ακόμη και μικρές μειώσεις μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων με την πάροδο του χρόνου.

Μάνγκο και Έλεγχος Σακχάρου στο Αίμα

Περαιτέρω έρευνες με έξι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έδειξαν ότι η κατανάλωση 1,5 φλιτζανιού μάνγκο οδήγησε σε μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με το λευκό ψωμί. Η ανταγωνιστική αύξηση της ινσουλίνης ήταν ακόμη πιο προφανής, καθώς τα επίπεδα μειώθηκαν γρήγορα μετά την κατανάλωση μάνγκο, ενώ παρέμειναν υψηλά για δύο ώρες μετά την κατανάλωση λευκού ψωμιού.

Αυτή η παρατήρηση υπογραμμίζει ότι οι υδατάνθρακες δεν έχουν την ίδια επίδραση στον οργανισμό. Παρόλο που και οι δύο τροφές περιέχουν υδατάνθρακες, το μάνγκο συμβάλλει σε μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και επανέρχεται γρηγορότερα στα φυσιολογικά επίπεδα. Αυτή η μείωση στις απότομες αυξήσεις του σακχάρου μπορεί να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας στη μείωση του κινδύνου ινσουλινοαντίστασης και άλλων μεταβολικών προβλημάτων με την πάροδο του χρόνου. Το μάνγκο, με τις φυσικές του ίνες και τις βιοδραστικές ενώσεις, μπορεί να είναι μια πολύτιμη επιλογή για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?