Μεγάλη αύξηση COVID-19 και γρίπης: Ανησυχία επιστημόνων για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

αρχείο λήψης 2023 12 15t152649.311
Κοινοποίηση

Προειδοποιήσεις επιστημόνων για περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων covid-19 και γρίπης και πίεση στο σύστημα υγείας. «Προστατευθείτε, σπεύστε να εμβολιαστείτε», προτρέπουν του πολίτες.
Με την πτώση της θερμοκρασίας τα κρούσματα covid-19, γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού – RSV, στην κοινότητα εκτοξεύθηκαν. Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων λόγων των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου οι κοινωνικές συνευρέσεις σε κλειστούς χώρους πολλαπλασιάζονται.

Από την άλλη τα ποσοστά εμβολιασμού για covid-19 και γρίπη παραμένουν χαμηλά και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ειδικά για τις ευάλωτες πληθυσμού, τονίζοντας ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.

Όπως αναφέρουν ειδικοί στο oloygeia.gr αναμένεται περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων και αύξηση νοσηλειών και προτρέπουν τους πολίτες να προστατευθούν. Εκμεταλλευθείτε το βασικό «όπλο» που έχουμε έναντι της λοίμωξης covid-19 και της γρίπης συμβουλεύουν τους πολίτες, οι οποίοι όμως δεν δείχνουν να πείθονται, καθώς τα ποσοστά δεν έχουν δημιουργήσει δίχτυ ασφαλείας.

Αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών
Την τελευταία εβδομάδα έχουμε μπει σε φάση αυξημένης μολυσματικότητας των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Στα νοσοκομεία αυξάνονται οι νοσηλείες σε απλές κλίνες για covid-19, αλλά και στις ΜΕΘ, ενώ άνοδος καταγράφεται και στα εμπύρετα περιστατικά και στις υπόλοιπες ιώσεις.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται και στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ όπου καταγράφεται μεγάλη διασπορά στην κοινότητα του SARS-CoV-2, των ιών της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού-RSV

Ειδικότερα για την covid-19, όλοι οι δείκτες παρουσιάζουν αύξηση.

Οι νοσηλείες σε απλές κλίνες σε μια εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 38%, δηλαδή 1.176 ασθενείς εισήχθησαν σε νοσοκομείο. Επίσης 26 ασθενείς χρειάσθηκαν διασωλήνωση και συνολικά ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 59.

Αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των θανάτων. Καταγράφηκαν 48 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 82,5 έτη (εύρος 58-99 έτη). Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 44 θάνατοι.

Αυξήθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα
Τα επίπεδα της covid-19 στα λύματα, ένας σημαντικός δείκτης διασποράς του ιού, δείχνουν αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε επτά από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στα Χανιά (+111%), στην Αλεξανδρούπολη (+58%), στο Βόλο (+52%), στην Αττική (+48%) και στη Λάρισα (+36%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στην Ξάνθη (+19%) και στη Θεσσαλονίκη (+13%).

Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης και RSV
Αυξημένα ποσοστό θετικότητας για ιούς γρίπης και RSV καταγράφηκε επίσης στην τελευταία εβδομάδα. Επίσης οι επισκέψεις σε γιατρούς με συμπτώματα κρυολογήματος, βήχα, πονόλαιμο , πυρετό είναι αυξημένες.

Ειδικότερα, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του ορίου του 10% που αποτελεί ενδεικτικό εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 4 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Από την αρχή επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 14 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 4 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Σύμφωνα με στοιχεία από 7 ιδιωτικά νοσοκομεία, επί συνόλου 97 δειγμάτων που εξετάστηκαν για ιούς γρίπης και ιό RSV, 5 (5%) ήταν θετικά για ιούς γρίπης, ενώ 16 (18%) ήταν θετικά για RSV. Επί συνόλου 97 δειγμάτων που εξετάστηκαν για αδενοϊό και ρινοϊό/εντεροϊό, 7 (7%) ήταν θετικά για αδενοϊό και 27 (28%) για ρινοϊό/εντεροϊό, αντίστοιχα.

Ανησυχητικά χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού
Σε Ευρώπη και ΗΠΑ τα ποσοστά εμβολιασμού έναντι της γρίπης και της Covid-19, κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Περίπου 20.000 εμβολιασμοί γίνονται σε εβδομαδιαία βάση.

Με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer XBB έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 125.000 επαναληπτικοί εμβολιασμοί και έχουν προγραμματιστεί περίπου 23.000 ραντεβού.

Χαμηλά κινούνται και τα ποσοστά του αντιγριπικού εμβολιασμού. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 2,5 εκ. εμβολιασμοί.

Μέτρα προστασίας
Εκτός από τα εμβόλια, οι ειδικοί προτρέπουν τους ανθρώπους να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, ειδικά οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Υπενθυμίζουν την αποφυγή ανθρώπων που εμφανίζουν συμπτώματα, το πλύσιμο των χεριών και τη χρήση μάσκας όπου κρίνεται απαραίτητο.

Σε περίπτωση που εμφανίσετε συμπτώματα, μείνετε σπίτι για να μην μεταδώσετε μικρόβια σε άλλους.

ΠΗΓΗ:https://www.oloygeia.gr/health/megali-ayxisi-covid-19-gripis-anisychia/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?