Μύλος με τα χειρουργεία στα Παίδων – Ποιοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις και ποιοι τηρούν στάση αναμονής

Heirourgeia 1
Κοινοποίηση

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χθες οι αναισθησιολόγοι του «Αγλαΐα Κυριακού» και προχωρούν σε περαιτέρω κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις

Πρόθεση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων έχουν οι αναισθησιολόγοι του Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», μετά την απόρριψη από τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος της απόφασης αναστολής των τακτικών χειρουργείων, αρχής γενομένης από χθες, 27/5.

Τόσο το «Αγλαΐα Κυριακού» όσο και το Παίδων «Η Αγία Σοφία» έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας τις τελευταίες ημέρες, λόγω των αποφάσεων των γιατρών να σταματήσουν τη διενέργεια προγραμματισμένων – και όχι έκτακτων – χειρουργείων, διαμαρτυρόμενοι για σοβαρές ελλείψεις αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτών χειρουργείων.

Πρώτα οι γιατροί του χειρουργικού τομέα του Παίδων «Αγία Σοφία» ανακοίνωσαν ότι σταματούν τα τακτικά χειρουργεία από την 1η Ιουνίου. Ωστόσο, πήραν πίσω προσωρινά την απόφασή τους μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν από τη διοίκηση του παιδιατρικού νοσοκομείου. Σύμφωνα με αυτές, προχωρούν άμεσα οι δύο προσλήψεις αναισθησιολόγων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην προκήρυξη (δύο θέσεις κατέστησαν άγονες). Επίσης, υπήρξε δέσμευση για άμεση επαναπροκήρυξη των άλλων δύο θέσεων, καθώς και διακοπή των μετακινήσεων γιατρών από το «Αγία Σοφία» στο «Αγλαΐα Κυριακού». Με αυτά τα δεδομένα, οι γιατροί του «Αγία Σοφία» διατηρούν στάση αναμονής και δεν προχωρούν ακόμη σε διακοπή των χειρουργείων.

Στον αντίποδα, ο αναισθησιολογικός τομέας του Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» ήταν αποφασισμένος να σταματήσει τα τακτικά χειρουργεία από τις 27 Μαΐου. Την περασμένη Παρασκευή, όμως, η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος έλαβε την απόφαση ότι το πρόγραμμα των χειρουργείων συνεχίζεται κανονικά.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Ν.Π.Α. «Π. & Α. Κυριακού» συνελθόν σήμερα 24.05.2024 και ώρα 12:00 σε Έκτακτη Συνεδρίαση με θέμα : «Ενημέρωση και λήψη απόφασης σχετικά με την αναστολή των τακτικών χειρουργείων του Νοσοκομείου» και, αφού έλαβε υπόψιν του την κατηγορηματική διαβεβαίωση τόσο της Διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας, όσο και του Διευθυντή Χειρουργικού Τομέα, ότι με το υπάρχον προσωπικό δεν τίθεται θέμα ασφαλείας και δύνανται να λειτουργούν καθημερινά οι τρεις χειρουργικές τράπεζες, ομόφωνα αποφάσισε τη μη αναστολή των τακτικών χειρουργικών περιστατικών, από Δευτέρα 27.05.2024», ανέφερε η ανακοίνωση του ΔΣ.

Οι αναισθησιολόγοι, κατόπιν της απόρριψης της κινητοποίησής τους προχώρησαν σε 7ωρη στάση εργασίας χθες, ενώ παρόμοια στάση εργασίας αναμένεται να γίνει και αύριο, Τετάρτη. Σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν έχουν λάβει καμία διαβεβαίωση που να λύνει άμεσα το πρόβλημα, με αποτέλεσμα «τον επόμενο ενάμιση μήνα να μην ξέρουμε πώς θα βγει το πρόγραμμα», όπως λένε.

Όπως έχουν πληροφορηθεί οι αναισθησιολόγοι του «Αγλαΐα Κυριακού», στις 30 Ιουνίου θα προσληφθεί η μία γιατρός που εκδήλωσε ενδιαφέρον (από τις τρεις θέσεις που προκηρύχθηκαν). Επίσης, αναμένεται η επαναπροκήρυξη των άλλων δύο θέσεων, χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον, καθώς και πότε θα τοποθετηθούν.

«Οι πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» μείωσαν τη δύναμη του αναισθησιολογικού τμήματος από 11 σε 7 αναισθησιολόγους, μια εξέλιξη για την οποία είχε προειδοποιηθεί η Διοίκηση ήδη από τον Ιούνιο του 2023. Το Παίδων «Αγία Σοφία» λειτουργεί τα τελευταία χρόνια με 12 αναισθησιολόγους, αντί για 17 όπως προβλέπεται από το οργανόγραμμά του. Να σημειωθεί ότι οι 3 τελευταίες προσλήψεις έγιναν και πάλι μετά από το κλείσιμο των τακτικών χειρουργείων, προκαλώντας έτσι την έκτακτη προκήρυξη θέσεων», ανέφεραν οι αναισθησιολόγοι των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων σε ανοιχτή επιστολή τους.

Πρόσθεσαν δε ότι τα Νοσοκομεία Παίδων σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της παιδιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα, εφημερεύοντας εκ περιτροπής μέρα παρά μέρα. «Οι αναισθησιολόγοι είμαστε επιφορτισμένοι όχι μόνο με τη διεκπεραίωση των χειρουργείων, αλλά και την καταστολή, προκειμένου να διεξαχθούν οι απαραίτητες διαγνωστικές πράξεις, αλλά και οι επώδυνες (πχ ογκολογικές) θεραπείες στους παιδιατρικούς ασθενείς».

ΠΗΓΗ: YGEIAMOU

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?