Νέα δεδομένα για την ανεξήγητη υπογονιμότητα

Istock 1201645611
Κοινοποίηση

Σύμφωνα με νέα έκθεση, που δημοσιεύθηκε στις αρχές τον 2023 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου το 17,5% του ενήλικου πληθυσμού – περίπου 1 στους 6 παγκοσμίως – αντιμετωπίζει υπογονιμότητα.

Το 20% των ζευγαριών με πρόβλημα υπογονιμότητας ανήκουν στην κατηγορία της ανεξήγητης υπογονιμότητας.

Τι είναι η ανεξήγητη υπογονιμότητα;

Η ανεξήγητη υπογονιμότητα είναι η αδυναμία σύλληψης ενός ζευγαριού εντός ενός έτους εφόσον έχει ελεγχθεί και υπάρχει

Πως αντιμετωπίζεται;

Πολλά από αυτά τα ζευγάρια μπορεί να συλλάβουν χωρίς θεραπεία στο δεύτερο ή τρίτο έτος. Βέβαια η αντιμετώπιση χωρίς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορεί να συστηθεί μόνο εάν η γυναίκα είναι ηλικίας κάτω των 28-30 ετών και έχει φυσιολογική ωοθηκική επάρκεια για την ηλικία της.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως διαγνωστικό όσο και ως θεραπευτικό εργαλείο σε ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμότητα. Τα ποσοστά εγκυμοσύνης με εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πολύ καλά, στο 40% ανά κύκλο θεραπείας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με σπερματέγχυση έχουν καλά αποτελέσματα (7% με 10% για κάθε κύκλο) όχι όμως όπως αυτά της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Υπάρχει όντως ανεξήγητη υπογονιμότητα;

Καθώς βελτιώνεται η γνώση των αιτιών της υπογονιμότητας, ο όρος ανεξήγητη υπογονιμότητα θα πρέπει είτε να προσαρμοστεί είτε να εγκαταλειφθεί επισημαίνει ο Dr Μαρινάκης.

Με πιο σε βάθος έρευνες, σχεδόν όλα τα ζευγάρια με υπογονιμότητα μπορούν να φτάσουν σε μία ή περισσότερες διαγνώσεις. Η υπογονιμότητα ενός ζευγαριού έχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να παραμείνει ανεξήγητη μόνο εάν οι έρευνες υπογονιμότητας είναι επιφανειακές.

Για παράδειγμα, τα υστεροσαλπιγγογραφήματα, βασισμένα μόνο στη βατότητα των σαλπίγγων (δηλαδή, τη διέλευση του σκιαγραφικού) παραβλέπουν σημαντικές παθολογίες των σαλπίγγων που σχετίζονται με τη στειρότητα.

Η ανοσολογική στειρότητα δεν ερευνάται σχεδόν ποτέ!

Η πρόωρη γήρανση των ωοθηκών συνήθως παραβλέπεται!

Επίσης, παθήσεις άμεσα συνδεδεμένες με την υπογονιμότητα όπως η ενδομητρίωση και αδενομύωση τις περισσότερες φορές κρύβονται μέσα στον όρο ανεξήγητη υπογονιμότητα.

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν τις λοιμώξεις και την ανώμαλη χλωρίδα του ενδομητρίου ως βασικές αιτίες αποτυχίας εμφύτευσης καλών εμβρύων κάτι που σε ελάχιστες περιπτώσεις έχει διερευνηθεί.

Αντιμετωπίζουμε θέμα υπογονιμότητας χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία. Τι πρέπει να κάνουμε;

Τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι υψηλά. Όμως χωρίς να έχει γίνει ένας πλήρης και ενδελεχής έλεγχος βασισμένος στα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα το αποτέλεμα μιας θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να μην είναι το αναμενόμενο. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον ειδικό γυναικολόγο Dr Μαρινάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?