Νέες Ιατρικές Προσεγγίσεις στην Αντιμετώπιση του Καρκίνου της Ουροδόχου Κύστης

C5e6bcf0b137ba190c8231bf52b18f84
Κοινοποίηση

Νεότερες Θεραπείες για τον Καρκίνο της Ουροδόχου Κύστης

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελεί ένα από τα πιο συχνά καρκινικά νεοπλάσματα με σημαντική επίδραση στη δημόσια υγεία. Επηρεάζει κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με πλειοψηφία στους άνδρες, ειδικά όταν υπάρχει παρατεταμένη έκθεση σε επικίνδυνες παρακάμπουσες όπως το κάπνισμα. Συνήθως, η νόσος διαγιγνώσκεται σε πρώιμο ή μη μυοδιηθητικό στάδιο, ωστόσο μπορεί να εξελιχθεί σε μυοδιηθητικό νεόπλασμα, ζητώντας ριζικότερη θεραπεία όπως η κυστεκτομή και πρόσθετη συστηματική θεραπεία. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι απαραίτητη για την επιτυχία της θεραπείας, καθώς η πρώιμη διάγνωση συχνά οδηγεί σε πιο αποτελεσματικές και πιθανά ιακές λύσεις.

Η Θεραπευτική Κλινική στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»

Ο μήνας Μάιος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Στην Θεραπευτική Κλινική του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», οι Ιατροί της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ συμμετέχουν ενεργά στην ενημέρωση του κοινού για τα αρχικά συμπτώματα της νόσου καθώς και για τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Στόχος τους είναι η βελτίωση της επιβίωσης και της ποιότητας ζωής των ασθενών. Οι ειδικοί γιατροί ενθαρρύνουν γιατρούς και ασθενείς να είναι σε διαρκή εγρήγορση για την πρώιμη αναγνώριση των συμπτωμάτων που μπορεί να σχετίζονται με την ασθένεια.

Η Θεραπευτική Κλινική είναι στην αιχμή της ιατρικής έρευνας και κλινικής πρακτικής, τονίζοντας ότι το ισχυρότερο όπλο είναι η πρόληψη και η άμεση αναγνώριση των συμπτωμάτων. Η αιματουρία, ακόμα και αν είναι παροδική και χωρίς άλλα συμπτώματα, θεωρείται σοβαρό σημάδι κινδύνου που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η διακοπή του καπνίσματος, ο τακτικός προληπτικός έλεγχος και η άμεση συμβουλή από ειδικό ιατρό είναι αυτά που ενδυναμώνουν την πρόληψη από τη σοβαρή αυτή νόσο.

Το Σύμπτωμα που Χτυπάει «Καμπανάκι»

Ένα χαρακτηριστικό αρχικό σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι η ανώδυνη αιματουρία, δηλαδή η παρουσία αίματος στα ούρα χωρίς συνοδευτικούς πόνους. Αυτό το σύμπτωμα απαιτεί άμεση διερεύνηση και οι ασθενείς θα πρέπει να αναζητούν συμβουλές από ουρολόγο. Η διάγνωση περιλαμβάνει μια σειρά εξετάσεων, όπως η γενική ούρων, η κυστεοσκόπηση και απεικονιστικές μέθοδοι όπως το υπερηχογράφημα ή η αξονική τομογραφία.

Στο επίπεδο της πρόληψης, δεν υπάρχει συγκεκριμένος προσυμπτωματικός έλεγχος που να συστήνεται. Ωστόσο, η αποφυγή γνωστών παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η έκθεση σε χημικές ουσίες, είναι κρίσιμη. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε βιομηχανίες που χρησιμοποιούν επικίνδυνες ουσίες ή εκτίθενται σε ακτινοβολία στην περιοχή της πυέλου θεωρούνται υψηλού κινδύνου και χρειάζονται τακτική παρακολούθηση από γιατρούς.

Νεότερες Θεραπείες

Τα τελευταία χρόνια, οι εξελίξεις στην επιστημονική έρευνα έχουν επηρεάσει σημαντικά τη θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Νέες μέθοδοι, όπως η ανοσοθεραπεία και οι στοχευμένες θεραπείες, έχουν βελτιώσει ριζικά την ανταπόκριση των ασθενών και τα ποσοστά επιβίωσης. Ειδικότερα, η ανοσοθεραπεία μέσω των αντισωμάτων αντι-PD1/PD-L1 έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε διάφορα στάδια της νόσου, με την ντουρβαλουμάμπη να είναι το κύριο φάρμακο που συνδυάζεται με χημειοθεραπεία για τους ασθενείς με μυοδιηθητικό καρκίνο.

Η έγκριση του συνδυασμού ενφορτουμάμπης βεντοϊτίνης και πεμπρολιζουμάμπης ως θεραπεία πρώτης γραμμής για ασθενείς με μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός έχει δείξει ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός αρχαίος θεραπευτικός συνδυασμός, προσφέροντας υψηλά ποσοστά ανταπόκρισης και αύξηση της συνολικής επιβίωσης.

Επιπλέον, νέες στοχευμένες θεραπείες είναι διαθέσιμες για ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο ουροδόχου κύστης. Όλοι οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα ή μεταστατική νόσο πρέπει να εκτιμώνται για πιθανές αναδιατάξεις του υποδοχέα FGFR και υπερέκφραση του υποδοχέα HER2. Οι ασθενείς που πληρούν αυτά τα κριτήρια μπορούν να υποβληθούν σε στοχευμένη θεραπεία που έχει αποδείξει πολύ ανώτερα αποτελέσματα.

Τέλος, υπάρχει επίσης έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση μη μυοδιηθητικού ουροθηλιακού καρκίνου, καθώς η ριζική θεραπεία στο πρωιμότερο στάδιο κρίνεται ως ικανή να προσφέρει πλήρη ίαση σε μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών. Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως η γονιδιακή θεραπεία και η ενδοκυστική έγχυση BCG, προσδιορίζονται και εξετάζονται με σκοπό να βελτιώσουν τις θεραπευτικές προοπτικές για τους ασθενείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?