Την αποτύπωση σε κεντρικό επίπεδο της πραγματικής εικόνας σε ό,τι αφορά τις λίστες αναμονής για τακτικά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία επιχειρεί το υπουργείο Υγείας. Σε σχέδιο νόμου που θα είναι έως και την προσεχή Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση (opengov.gr), προβλέπεται η σύσταση και λειτουργία μιας ενιαίας λίστας χειρουργείων, σε διαδικτυακή πλατφόρμα για όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, σε αντικατάσταση των υφιστάμενων λιστών που καταρτίζονται και αναρτώνται σήμερα ανά νοσοκομείο. Με την ενιαία λίστα την οποία θα αναλάβει να υλοποιήσει η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.) το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί ότι θα έχει καλύτερα δεδομένα για τον προγραμματισμό των χειρουργικών επεμβάσεων στον δημόσιο τομέα υγείας. Μεταξύ άλλων θα είναι πιο εύκολη η διασταύρωση στοιχείων ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο «διπλοεγγραφής» των ίδιων ασθενών σε λίστες διαφορετικών νοσοκομείων. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση επί του σχεδίου νόμου, «θα δοθεί η δυνατότητα στην κεντρική διοίκηση για διαχείριση δεδομένων για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων με βάση την πραγματική εικόνα των περιστατικών που έχουν ενταχθεί στη λίστα».
Οπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, «το χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε να “καθαρίζουμε” τη λίστα. Να δούμε πού βρισκόμαστε και εν συνεχεία να αποφασίσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τους χρόνους αναμονής για τα χειρουργεία». Υπενθυμίζεται ότι η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού ήταν η μείωση του χρόνου αναμονής για τις χειρουργικές πράξεις κατά 50% έως το τέλος του 2027.
Προς το παρόν οι λίστες χειρουργείων πολλών νοσοκομείων είναι «χαοτικές». Είναι κατακερματισμένες, δεν διασυνδέονται και δεν διαλειτουργούν. Δεν έχουν καν την ίδια μορφή και σε πολλές περιπτώσεις δεν αναγράφεται ο εκτιμώμενος χρόνος πραγματοποίησης του χειρουργείου.
Η λίστα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», η οποία αναρτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, αριθμεί 4.976 εγγραφές ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν (πάντα μη επείγοντα περιστατικά). Μάλιστα δέκα εγγραφές έχουν ημερομηνία κλινικής εκτίμησης και εισόδου στη λίστα που χρονολογείται από το 2021 και πιθανότατα πρόκειται για ασθενείς που τελικά εξυπηρετήθηκαν σε άλλη μονάδα υγείας. Η λίστα χειρουργείου του ΚΑΤ για το σύνολο των χειρουργικών τμημάτων του, είχε 6.847 εγγραφές, οι παλιότερες εκ των οποίων χρονολογούνται από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», τα τακτικά περιστατικά που ανέμεναν να χειρουργηθούν ήταν περίπου 1.450.
Στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», η λίστα χειρουργείου με μικρούς ασθενείς μόνο για το Α΄ χειρουργικό τμήμα ήταν 235 και για το Α΄ Ορθοπεδικό 95, με αντίστοιχες εγγραφές να υπάρχουν και στα άλλα τμήματα αυτών των ειδικοτήτων. Η δε λίστα χειρουργείου των ΩΡΛ περιστατικών είχε 675 εγγραφές. Η λίστα χειρουργείου του «Αλεξάνδρα» είχε 1.143 ασθενείς σε αναμονή, εκ των οποίων οι 410 αφορούσαν λαπαροσκοπικά γυναικολογικά χειρουργεία. Στο δε νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» η λίστα αναμονής για τις μη επείγουσες επεμβάσεις των δύο γενικών χειρουργικών κλινικών αριθμεί 2.375 ασθενείς, των δύο ορθοπεδικών κλινικών 2.856 ασθενείς, της γυναικολογικής μαιευτικής κλινικής 1.702 ασθενείς και της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής κλινικής 4.257 ασθενείς!
Ελλειψη προσωπικού
Η γενεσιουργός αιτία για τις μεγάλες λίστες πάντως βρίσκεται στις ελλείψεις των νοσοκομείων σε προσωπικό. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, το 40% των χειρουργικών αιθουσών στα δημόσια νοσοκομεία είναι κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού, κυρίως αναισθησιολόγων και νοσηλευτών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αναμονές που μπορεί να φτάσουν και τα τρία έτη. Και σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς που είναι εγγεγραμμένοι τελικά προσφεύγουν σε άλλα νοσοκομεία ή στον ιδιωτικό τομέα, λόγω του μεγάλου χρόνου αναμονής ή ακόμα και «αγνοείται η τύχη τους». «Εχει καλεστεί αρκετές φορές. Δεν απαντά στο κινητό. Το σταθερό τηλέφωνο δεν ισχύει», αναφέρεται ενδεικτικά σε σχόλιο δίπλα σε εγγραφή λίστας χειρουργείου μεγάλου νοσοκομείου του λεκανοπεδίου.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr