Ντους: Πρωί ή βράδυ, ζεστό ή κρύο;

Fa2c905784964608a2833dc97b7ef5a6
Κοινοποίηση

Οι πρωινοί τύποι συνήθως κάνουν μπάνιο το πρωί, ενώ για τα «νυχτοπούλια» το ντους είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της βραδινής τους ρουτίνας. Κάποιο το προτιμούν ζεστό, άλλοι κρύο… Ποιοι αποκομίζουν περισσότερα οφέλη;

Ντους το πρωί

Το πρωινό ντους είναι σαν τον καφέ: Ενεργοποιεί τον εγκέφαλο, αφυπνίζει τους μυς και αναζωογονεί τις αισθήσεις.

Για πολλούς αντιπροσωπεύει την αρχή της ημέρας, ένα σταθερό σημείο από το οποίο μπορούν να αφοσιωθούν στη φροντίδα του εαυτού τους.

Αφήνοντας πίσω το χθες – ή μάλλον τα χθεσινά υπολείμματα make up – και νιώθοντας καθαροί και φρέσκοι, έχετε ένα προβάδισμα ηρεμίας και αυτοπεποίθησης για να κατακτήσετε τη μέρα που έχετε μπροστά σας, σύμφωνα με τους ειδικούς από την Κλινική Cleveland.

Ντους το βράδυ

Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά ή μετά από απογευματινή η βραδινή προπόνηση στο γυμναστήριο.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Sleep Medicine Reviews ένα ζεστό βραδινό ντους μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα και γρηγορότερα, καθώς λειτουργεί καταπραϋντικά και δίνει σήμα στο σώμα να ξεκινήσει πιο γρήγορα την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που προωθεί τον ύπνο.

Επιπλέον, έτσι διασφαλίζετε ότι όλες τις περιβαλλοντικές τοξίνες και οι ρύποι που έχουν συσσωρευτεί από όλη την ημέρα και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την επιδερμίδα σας δεν θα καταλήξουν στα σεντόνια σας.

Το να κάνετε ένα ντους μετά από μια κουραστική και αγχωτική μέρα σας βοηθά να καθαρίσετε και το μυαλό σας αφού σηματοδοτεί ότι ένα κεφάλαιο κλείνει και αύριο μπορείτε να κάνετε μια καινούργια αρχή.

«Σκωτσέζικο» ντους

Ζεστό ή κρύο; Αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε ποια θερμοκρασία είναι η κατάλληλη για εσάς, μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρο του Άμστερνταμ έδειξε ότι το καθημερινό «σκωτσέζικο» ντους μπορεί να μειώσει τις απουσίες από την εργασία λόγω ασθένειας σχεδόν κατά 30%.

Οι επιστήμονες το αποδίδουν στην αύξηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων, των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που «μάχονται» τις ασθένειες.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Commonwealth University στις Η.Π.Α., άτομα που έκαναν καθημερινά ένα ντους εναλλαγής ζεστού-κρύου νερού είδαν μετά από δύο εβδομάδες σημαντική βελτίωση της διάθεσής τους.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων του νευροδιαβιβαστή νοραδρεναλίνη στον εγκέφαλο, που προκαλείται από την έκθεση στο κρύο νερό.

ΠΗΓΗ: VITA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?