Οι πυρκαγιές, η ξηρασία, οι πλημμύρες και η υψηλές θερμοκρασίες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, επηρεάζουν αρνητικά την ήδη εύθραυστη ψυχική υγεία των παιδιών.
Αυτό είναι το βασικό μήνυμα νέας έκθεσης της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας και του οργανισμού για την προστασία του κλίματος ecoAmerica.
Οι επιδράσεις μπορεί να ξεκινήσουν πριν γεννηθούν τα παιδιά και να επιδεινωθούν καθώς μεγαλώνουν, ενώ είναι μεγαλύτερες από αυτές γνωστών στρεσογόνων παραγόντων, όπως είναι ο COVID-19, ο πόλεμος και η βία με τη χρήση όπλων.
Επιπλέον, ορισμένες ομάδες παιδιών πλήττονται ακόμη περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία λόγω φτώχειας, ρατσισμού, αναπηρίας και άλλων παραγόντων.
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ψυχική υγεία άμεσα και έμμεσα, δήλωσε η συν-συγγραφέας της έκθεσης Christie Manning, από το Macalester College στη Μινεσότα των ΗΠΑ, διευθύντρια βιωσιμότητας και επίκουρη καθηγήτρια περιβαλλοντικών μελετών.
Οι πυρκαγιές μολύνουν την ατμόσφαιρα απελευθερώνοντας λεπτά σωματίδια, τα PM 2,5, ενώ η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους και υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες απόκτησης παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και ορισμένες ψυχικές παθήσεις, είπε η Manning.
«Η εμπειρία μιας πλημμύρας ή μιας πυρκαγιάς και η επιβίωση από αυτά τα φαινόμενα, επηρεάζει τα παιδιά και μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιο άγχος. Όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν άγχος και τραύμα, αυτό έχει επιπτώσεις στα παιδιά», σημείωσε.
Πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα κατοικίδια τους λόγω πυρκαγιών ή πλημμυρών. Τα παιδιά μπορεί να τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, να έχασαν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο ή να έγιναν μάρτυρες της καταστροφής του σπιτιού τους. «Η αλλαγή περιβάλλοντος μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και τη μάθηση», πρόσθεσε η Manning.
Τα παιδιά μπορεί να χάνουν μαθήματα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.
«Τα κοινωνικά δίκτυα καταστρέφονται και αυτό έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ευημερία των παιδιών», είπε.
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι η ζέστη και η κακή ποιότητα του αέρα, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης και διαταραχών ψυχικής υγείας, είπε.
Πολλά παιδιά φοβούνται επίσης για το μέλλον τους λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Τα επηρεάζει με σκληρό τρόπο καθώς τους προκαλεί αβεβαιότητα αναφορικά με τις επιλογές που θα κάνουν στη ζωή τους. Ανησυχούν για το μέλλον και νιώθουν θυμό για όσους έχουν εξουσία και μπορούν να αναλάβουν δράση αλλά δεν το κάνουν».
Οι ερευνητές ανέλυσαν επιστημονικές εργασίες σχετικά με το πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την ψυχική υγεία των παιδιών.
Οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι φροντιστές, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική και σωματική τους υγεία.
«Οι γονείς πρέπει να ακούν και να μην απορρίπτουν τις ανησυχίες των παιδιών ή να λένε “δεν χρειάζεται να ανησυχείς”», είπε η Manning. «Συζητήστε με τα παιδιά και δώστε τους ευκαιρίες να αναλάβουν δράσεις κατάλληλες για την ηλικία τους».
Τα παιδιά μπορούν να συναντιούνται στις γειτονιές και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, όπως η κατασκευή κήπων, η ενθάρρυνση των τοπικών κοινωνικών για κατασκευή ποδηλατοδρόμων ή οι συναντήσεις με αρμόδιους φορείς προκειμένου να μοιραστούν τις σκέψεις τους για την κλιματική αλλαγή. Μπορούν επίσης να συμμετέχουν σε πληθώρα εθελοντικών δράσεων.
«Δείξτε τους ότι έχουν ουσιαστικό ρόλο σε κάτι που έχει σημασία», πρόσθεσε η Manning.
Πηγή: healthday.com