Ουκρανία: Εκατομμύρια άνθρωποι με θέματα ψυχικής υγείας λόγω του πολέμου

Κοινοποίηση

Για την αντιμετώπισή τους χρησιμοποιούνται πρακτικές όπως η ιπποθεραπεία και η εικαστική ψυχοθεραπεία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει ή θα επηρεάσει την ψυχική υγεία σχεδόν δέκα εκατομμυρίων Ουκρανών.

Πρόκειται για στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αντικατοπτρίζουν τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στις ζωές πολλών Ουκρανών, με πρώτους τους στρατιώτες.

Πολλοί βρίσκουν ανακούφιση σε ένα κέντρο θεραπευτικής ιππασίας στα περίχωρα του Λβιβ.

«Έρχονται στρατιωτικοί σε μόνιμη βάση, γιατί είναι πιο εύκολο γι’ αυτούς να επικοινωνούν με άλογα παρά με ανθρώπους. Κατ’αρχάς, το περιβάλλον είναι ήρεμο και κάποιοι έρχονται εδώ με διάσειση, άλλοι από τραυματισμό. Όταν επικοινωνούν με ένα άλογο, είναι πολύ πιο στενή η επαφή από ό,τι με τους ανθρώπους», εξηγεί η Μαριάνα Κόνικ, διευθύντρια του Ιππικού Ομίλου Sribna Pidkova.

Ο Στέπαν Ζούραβτσικ καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι μετά τον τραυματισμό του από την έκρηξη νάρκης κοντά στο Ντόνετσκ. Η ιπποθεραπεία τον βοηθά να αντεπεξέλθει.

«Πολλοί έχουν πει ότι τα άλογα βοηθούν με τραυματισμούς όπως ο δικός μου. Έχω τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη. Είμαι εδώ για να προσπαθήσω. Βοηθά να χαλαρώσω. Πονάω και πραγματικά το να είμαι εδώ βοηθάει να ξεχνιέται το μυαλό, αποσπά την προσοχή από τον πόνο», λέει ο Ζούραβτσικ.

Όμως τα τραύματα του πολέμου επηρεάζουν όλη την κοινωνία. Δεν γνωρίζουν όλοι πώς να τα επεξεργαστούν. Σε πολλά παιδιά χρησιμοποιείται η εικαστική ψυχοθεραπεία.

«Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με τα παιδιά. Μια μητέρα που βρέθηκε στο νοσοκομείο με το παιδί της, μας είπε ‘είστε φάρμακο για εμάς, αλλά φάρμακο για την ψυχή’», σημειώνει η καλλιτέχνης Νατάλια Πάβλιουκ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ένας στους οκτώ ανθρώπους πάσχει από ψυχικές διαταραχές που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα της ζωής του.

ΠΗΓΗ: euronews.como

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?