Η Σημασία των Ουδετεροφίλων και η Κιρκαδιανή τους Ρύθμιση
Οι ερευνητές εστιάζουν στη μελέτη των ουδετερόφιλων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που παίζουν κρίσιμο ρόλο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτά τα κύτταρα είναι εξαιρετικά άφθονα στο σώμα μας και μετακινούνται με ταχύτητα στο σημείο μίας λοίμωξης, όπου καταπολεμούν τους βακτήριους εισβολείς.
Η ομάδα των ερευνητών χρησιμοποίησε το ψάρι-ζέβρα ως οργανισμό-μοντέλο για τις πειραματικές τους εργασίες. Το συγκεκριμένο ψάρι είναι ιδανικό λόγω της γενετικής του σύστασης που είναι παρόμοια με αυτή των ανθρώπων, αλλά και επειδή μπορούν να αναπαραχθούν ώστε να έχουν διαφανές σώμα. Αυτό διευκολύνει την παρατήρηση βιολογικών διεργασιών σε πραγματικό χρόνο.
Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Christopher Hall στο Τμήμα Μοριακής Ιατρικής και Παθολογίας, ανέφερε ότι «σε προηγούμενες μελέτες είχαμε παρατηρήσει ότι οι ανοσολογικές αποκρίσεις κορυφώνονταν το πρωί, κατά την πρώιμη ενεργή φάση του ψαριού». Αυτή η παρατήρηση οδήγησε τους ερευνητές να πιστεύουν ότι η καθημερινή φάση δραστηριότητας του ξενιστή σχετίζεται με την υψηλή πιθανότητα έκθεσης σε βακτηριακές λοιμώξεις.
Η νέα μελέτη έχει ως στόχο την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ανοσολογική απόκριση συγχρονίζεται με το φυσικό φως της ημέρας. Διαπιστώθηκε ότι τα ουδετερόφιλα διαθέτουν ένα κιρκάδιο ρολόι που τους ενημερώνει για την διάρκεια της ημέρας και ενισχύει την ικανότητά τους να καταπολεμούν τα βακτήρια.
Στις περισσότερες από τις βιολογικές διεργασίες, τα κύτταρά μας διαθέτουν κιρκαδιανά ρολόγια, τα οποία τους επιτρέπουν να γνωρίζουν την εξωτερική ώρα και να ρυθμίζουν τις δραστηριότητες του σώματος αναλόγως. Το φυσικό φως επηρεάζει σημαντικά την επαναφορά αυτών των κιρκαδιανών ρολογιών.
«Δεδομένου ότι τα ουδετερόφιλα είναι τα πρώτα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ενεργοποιούνται σε περιοχές φλεγμονής, η ανακάλυψή μας έχει ευρείες επιδράσεις για θεραπευτικό όφελος σε πολλές φλεγμονώδεις ασθένειες», δηλώνει ο Hall, προσθέτοντας ότι το ευρήμα αυτό ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα στοχεύουν το κιρκάδιο ρολόι των ουδετερόφιλων, προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητά τους να καταπολεμούν λοιμώξεις.
Οι τρέχουσες έρευνες συνεχίζουν να εστιάζουν στην κατανόηση των συγκεκριμένων μηχανισμών που επιτρέπουν στο φως να επηρεάζει το κιρκάδιο ρολόι των ουδετερόφιλων. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Science Immunology.