Ο ρόλος της υγιεινής διατροφής για την καρδιά: Βελτιώσεις χωρίς απώλεια βάρους

6519f958f26f2c909caa36e9c4f99a87 1
Κοινοποίηση

Οφέλη υγιεινής διατροφής για την καρδιά ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους

Η πρόσφατη έρευνα έχει αναδείξει σημαντικά ευρήματα σχετικά με τα καρδιομεταβολικά οφέλη της υγιεινής διατροφής, τα οποία μπορεί να παραμείνουν ακόμα και όταν δεν παρατηρείται αλλαγή στο σωματικό βάρος. Αν και οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν παρουσίασαν σημαντική μείωση του βάρους, υπήρξαν θετικές εξελίξεις σε κρίσιμους δείκτες υγείας, όπως η αύξηση της HDL χοληστερόλης και η μείωση των επιπέδων της λεπτίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει την πείνα. Επιπλέον, σημειώθηκε μείωση του σπλαχνικού λίπους, το οποίο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Είναι συνηθισμένο να εξισώνουμε την απώλεια βάρους με την υγεία. Ωστόσο, οι άνθρωποι που δεν χάνουν βάρος δεν πρέπει να θεωρούν ότι αποτυγχάνουν», δήλωσε η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Anat Yaskolka Meir, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ. «Τα ευρήματά μας αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ορίζουμε την κλινική επιτυχία. Τα άτομα αυτά μπορούν να βελτιώσουν τον μεταβολισμό τους και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών στο μέλλον. Αυτό είναι ένα μήνυμα ελπίδας και όχι αποτυχίας».

Η έρευνα διεξήχθη στο Ισραήλ, όπου εξετάστηκαν οι αλλαγές στο βάρος και την υγεία 761 ατόμων με κοιλιακή παχυσαρκία που συμμετείχαν σε τρεις κλινικές δοκιμές διατροφής με υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης. Οι συμμετέχοντες τυχαία επιλέχθηκαν για να ακολουθήσουν μια σειρά από υγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως διατροφές με χαμηλά λιπαρά, περιορισμένη κατανάλωση υδατανθράκων και τη μεσογειακή διατροφή, για διάστημα 18 έως 24 μηνών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σε όλες τις κλινικές δοκιμές, το 36% των συμμετεχόντων πέτυχαν κλινικά σημαντική απώλεια βάρους (άνω του 5% του αρχικού σωματικού τους βάρους), το 36% παρουσίασε μέτρια απώλεια βάρους (έως 5% του αρχικού βάρους), ενώ το 28% θεωρήθηκαν ανθεκτικοί στην απώλεια βάρους, καθώς δεν παρουσίασαν μεταβολές ή επήλθε μικρή αύξηση βάρους.

Η ανάλυση των ερευνητών έδειξε ότι η κάθε απώλεια ενός κιλού συσχετίζεται με αύξηση 1,44% της HDL χοληστερόλης, μείωση 1,37% των τριγλυκεριδίων, μείωση 2,46% της ινσουλίνης και 2,79% της λεπτίνης, juntamente με μείωση 0,49 μονάδων του λίπους στο ήπαρ. Αυτές οι βελτιώσεις συνοδεύτηκαν και από μειώσεις στην αρτηριακή πίεση καθώς και στα ηπατικά ένζυμα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι συμμετέχοντες που ήταν ανθεκτικοί στην απώλεια βάρους, όπως οι μεγαλύτερης ηλικίας ή γυναίκες, παρουσίασαν πολλές από αυτές τις θετικές βελτιώσεις στην υγεία τους. Είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα καλής χοληστερόλης και χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης, με συσχετισμένα οφέλη για την πείνα και τη μείωση του επικίνδυνου σπλαχνικού λίπους.

«Αυτές οι μεταβολικές αλλαγές έχουν σημαντικές καρδιομεταβολικές συνέπειες», σημείωσε η Yaskolka Meir. «Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι η υγιεινή διατροφή έχει θετικά αποτελέσματα, ακόμη και όταν το βάρος δεν επιτυγχάνει μεταβολές». Αντίστοιχα, η Iris Shai, κύρια ερευνήτρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο Χάρβαρντ, ανέφερε ότι «ορισμένα άτομα μπορεί να διαθέτουν βιολογικές προδιαθέσεις που τους κάνουν να αντιδρούν διαφορετικά στην ίδια διατροφή. Αυτό δεν σχετίζεται απλά με τη θέληση ή την πειθαρχία, αλλά είναι θέμα βιολογίας. Είμαστε κοντά στο να το κατανοήσουμε πλήρως».

Η έρευνα αυτή καταδεικνύει την ανάγκη για έναν πιο ευέλικτο και πολυδιάστατο προσδιορισμό της επιτυχίας στη διατροφή και τα κλινικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τις υγιεινές διατροφικές επιλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?